Hoe herken je kapha? Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Sylvia. Ja, leuk. Zegt ze met kalme stem. Maar misschien kan ook het bij mij thuis dan maak ik iets lekkers te eten. Ik heb namelijk niet zoveel zin om naar de stad te gaan fietsen geeft ze daarna eerlijk toe.

Sylvia is klassieke Kapha. Rustig, huiselijk, zorgzaam en een beetje passief.

Hoe herken je kapha? Kapha is een van de drie ayurvedische typen: vata, pitta en kapha. Alle drie hebben ze speciale eigenschappen. Kapha is de meest kalme en vredige dosha die gerepresenteerd wordt door aarde en water. Zij onderscheidt zich door de stabiele geest, emoties en overtuigingen. Ze is van nature zorgzaam, loyaal en vredelievend.

Je kan haar herkennen door deze gedrags- en karakterkenmerken.

 

1. Kapha is rustig

Kapha heeft een rustige en kalme aard. Zo komt ze bij anderen over en zo voelt ze zich innerlijk ook.

Kapha praat rustig. Ze heeft niet zo veel woorden nodig om zich uit te drukken. De manier van praten is rustig, langzaam, melodieus en vriendelijk.

Kapha maakt zich niet snel druk. Ze kan heel goed tegen stress en wordt niet snel opgewonden.

Kapha is geduldig. Ze heeft een natuurlijke rust in het uitvoeren van taken maar is ook in staat om te leven met onvoldane verlangens.

 

2. Kapha is stabiel

Kapha houdt van structuur en vaste gewoontes. Ze brengt het liefst geen veranderingen aan in haar leven en is heel gehecht aan haar routines.

Kapha is mentaal stabiel. Haar humeur is stabiel en ze heeft weinig last van emotionele uitschieters.

Kapha is loyaal. Ze is trouw aan haar partner, vrienden of werkgever. Soms ten koste van haar eigen belangen.

Kapha heeft een stabiele vriendengroep. Ze heeft een aantal vrienden voor het leven en laat niet makkelijk nieuwe mensen toe.

Kapha is standvastig. Als ze een besluit genomen heeft of een mening gevormd heeft, zal ze niet snel van gedachte veranderen.

 

3. Kapha neemt de tijd

Kapha heeft tijd nodig om nieuwe dingen te leren. Ze is niet zo snel van begrip en heeft tijd nodig om nieuwe vaardigheden aan te leren. Eenmaal geleerd, worden ze niet meer vergeten.

Kapha neemt haar besluiten weloverwogen. Ze is het tegenovergestelde van spontaan en ze neemt de tijd om beslissingen te nemen. Dit wekt bij anderen een afwachtende houding op.

Kapha houdt van rust. Ze houdt van een sereen levensstijl en is heel moeilijk om in actie te komen, vooral als ze uit balans.

Kapha loopt langzaam en sierlijk. Als kapha ergens hekel aan heeft is het haasten. Je zult haar bijvoorbeeld ook niet naar de tram zien te rennen. Ze neemt liever de volgende.

 

4. Kapha is zachtaardig

Kapha wordt gezien als zachtaardig. Psst…dit heeft de wereld ook nodig!

Kapha heeft een warm karakter. Ze is een persoon bij wie je gelijk kan ontspannen. Ze geeft anderen het gevoel van veiligheid.

Kapha is zorgzaam. Ze toont betrokkenheid en heeft aandacht voor anderen. Dit is een prachtige eigenschap van een kapha

Kapha is vreedzaam. Ze kan niet tegen ruzies en discussies en zal deze ook proberen te vermijden.

 

5. Kapha is een verzamelaar

Kapha kan dingen moeilijk wegdoen. Ze neemt moeilijk afscheid van haar spullen.

Kapha is zuinig. Ze gaat goed met geld en kan goed sparen.

Kapha is materialistisch. Ze hecht waarde aan spullen en geld en heeft de drang tot verzamelen.

Kapha heeft de mentaliteit “alles komt goed van pas”. Dit leidt tot goed gevulde ruimtes thuis.

 

Herken je jezelf in deze kenmerken?

Herken je jezelf in meerdere van deze kenmerken dan is de kans groot dat kapha je dominante dosha is. Dit betekent dat je een stabiele factor in deze maatschappij bent maar dient wel op te passen met het stellen van eigen grenzen. Ook is het heel belangrijk om zo veel mogelijk actieve levensstijl te volgen. Zich openstellen voor andere invalshoeken en nieuwe indrukken.

Gerelateerde blog berichten

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...