Heb je last van stemmingswisselingen of slaapproblemen? Voel je je opeens meer opgejaagd? Voel je je vaker angstig of eenzaam? Maak je geen zorgen! Het ligt niet aan jou. Het ligt aan de herfst!

De herfst is de tijd van het jaar waarin vata op meesterlijke en natuurlijke wijze wordt verhoogt! En dit brengt allerlei aan vata gerelateerde kwalen met zich mee. Naast boven benoemde klachten kun je dus ook vaker last krijgen van droge huid, stijve gewrichten, het gevoel van kou en problemen met ontlasting.

In deze blog deel ik aantal manieren met je waarmee je jezelf kan helpen door vata te kalmeren en balanceren.

Ik verzeker je dat je vata klachten minder zullen worden of je zal ze zelfs voorkomen – mits je natuurlijk mijn adviezen opvolgt.

 

1. Gun jezelf lichaamsmassage

Lichaamsmassage is de snelste manier om vata te verzachten en in balans te brengen. Ayurvedische lichaamsmassage, ook Abhyanga genoemd, is een soort massage die voor een veiligheids- en stabiliteitsgevoel zorgt.

Je kunt deze massage dagelijks, in de ochtend, minimum tien minuten voordat je gaat douchen bij jezelf doen. En als je nu denkt dat je niet weet hoe je jezelf een massage moet geven, maak je geen zorgen.

Mijn advies is om olie op te warmen (bij voorkeur koudgeperste sesamolie) en deze met liefde op je lichaam te smeren. Met lange stroken op je ledematen en circulerende handelingen op je gewrichten. Je begint met je hoofd en je eindigt bij je voeten. Zo’n massage duurt ongeveer 10 a 15 min.

Je kunt er ook voor kiezen om regelmatig door een therapeut gemasseerd te worden. Ayurvedische therapeuten gebruiken ook geneeskrachtige kruiden in de oliën die je welzijn nog meer positief zal beïnvloeden. Wil je deze vata kalmerende Ayurvedische lichaamsmassage zelf ervaren? Je kunt bij mijn praktijk terecht door hier te klikken en een afspraak te maken.

 

2. Drink warm water

In de herfst nemen de eigenschappen van kou en droog toe wat zich in de droge huid en koude ledematen uit. Weet dat als je last van een droge huid hebt en bijvoorbeeld verstopping hebt dan is de kans dan groot dat je van binnen ook droog bent. Om je lichaam goed te hydrateren raadt Ayurveda aan om warm water te drinken. Warm water wordt door een uitgedroogd lichaam beter geabsorbeerd dan koud water.

 

3. Eet warm eten

Herfst is het moment wanneer we afscheid nemen van rauwkost, salades, fruit en sappen en ons richten op voeding die warm is. Alles wat je eet moet zo warm mogelijk zijn qua temperatuur en qua eigenschappen.

Wat betekent dit? Alles wat je eet dient gekookt en warm opgegeten te worden. Dit geldt ook voor water en thee. Zie dit recept voor vata balancerende thee.

Denk je dat je te veel in je leven om moet gooien om alle maaltijden warm te nuttigen? Begin dan met een warm ontbijt. Dit is goed voor je stemmingswisselingen.

 

4. Hou je zelf warm

Hou jezelf warm door je warm te kleden en ervoor te zorgen dat je nieren en je gewrichten goed warm gehouden worden. Je kunt jezelf ook warm houden door het drinken van verwarmende thee (bijvoorbeeld gemberthee) of soep te eten die je van binnenuit opwarmt.

 

5. Zorg voor zo veel mogelijk ontspanning

De staat van ontspanning is de staat waarvan je het meest zal profiteren tijdens koude en winderige herfstdagen. Denk aan ontspannende muziek, kalmerende oefeningen, in het bos wandelen of gewoon liggen en niks doen.

 

6. Ga vroeg naar bed

Verhoogde vata brengt chaos met zich mee in het leven waaronder stemmingswisselingen. Je bent vergeetachtig, je krijgt last van uiteenlopende gedachtes, je gaat je wat meer opgejaagd voelen. Een slechte nachtrust zal dit alleen versterken. Vroeg naar bed gaan (rond 22:00 uur) zal vata kalmeren en je lichaam herstellen.

 

Tot slot

De herfst is het seizoen van rustig aan doen. De zomerdagen liggen achter ons en nu beginnen we met regeneratie. Gun jezelf deze regeneratie. Haast je langzaam en voorkom stemmingswisselingen.

 

Tip: Voor een goede nachtrust

  • Bereid je zelf een uur voordat je naar bed gaat voor op een goede slaap. Doe de televisie uit, leg je telefoon opzij en dim het licht.
  • Probeer eens een olie massage (Abhyanga! Hebben we over gehad). Een olie massage kalmeert het zenuwstelsel. Ook in de avond kun je je hele lichaam masseren maar als je hier geen tijd voor hebt, masseer dan alleen je voeten. Je kunt hiervoor sesamolie gebruiken.
  • Ga douchen of neem een bad om de stress van de dag van je af te wassen.
  • Drink voor het slapen een glas amandel of koemelk met een snufje nootmuskaat. (Ben je kapha? Voeg dan ook een theelepel honing toe).
  • Doe een geleide ontspanningsoefening als je in bed ligt.

 

Behoefte aan meer?

Wil je ondersteuning bij het kalmeren van je vata? Maak dan een afspraak voor een persoonlijke Ayurvedische lichaamsmassage of een andere kalmerende behandeling in mijn praktijk. Klik hier om direct een afspraak te boeken en ontdek hoe deze eeuwenoude technieken je kunnen helpen in balans te blijven. Gun jezelf de rust en ontspanning die je verdient.

Gerelateerde blog berichten

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Eén van de kruiden die in Ayurveda vaak aanbevolen wordt maar in Nederland niet zo bekend is, is Ajwain. Ajwain is zenuwversterker en een geweldige specerij tegen darmproblemen. Probeer deze supergezond, aardend, interessant en vooral een heerlijke...