Waarom worstel jij met slapeloze nachten door opvliegers, terwijl je vriendin in de overgang daar nauwelijks last van lijkt te hebben? Of waarom sommige vrouwen tijdens deze fase van het leven aankomen, terwijl anderen juist gewicht lijken te verliezen?

In de wereld van Ayurveda, wordt de menopauze gezien als een tijd van diepe verandering, waarbij elke vrouw anders reageert op deze natuurlijke overgang. Maar wat als ik je vertel dat deze variaties in symptomen en ervaringen eigenlijk cruciale aanwijzingen zijn volgens de principes van Ayurveda die ons niet alleen de mogelijkheid bieden om ze effectief aan te pakken, maar juist ook om de onderliggende oorzaken te begrijpen en genezen. 

In deze blog help ik je overgangsklachten te begrijpen zodat je ze kan transformeren en deze fase van je leven met meer begrip en veerkracht kan benaderen.

 

De diagnose in Ayurveda

Bij het stellen van de diagnose in Ayurveda draait alles om het identificeren van welke functie van je lichaam verstoord is en problemen veroorzaakt. Ayurveda noemt deze functies dosha’s en verdeelt ze in drie categorieën:

  1. Vata: Dit staat voor de functie van beweging en gevoel in je lichaam. Het omvat zaken als je zenuwstelsel, ademhaling, en beweging van je spieren en gewrichten. Wanneer Vata uit balans is, kun je symptomen ervaren zoals onrust, nervositeit, of problemen met je gewrichten.
  2. Pitta: Dit staat voor de functie van metabolisme in je lichaam. Het omvat processen zoals de spijsvertering, stofwisseling en warmteregulatie. Een teveel aan Pitta kan leiden tot symptomen zoals maagzuur, ontstekingen of prikkelbaarheid.
  3. Kapha: Dit staat voor de functie van structuur en stabiliteit in je lichaam. Het omvat zaken zoals je spierkracht, immuunsysteem en vochthuishouding. Wanneer Kapha uit balans is, kun je symptomen ervaren zoals gewichtstoename, congestie of traagheid.

Wanneer deze drie functies in balans zijn en elk hun taak vervullen, spreken we van evenwicht en volledige gezondheid. Als ze in balans zijn, ervaar je geen klachten. Echter, als je klachten ervaart, duidt dit op een onbalans, wat betekent dat een of meerdere functies (of dosha’s) in je lichaam uit balans zijn. Alleen als we kunnen identificeren welke dosha uit balans is, kunnen we succesvol je klachten behandelen. In Ayurveda bestaat namelijk niet zoiets als: one size fits all.

Laten we daarom kijken welke dosha je overgangsklachten veroorzaakt. Neem een kopje thee, een pen en papier en noteer welke klachten ervaar jij.

 

Overgangsklachten veroorzaakt door vata uit balans

Tijdens de menopauze kunnen vrouwen een reeks symptomen ervaren die verband houden met verstoorde beweging en droogte in het lichaam. Dit komt omdat vata het vaakst uit balans raakt tijdens deze fase van het leven. Deze klachten, variërend van emotionele onrust en angsten tot fysieke pijn, tonen de impact van een verhoogde vata dosha tijdens de menopauze. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende tekenen van een vata onbalans tijdens deze fase van het leven.

    Zenuwachtigheid: Je voelt je constant opgejaagd en gespannen, zonder dat er een duidelijke reden voor is. Het lijkt alsof je nooit echt kunt ontspannen.

    Angst: Soms voel je je overweldigd door angstige gedachten en maak je je zorgen over allerlei dingen, zelfs als er geen echte dreiging is. Het lijkt alsof je brein constant overuren maakt met het bedenken van donkere scenario’s.

    Stemmingswisselingen: Je humeur lijkt als een achtbaan te zijn, waarbij je ene moment vol energie en optimisme bent, en het volgende moment je je lusteloos en neerslachtig voelt. Het lijkt alsof je gevoelens de ene dag niet te voorspellen zijn.

    Spier- en gewrichtspijn: Je voelt pijntjes en kwaaltjes over je hele lichaam, alsof je constant een soort spierpijn hebt. Het lijkt alsof zelfs de kleinste bewegingen moeilijk en pijnlijk kunnen zijn.

    Vaginale droogheid: Je ervaart ongemak en droogheid in je intieme zone, vooral tijdens intieme momenten. Het lijkt alsof je lichaam niet meer de natuurlijke smering produceert die het vroeger deed.

