Het bijzondere aan Ayurveda is dat je heel snel erachter kan komen welke dosha verantwoordelijk voor je gezondheidsproblemen is oftewel welke functie in je lichaam verstoord is en gezondheidsproblemen creëert.

Als je meer wil leren over wat dosha’s zijn, lees dan dit artikel: 3 dingen die jij over je lichaam moet weten.

Als je weet welke dosha jouw problemen veroorzaakt, dan kun je ervoor zorgen dat alle keuzes die je op de dag maakt, wat betreft je voeding, je gedachten, je levensstijl of je dagritme aan je gezondheid bijdragen. En niet andersom.

Hieronder deel ik de meest voorkomende fysieke gezondheidsklachten met je waar vata uit balans voor verantwoordelijk is.

Als je je hierin herkent kun je gelijk stappen nemen om je klachten te verminderen of ze zelfs helemaal verhelpen door het balanceren van de vata dosha.

Je vata is uit balans als je een of meer van de volgende klachten herkent:

 

1. Je kan niet rekenen op je energieniveau.

Je wordt snel moe en hebt niet genoeg energie om de dagelijkse taken uit te voeren. Op een moment, meestal in de ochtend, barst je van energie en op een ander moment, vaak in de middag, ben je moe en uitgeput. Je energieniveau is ook afhankelijk van je stemming – hoe blijer je bent hoe energieker je wordt.

 

2. Je bent een slechte slaper.

Als ik je tijdens het consult een vraag over je slaappatroon zou stellen, zou je dat niet als gezond omschrijven. Of je hebt last van slapeloosheid, hebt moeite om in slaap te vallen omdat je aan het piekeren bent of je wordt ’s nachts wakker en kan niet meer in slaap vallen. Je wordt in ieder geval niet kwik en fris wakker.

 

3. Je hebt last van je darmen.

Je hebt een onregelmatige spijsvertering en dit betekent voornamelijk dat je niet op vaste momenten je darmen ontlast. Ook betekent dit dat je soms last van vervelende verstopping hebt (weet dat Ayurveda het als verstopping of constipatie beschouwt als je niet elke dag poept) en soms diarree. Waarbij verstopping de eerste viool speelt. Naast onregelmatige ontlasting kun je last van winderigheid, opgeblazen gevoel of buikpijn hebben. Dit zijn allemaal signalen dat je vata uit balans is.

 

4. Je hebt last van slechte doorbloeding.

Je hebt vaak last van koude handen en voeten en je kunt niet snel opgewarmd worden ongeacht hoeveel sokken en truien je aantrekt.

 

5. Je hebt last van je gewrichten.

Je hebt last van je gewrichten zoals pijnlijke, krakende of stijve gewrichten of je worstelt met meer ontwikkelde aandoeningen zoals artrose of osteoporose.

 

6. Je zenuwstelsel is overbelast.

Je zenuwstelsel is overbelast, waardoor je je gespannen voelt en overgevoelig voor verschillende pijnen bent. Denk aan migraine, hoofdpijnen, nekpijn, rugpijn en schouderpijn. Sowieso wordt alle pijn, volgens Ayurveda, veroorzaakt door vata dosha. Hiernaast zijn de tekens van overbelaste zintuigen ook een teken van vata uit balans. Denk aan oorsuizen of wazig zien.

 

7. Je reproductief systeem is aangetast.

Het gebied rondom je bekken is overgevoelig. Denk aan pijnlijke onderrug, pijn bij vrijen, pijnlijke en of onregelmatige menstruatie, lage libido, problemen met bevruchting of problemen om urine vast te houden. Dit zijn allemaal signalen die veroorzaakt zijn door vata uit balans.

 

Herken je jezelf in sommige van deze klachten? Dan is waarschijnlijk je vata uit balans

Zoals je ziet, is vata uit balans verantwoordelijk voor heel veel klachten. Van slechte doorbloeding tot zieke gewrichten tot hormonale schommelingen. Er zijn verschillende symptomen, je zou haast denken te uiteenlopende symptomen, maar toch hebben al deze klachten iets gemeen – vata uit evenwicht.

Herken je jezelf in sommige van deze fysieke gezondheidsklachten en zou je hier iets aan willen doen? Dat kan. De soort behandeling is afhankelijk van de duur van je klachten en het systeem dat aangetast is.

Wat je in ieder geval per direct zelf kan doen, dat kun je in deze blog lezen: Hoe balanceer je vata in het lichaam.

Wil je ontdekken of vata ook verantwoordelijk voor je mentale klachten is? Doe hier de test.

Als je klachten heftig en chronisch zijn en je wilt professionele hulp bij het behandelen daarvan, dan help ik je daar graag bij. Ik specialiseer mij in klachten die gerelateerd zijn aan vata uit balans en ik heb hiervoor een speciaal programma ontwikkeld. Je leest daar hier meer over.

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Eén van de kruiden die in Ayurveda vaak aanbevolen wordt maar in Nederland niet zo bekend is, is Ajwain. Ajwain is zenuwversterker en een geweldige specerij tegen darmproblemen. Probeer deze supergezond, aardend, interessant en vooral een heerlijke...