Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten? Super! Ik kan niet wachten! Ik zal ook Marieke bellen. Maken we een gezellige meidenavond van! Irene is klassieke Vata. Enthousiast, snel, sociaal met hoofd vol ideeën.

Ayurveda onderscheidt drie typen: vata, pitta en kapha. Alledrie hebben ze een unieke samenstelling van mentale en emotionele eigenschappen.

In vergelijking met de andere Ayurvedische types is Vata het meest gevoelig, kwetsbaar en emotioneel intelligent.

In deze blog deel ik 5 kenmerken met je waar je vata aan kunt herkennen.

 

1. Vata is gevoelig

Vata is gevoelig. Vata’s zijn het meest gevoelig en kwetsbaar van alle drie de dosha’s. Ze zijn gevoelig voor sfeer maar ook voor de energie van andere mensen.

Vata is spontaan. Ze brengt veranderingen in haar leven vaak uit spontaniteit. Ze houdt niet van een saai leven dus als ze de mogelijkheid krijgt om een beetje spanning in haar leven te creëren dan doet ze dit graag!

Vata is creatief. Vata is heel creatief en denkt “out of the box”. Haar hoofd is vol van ideeën en ze put inspiratie uit alles. Mensen vinden het leuk om met ze te brainstormen.

Vata is enthousiast. Vata wordt snel enthousiast, vooral als zij geïnspireerd wordt of iets haar aanspreekt. Haar enthousiasme is zo groot dat ze anderen er mee aansteekt.

2. Vata is veranderlijk

Vata is veranderlijk. Haar humeur verandert snel met de omstandigheden en haar emoties worden sterk beïnvloed door haar omgeving.

Vata heeft moeite met doorzettingsvermogen. Ze begint graag nieuwe projecten, maar het afmaken ervan kan een uitdaging zijn.

Vata kan moeilijk sparen. Financiële stabiliteit is geen sterk punt bij een vata omdat ze altijd een reden vindt om geld uit te geven.

Vata kan onzeker zijn over haar authentieke zelf. Omdat ze zich niet conformeert aan maatschappelijke normen, kan ze soms twijfelen aan haar eigen waarde.

Vata heeft de neiging om bang of angstig te worden. Vata’s zenuwstelsel is snel van streek, wat kan leiden tot angstige reacties in stressvolle situaties.

 

3. Vata is snel

Vata loopt snel en gehaast. Haar snelle fysieke bewegingen weerspiegelen haar vaak racende gedachten.

Vata praat snel, kleurig en uitgebreid: Communiceren met Vata is als een stroom van woorden, vol met levendige details.

Vata heeft korte spanningsboog en verveelt zich snel. Vata hopt graag van het ene naar het andere, omdat ze snel verveeld raakt en altijd op zoek is naar nieuwe prikkels.

Vata leert snel, maar vergeet snel onbelangrijke dingen. Ze absorbeert informatie als een spons, maar kan dingen die ze niet boeiend vindt snel vergeten.

 

4. Vata is sociaal

Vata is een sociaal mens. Ze is makkelijk in vrienden maken en ze krijgt er steeds nieuwe vrienden bij!

Vata is communicatief sterk. Ze kan met iedereen over alles praten. Ze legt snel contacten door bijvoorbeeld iemand in een café een compliment te geven over een leuk kledingstuk of haarkleur. Voor een vata maakt het niet uit of ze met een directeur of een stratenmaker praat. Zij heeft namelijk altijd genoeg onderwerpen voor een goed gesprek.

Vata is gul. Ze geeft geld makkelijk uit aan bijvoorbeeld cadeautjes, avontuur maar ook aan bedelaars.

Vata is makkelijk van vertrouwen. Vata gaat van het goede van de mens uit waardoor ze makkelijk van vertrouwen is. Omdat ze een open persoon is, kan ze zich snel blootstellen wat het voor anderen makkelijk maakt om haar te kwetsen en te manipuleren. Dit citaat geeft een beeld van hoe dat bij een vata gaat: “I’ll tell you my sins and you can sharpen your knife”.

Vata is nieuwsgierig. Vata wil weten hoe, wat, waarom en wanneer. Wat haar avontuurlijk maakt maar ook heel sociaal. Haar nieuwsgierigheid verandert echter in achterdochtigheid naarmate ze uit balans raakt.

 

5. Vata is humanitair en liefdevol

Vata doet alles voor de liefde. Een vata is vol van liefde en ze doet er ook alles voor, zelfs als ze naar de andere kant van de wereld moet gaan.

Vata vergeeft. Omdat een vata heel kwetsbaar is, kan ze ook snel gekwetst worden. Maar zij is ook vergevingsgezind.

Vata is heel tolerant. Vata is heel tolerant en laat iedereen in hun waarde omdat ze weet dat iedereen uniek is. Voor een vata is namelijk niks gek.

Vata zoekt de schuld bij zichzelf. “Wat deed ik verkeerd?” Als er iets misgaat en er is een probleem, geeft ze zichzelf de schuld. Dit leidt tot piekeren over wat ze verkeerd heeft gedaan en wat ze anders had kunnen doen.

 

Herken je jezelf in deze kenmerken?

Hierboven heb ik de belangrijkste kenmerken van een vata benoemd. Hoe meer herkenbaarheid, hoe groter de kans dat vata jouw dominante dosha is. Vata’s zijn gevoelig, kwetsbaar en emotioneel intelligent. Ze hebben een authentieke, vrije geest die veel ruimte en vrijheid nodig heeft om zich uit te kunnen drukken. Herken je jezelf hierin? Wellicht is de volgende blog nuttig voor jou om te lezen: 

Breng je vata dosha in balans: 15 Ayurvedische adviezen voor rust en focus 

Gerelateerde blog berichten
Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Eén van de kruiden die in Ayurveda vaak aanbevolen wordt maar in Nederland niet zo bekend is, is Ajwain. Ajwain is zenuwversterker en een geweldige specerij tegen darmproblemen. Probeer deze supergezond, aardend, interessant en vooral een heerlijke...