Is vata uit balans verantwoordelijk voor je mentale gezondheidsklachten?

Vata – een van de drie dosha’s, oftewel een van de drie belangrijke functies van je lichaam en geest die ons zenuwstelsel aanstuurt, speelt een hele grote rol als het gaat om onze emotionele stabiliteit en mentale gezondheid.

Zolang deze dosha in balans is, kunnen we praten over mentale gezondheid, wat zich uit in stressbestendigheid, emotionele stabiliteit, positieve houding en innerlijke vrede. Maar als deze dosha uit balans raakt, is zij verantwoordelijk voor een berg psychologische klachten waar steeds meer mensen op deze aarde aan leiden.

Vraag je je af, hoe het bij jou zit? Hoe het met je emotionele en mentale gezondheid zit?

Hieronder neem ik mee in 10 symptomen veroorzaakt door vata uit balans zodat je erachter kan komen of er bij jou sprake is van “vata uit balans”, zodat je daarna meteen actie kan ondernemen om je weer rustig en ontspannen te voelen alleen maar door het balanceren van deze dosha.

Je vata is uit balans als je een of meer van de volgende klachten herkent:

 

1. Je stemming schommelt

Je emoties zijn als de zee – ze komen en gaan in golven en overspoelen je. Je kunt bijvoorbeeld op de ene moment in extase raken door alle prachtige natuur om je heen en op het volgende moment zie je het leven niet meer zitten, omdat iemand raar naar je gekeken heeft.

 

2. Je hebt moeite om dingen af te maken

Je hoofd is vol ideeën, je muur volgeplakt met tientallen geeltjes met “things to do”. Als je een goede dag hebt, begin je met de dingen, maar dan komt het moment dat je ze niet afmaakt.

 

3. Je kunt je slecht concentreren

Je bent een film aan het kijken en opeens raak je de plot kwijt, of je bent met iemand aan het praten en opeens weet je niet meer waar het gesprek over ging omdat je jezelf aan het afvragen was wat je vanavond gaat eten. Je bent met je moeder aan het bellen en tegelijkertijd ben je op Zalando schoenen aan het bekijken. Zelfs als je het zou willen, vind je het moeilijk om de aandacht langdurig bij te houden. Je voelt je overweldigd en gefrustreerd omdat je niet productief bent en niet vooruitkomt.

 

4. Je bent vergeetachtig

Je hebt verteld dat je het doet, dat je komt, dat je iets regelt en als puntje bij paaltje komt, doe je het toch niet. Niet omdat je het niet wilt, maar simpelweg omdat je in al die chaos die je omringt het vergeten bent.

 

5. Je bent voortdurend aan het piekeren

Je hoofd is overuren aan het draaien en kan niet stoppen met denken. Je wordt overvallen door een stroom van gedachten op de meest ongeschikte momenten.Je wilt iets lezen maar je kan je niet focussen, je wilt gaan slapen, maar je blijft piekeren. Het denken put je helemaal uit.

 

6. Je voelt je snel schuldig

Als er iets misgaat en er is een probleem, geef je jezelf altijd de schuld: Wat deed ik verkeerd? Dit leidt weer tot piekeren over wat je verkeerd hebt gedaan en wat je anders had kunnen doen.

 

7. Je bent overgevoelig

Je humeur is zeer afhankelijk van je omgeving en je bent veel gevoeliger voor prikkels en emoties dan andere mensen. Je kan bijvoorbeeld snel emotioneel, geïrriteerd of overstuur raken door harde geluiden, fel licht, verandering in het weer, chaotische omgeving of snelle veranderingen. Dit geldt ook voor kritiek en je vat alles snel persoonlijk op wat anderen zeggen of doen. Dit allemaal leidt vaak tot emotionele uitbarstingen, spanningen in relaties en een laag zelfbeeld.

 

8. Je voelt je onrustig

Je hebt de hele tijd het verlangen om in beweging te zijn of in beweging te blijven en vindt het heel moeilijk om stil te zitten zonder dat je iets aan het lezen, luisteren of kijken bent. Je hebt het gevoel dat je de hele tijd iets moet doen. Zelfs als het je te veel wordt en je lichaam zegt: Stop, ik kan deze hoeveelheid prikkels niet meer, ik kan dit tempo niet aan – en dit doet je lichaam door allerlei klachten te introduceren zoals vermoeidheid of verschillende pijnen – niettemin blijf jij gaan. Dit gevoel van onrust is iets anders dan vol energie en motivatie met je dagelijkse taken bezig te zijn, want bij onrust ren je als het ware rond als een kip zonder kop. Je bent op de vlucht,wat vaak de bron van stress is.

 

9. Je voelt je angstig

Je wilt zingen, maar bent bang dat iemand dit hoort en je uit zou lachen dus je doet het niet. Je wilt tegen je vriendin vertellen dat haar gedrag je stoort, maar bent bang dat je haar kwetst en dat ze je een trut gaat vinden. Je wilt het wel, maar je doet het niet.

Je ziel wilt zich uiten maar je hoofd zegt…tsss hou je kop dicht – ik ben bang dus je mag er niet zijn. Je bent constant allerlei scenario’s aan het bedenken met ramp uitkomsten die je blokkeren om in actie te komen en vrij te zijn.

 

10. Je voelt je depressief

Depressie veroorzaakt door vata heeft zijn bron in angst. Als je je de hele tijd blijft corrigeren, inkrimpen en blokkeren kan dit uiteindelijk tot depressie leiden. Dit uit zich in een diepe gevoel van ontevredenheid, wanhoop en gebrek aan motivatie en levenslust.

 

Vata tijdperk

In de Ayurveda wordt de huidige tijdsperiode vaak beschreven als het “Vata-tijdperk” omdat we leven in een tijd van constante verandering, snelheid en informatie-overload. Dit zijn allerlei factoren die bij veel mensen tot een verhoogde vata disbalans leiden.

De moderne levensstijl, inclusief het eten van bewerkt voedsel, te veel stimulatie van computers en mobiele apparaten, het beoefenen van te intensieve lichaamsbeweging en het leven in steden met veel lawaai en vervulling, zijn allemaal factoren die bijdragen aan de vata disbalans.

Het is daarom belangrijk om manieren te vinden om de vata in balans te brengen, zoals het beoefenen van yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, het creëren van een rustige omgeving, het nemen van rust en voldoende slaap, en het eten van een gezond, voedzaam dieet.

Denk jij dat jouw vata inderdaad uit balans is? Hier kun je meer erover leren:

Wil je weten hoe je vata in balans kan brengen? Dan kan. Lees hier een blog: Breng je vata dosha in balans: 15 Ayurvedische adviezen voor rust en focus

 

Wil je weten of vata ook verantwoordelijk voor je fysieke klachten is? Lees hier een blog en ontdek of vata uit balans ook je fysieke klachten veroorzaakt.

Heb je veel last van vata klachten en voel je dat je professionele je begeleiding kunt gebruiken om weer rust te ervaren? Dan help ik je graag! Ik heb hier namelijk een speciaal programma voor ontwikkeld: Programma Healing Vata. Je kunt hier alles lezen over dit programma en een gratis kennismaking met mij inplannen.

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...