    Verlies van huidelasticiteit: Je merkt op dat je huid minder stevig en veerkrachtig aanvoelt, en je ziet meer lijntjes en rimpels verschijnen. Het voelt alsof je huid zijn jeugdige uitstraling begint te verliezen.

    Het koud hebben: Je hebt het altijd koud, zelfs als anderen het warm hebben. Het lijkt alsof je lichaam moeite heeft om warm te blijven, zelfs als je jezelf inpakt.

    Onregelmatige menstruatie in de perimenopauze: Je menstruatie is onvoorspelbaar geworden, soms komt het eerder dan verwacht, soms blijft het langer weg. Het lijkt alsof je cyclus een eigen leven begint te leiden.

    Slapeloosheid: Je ligt ’s nachts vaak wakker, piekerend over van alles en nog wat, en het lijkt alsof je nooit echt een goede nachtrust krijgt.

    Milde opvliegers: Soms voel je plotselinge warmtegolven door je lichaam gaan, waardoor je begint te zweten, maar gelukkig zijn ze niet al te heftig. 

    Constipatie en opgeblazen gevoel: Je hebt vaak last van een opgeblazen buik en een onregelmatige stoelgang, waarbij je soms dagenlang niet naar het toilet kunt. Het lijkt alsof je spijsvertering in de war is en je lichaam moeite heeft met het verwerken van voedsel.

    Voordat we verdergaan met de klachten veroorzaakt door de volgende dosha uit balans: pitta, is het belangrijk om te erkennen dat de symptomen die je ervaart, ook al lijken ze misschien verontrustend, eigenlijk waardevolle signalen van je lichaam zijn. Ze wijzen op een verstoring van de vata dosha. Vata die verantwoordelijk is voornamelijk voor de gezondheid van je zenuwstelsel en je botten. Door de dosha te balanceren door middel van warme voeding, veel rust nemen, in stilte zijn kun je je klachten verminderen. 

    Overgangsklachten veroorzaakt door pitta uit balans

    Wanneer pitta uit balans was voor de menopauze, kunnen vrouwen een scala aan symptomen ervaren die verband houden met verhoogde hitte en ontsteking in het lichaam. Deze symptomen kunnen variëren van emotionele uitdagingen tot fysieke ongemakken, allemaal met een gemeenschappelijke link naar een verhoogde pitta-dosha. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende tekenen van een pitta-onbalans tijdens deze levensfase.

    Boosheid en prikkelbaarheid: Je voelt je snel geïrriteerd en gefrustreerd, en kleine dingen kunnen je boos maken of huilbuien veroorzaken waar je helemaal niet aan gewend bent.. Het lijkt alsof je emoties intenser zijn dan normaal en je moeite hebt om ze onder controle te houden.

    Overmatige opvliegers en nachtelijk zweten: Je hebt last van frequente en intense opvliegers, waarbij je plotseling overweldigd wordt door warmte en begint te zweten, vooral ’s nachts. Het lijkt alsof je lichaam oververhit raakt zonder aanwijsbare reden.

    Zeer zware menstruaties tijdens de perimenopauze: Je had te maken met extreem zware menstruatie bloedingen die langer duurden dan normaal en gepaard gingen met hevig bloedverlies. 

    Brandend gevoel in handen en voeten: Je ervaart een branderig gevoel of tintelingen in je handen en voeten, alsof er vuur door je aderen stroomt. Het lijkt alsof je lichaam overmatige hitte produceert, wat resulteert in dit ongemakkelijke gevoel.

    Huiduitslag: Je hebt last van rode, jeukende huiduitslag op verschillende delen van je lichaam, wat resulteert in irritatie en ongemak. Het lijkt alsof je huid gevoeliger is geworden voor externe prikkels en vatbaar is voor allergische reacties.

    Brandend gevoel bij het plassen en urineweginfecties: Je ervaart een branderig gevoel of pijn tijdens het plassen, samen met andere symptomen van urineweginfecties, zoals vaak moeten plassen en troebele urine.

     

    Overgangsklachten veroorzaakt door kapha uit balans 

    Wanneer kapha uit balans was al voor de menopauze, kun je symptomen ervaren die verband houden met een toename van vetweefsels en vochtigheid in het lichaam. Deze symptomen, variërend van lethargie tot gewichtstoename, weerspiegelen de impact van een verhoogde kapha dosha. Laten we eens kijken naar enkele veel voorkomende tekenen van een kapha onbalans tijdens deze fase van het leven.

