Eén van de kruiden die in Ayurveda vaak aanbevolen wordt maar in Nederland niet zo bekend is, is Ajwain. Ajwain is zenuwversterker en een geweldige specerij tegen darmproblemen. Probeer deze supergezond, aardend, interessant en vooral een heerlijke warme linzensalade.

Voor 2 personen. Let op, begin eerder met voorbereiden. Bak eerst de rode biet!

 

Ingrediënten

2⁄3 kopje rode linzen
1 grote gebakken biet
1 stengel bleekselderij
1 kopje rucola
Ghee
1/4 theelepel zwarte mosterd
1/4 theelepel komijnzaad
1/4 theelepel venkelzaad
1/4 theelepel geroosterde en gemalen Ajwan
1/2 theelepel kurkuma
Een snufje asafoetida
2 eetlepels geroosterde pompoenpitten (optioneel)
Peterselie
Zout
Citroensap
Olijfolie
Honing

 

Voorbereiding warme linzensalade

1: Spoel de linzen af en laat ze 20 minuten weken. Kook ze in 3 glazen water, afgedekt, gedurende 15-20 minuten tot ze zacht zijn maar niet papperig. Zeef en behoud een glas kookwater.

2: Schil de gebakken biet en snijd deze in blokjes van maximaal 1 cm x 1 cm. Bestrooi met zout en citroen (2-3 eetlepels), voeg dezelfde hoeveelheid olijfolie en een eetlepel honing toe. Strooi geroosterde Ajwain erover en laat 10-15 minuten marineren.

3: Bak de rode biet vooraf: was, prik met een vork, wikkel in aluminiumfolie, bak op 180 graden gedurende ongeveer 40 minuten, tot het zacht is.

4: Snijd bleekselderij en hak rucola fijn. Smelt ghee in een pan, voeg mosterdzaad, komijn en venkel toe. Voeg asafoetida en kurkuma toe wanneer de zaden beginnen te schieten. Voeg de gesneden bleekselderij toe, voeg wat linzenwater toe en laat sudderen tot zacht.

5: Voeg de linzen toe, breng op smaak met zout, voeg de gemarineerde rode biet toe zodra het mengsel warm is. Roer snel, voeg bietensaus toe en eventueel wat linzenwater, maar behoud een dikkere consistentie.

6: Controleer de smaak, voeg indien nodig zout toe. Meng voor het opdienen voorzichtig de rucola, giet er olijfolie over en bestrooi met geroosterde zaden en peterselie. Serveer in een kom.

 

Tot slot

Dit is een van de vele recepten die ik met mijn klanten deel tijdens het programma “Boost je energie met Ayurveda in 30 dagen”. Geniet ervan!

Voel je ook lichamelijke uitputting veroorzaakt door je emoties? Wil je weer rust, vreugde en beter in je vel zitten? Wil je verandering, maar weet je niet welke kant je op moet? Wellicht is dit geweldig programma precies de oplossing waar je zo lang op gewacht hebt. Je kunt er hier meer over lezen.

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

In de rijke wereld van Ayurveda, waar gezondheid wordt bevorderd en ziektes worden genezen door middel van diverse natuurlijke methoden zoals voeding, levensstijl, en kruiden, schittert een bijzondere therapie: Panchakarma Kuur - de prachtige en...

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...