“Welke ayurvedische thee zou je adviseren?”Mijn klant vertelde me dat ze vaak een Bagels & Beans eetcafé bezoekt. En daar worden Ayurvedische thee’s aangeboden. “Moet ik voor een vata, pitta of kapha thee kiezen?”.

Ik luister aandachtig naar haar en ik besef me opeens: Inderdaad. Hoe kan ze dit weten? Hoe moet überhaupt iemand die niks van Ayurveda weet weten welke thee te kiezen?

In deze blog vertel ik je eerst wat vata, pitta en kapha zijn en vervolgens geef ik je een aantal tips over hoe je de juiste thee voor jezelf kiest zelfs als je niks van Ayurveda weet. Nou, niet helemaal waar, want nadat je deze blog gelezen hebt weet je wel wat over Ayurveda.

 

Vata, Pitta en Kapha

Vata, Pitta en Kapha zijn de biologische functies, ook wel doshas genoemd, die verantwoordelijk zijn voor de regulering van jouw fysieke en mentale processen. Alle drie de doshas zijn aanwezig in elk individu, maar de unieke verhouding bij je geboorte vormt jouw aangeboren natuur, ook wel bekend als je lichaamstype, constitutie of Prakriti in de Ayurveda.

Gebalanceerde doshas zijn dus een teken van de volkomen gezondheid en het doel van Ayurveda is om deze in balans te behouden.

Raken de doshas uit balans door wat voor reden dan ook, dan zal dit zich uiten in de vorm van verschillende mentale en lichamelijke mankementen. De kunst is om de verstoring te herkennen en vervolgens te herstellen. De langdurige verstoring kan namelijk tot chronische ziektes leiden.

 

De essentie van Ayurvedische thee.

Okay. Dus hoe zit het met deze thee’s?

Het doel van deze theetjes is om de verstoorde doshas te helpen om terug in balans te komen en dit doe je door altijd tegenovergestelde kwaliteiten in te zetten.

Dus voordat je je thee kiest is het belangrijk om eerst met jezelf te checken wat is je lichaam je aan het vertellen en wat heb je nodig om je weer goed te voelen.

Hieronder benoem ik aantal voorbeelden per dosha die op onbalans duiden.

 

Vata thee is om vata dosha te balanceren

Ayurvedische Vata thee wordt gemaakt van kruiden die kalmeren, verwarmen en gronden. Je kunt voor deze thee kiezen wanneer je je gehaast en opgejaagd voelt. Wanneer je je angstig en zenuwachtig voelt. Als je opgeblazen gevoel ik je buik hebt en onaangename gevoel van kou hebt.

 

Pitta thee is om pitta dosha te balanceren

Ayurvedische Pitta thee wordt gemaakt van kruiden die een verkoelende en zuur balancerende effect op het lichaam hebben. Je kunt voor deze thee kiezen wanneer je hoog in de emotie van boosheid zit, je hebt warm, je hebt last van maagzuur of bijvoorbeeld last van rode huiduitslag.

 

Kapha thee is om kapha dosha te balanceren

Ayurvedische Kapha thee wordt van kruiden gemaakt die een verhittend, drogend en stimulerend effect op het lichaam hebben. Je kunt voor deze thee kiezen als je last van indigestie hebt, je hebt zojuist een middag dutje gedaan, je hebt net een stuk taart of andere zoetigheid gegeten of je bent verkouden en snotterig.

Ik hoop dat je met deze redenen net als mijn cliënte de juiste ayurvedische thee voor zichzelf kan kiezen en dat je vanaf nu gevoeliger wordt voor de signalen die je lichaam je aan het versturen is.

Drink ze!

 

Wil je zo’n Ayurvedische thee zelf thuis voorbereiden?

In deze blog: Vata balancerende thee deel ik een recept met je van een Ayurvedische arts Vasant Lad.

Gerelateerde blog berichten

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...