    Gewichtstoename: Je merkt dat je gewicht toeneemt, zelfs als je je dieet niet significant hebt veranderd. Het lijkt alsof je lichaam moeite heeft om overtollig vet kwijt te raken en je metabolisme vertraagt.

    Zwaarlijfheid en lusteloosheid: Je voelt je constant vermoeid en lusteloos, alsof je door een dikke deken van vermoeidheid bent omhuld. Het lijkt alsof elke beweging moeilijk en vermoeiend is en je hebt moeite om jezelf te motiveren.

    Depressie en gebrek aan motivatie: Je ervaart gevoelens van somberheid en apathie, en je hebt moeite om jezelf gemotiveerd te houden. Het lijkt alsof je mentale energie is uitgeput en je geen interesse meer hebt in de dingen die je vroeger leuk vond.

    Hypothyreoïdie: Je hebt symptomen van een trage schildklier, zoals vermoeidheid, gewichtstoename en een trage hartslag. Je stofwisseling vertraagt en je energieniveau daalt.

    Hoog cholesterol: Je hebt een verhoogd cholesterolgehalte in je bloed, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het lijkt alsof je lichaam moeite heeft om vetten te metaboliseren en ze uit je systeem te verwijderen.

    Fibrocystische veranderingen in de baarmoeder of in de borsten: Je hebt last van goedaardige knobbeltjes of cysten in je baarmoeder of borsten, wat kan leiden tot pijn en ongemak. Je lichaam is overmatig weefsel aan het produceren dat het niet goed kan afbreken.

    Overmatige vochtretentie: Je lichaam houdt buitensporig veel vocht vast, wat leidt tot zwellingen in de ledematen en andere delen van het lichaam. Je lichaam heeft moeite om overtollig vocht af te voeren waardoor je circulatiesysteem overbelast is.

    Analyse van je overgangsklachten:

    Het begrijpen van deze verschillende categorieën is cruciaal omdat de behandelingen vaak een specifieke aanpak vereisen. Het is essentieel om te beseffen dat niet alle klachten op dezelfde manier behandeld moeten worden. Bijvoorbeeld, vrouwen die voornamelijk last hebben van opvliegers vereisen een andere benadering dan vrouwen die worstelen met gewichtsproblemen. Dit is de kern van Ayurveda: het vinden van de juiste balans voor jouw unieke behoeften. Goed. Terug naar de analyse.

    Als je jezelf herkent in een van de drie categorieën – vata, pitta, of kapha – is het belangrijk om je te richten op het verminderen van die specifieke dosha in je dagelijks leven.

    Het kan zijn dat je jezelf herkent in twee categorieën. Dit is niet ongebruikelijk; bijvoorbeeld, je zou zowel vata-kapha als pitta-kapha of vata-pitta kunnen ervaren. In zo’n geval is het van belang om beide dosha’s in balans te brengen.

    Tot slot kan het zijn dat je jezelf herkent in alle drie categorieën en dat je klachten even zwaar wegen. Dit duidt op een complexe disbalans in je lichaam, die specifieke aanpak nodig heeft.

     

    Behandel je overgang met tederheid

    Behandel je overgang met tederheid en omarm de signalen van je lichaam als kostbare gidsen op deze reis. Luister aandachtig naar je klachten, zonder zelfkritiek of ontkenning van de menopauze, want ze dringen erop aan om gehoord te worden en bieden een weg naar transformatie.

    Maar hoe kunnen we deze fase van het leven echt vergemakkelijken zodat je snelle resultaten ziet? Panchakarma biedt een krachtige oplossing. Dit eeuwenoude reinigingsproces, bestaande uit specifieke therapieën en behandelingen, helpt het lichaam op verschillende manieren. Het ontgift niet alleen het lichaam van opgehoopte toxines, maar herstelt ook de hormonale balans, verbetert de spijsvertering, verlicht opvliegers en stemmingswisselingen, vermindert gewichtstoename en bevordert een diepe geestelijke rust.

    Door Panchakarma kun jij een diepgaande fysieke en mentale reiniging ervaren, waardoor je de menopauze met meer gratie en veerkracht kunt omarmen. Hier kun je meer over lezen: Panchakarma kuur. 

       

       

      Gerelateerde blog berichten
      Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

      Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

      In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

      Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

      Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

      In de rijke wereld van Ayurveda, waar gezondheid wordt bevorderd en ziektes worden genezen door middel van diverse natuurlijke methoden zoals voeding, levensstijl, en kruiden, schittert een bijzondere therapie: Panchakarma Kuur - de prachtige en...

      Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

      Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

      Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...