Elke dag krijgen we ontelbaar veel prikkels via onze zintuigen binnen. Voor een groot gedeelte heb je hier geen controle over, het uitzicht op je omgeving onderweg naar werk, wat er op tv is, het voorbij razende verkeer, de uitlaatgassen, de kleuren en de vormen van de gebouwen die je ziet en ga zo maar door. Voor een ander gedeelte heb je hier wel invloed op.

 

Via zintuigen naar een beter humeur

De zintuigen zijn de poort tot onze geest. Alles wat we dus zien, voelen, horen, proeven en ruiken kan onze gemoedstoestand instant verbeteren of verslechteren.

Ayurveda wist dat al vijfduizend jaar geleden en de zintuiglijke therapieën worden in Ayurveda ingezet om je emotionele en mentale toestand te verbeteren.

 

Aromatherapie

Eén van deze therapieën heet Aromatherapie. In deze therapie verzacht je je emoties door middel van geur. Het deel van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van geur ligt namelijk heel dicht bij het deel van hersenen dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van onze emoties. Dit verklaart waarom geuren onze stemming zo beïnvloeden.

In deze blog leg ik je uit welke geuren je kunt gebruiken als je last van de emotie angst hebt en hoe je deze geuren in kan zetten.

 

De emotie angst

Angst is één van de basisemoties die iedereen van ons in kleinere of grotere mate ervaart. Een ding is zeker: niemand vindt het fijn om deze emotie te ervaren.

Wil je weten wie het meest last van angst heeft en wat kun je hieraan doen? Lees mijn blog: Hoe komt het dat sommige mensen meer last van angst hebben dan anderen.

 

De geuren om angst te verlichten

Frankincense en Neroli behoren tot de beste essentiële oliën die angst verhelpen.

Frankincense, ook Olibanum genoemd is een geweldige essentiële olie die helpt bij het vertragen en verdiepen van de ademhaling (In het geval van angst wordt de ademhaling juist sneller en oppervlakkig) en heeft het diep kalmerend, revitaliserend en opbeurend effect.

Deze olie kan ook gebruikt worden als hulpmiddel bij verwerking van de emotionele trauma’s.

Neroli is een andere geweldige geur die paniekaanvallen verlicht en wordt ingezet bij chronische angst. Over het algemeen is neroli kalmerend, rustgevend en opbeurend. Vooral als je snel opgewonden bent, emotioneel instabiel of onzeker is deze olie een aanrader.

 

Hoe gebruik je deze geuren?

Aromatherapie kun je op verschillende manieren gebruiken.

  • Door middel van een oliebrander. Het bakje dat verwarmd wordt met een waxinelichtje vul je met water en een paar druppels geurolie. Dit kun je op elk moment van de dag doen.
  • Jezelf masseren. Je brengt een paar druppels aan op je slapen en zachtjes in een cirkelvormige beweging te wrijven.
    Als je een bad hebt kun je 6 tot 8 druppels in het water doen wanneer je al in bad zit.
  • Voor noodgevallen zoals bijvoorbeeld angst voor een presentatie kun je een fles van bovengenoemde essentiële olie het beste bij jezelf dragen en rechtstreeks uit de fles inademen. Je kunt ook een paar druppels op je zakdoekje doen en inademen, of een paar druppels op je handpalmen doen en dit warm wrijven en inademen.
    Zelf maak ik dagelijks gebruik van aromatherapie om verschillende redenen en op verschillende manieren.

Frankincense gebruik ik bijvoorbeeld voordat ik ga mediteren. Buiten dat Frankincense de emotie angst vermindert, helpt het je ook om dieper en sneller in meditatie te komen.

Als ik merk dat ik te veel in mijn hoofd zit of een belangrijke afspraak heb, wrijf ik 1 a 2 druppels in mijn handen en adem ik het in. Dit laat ik mijn klanten ook soms doen als we werken aan het loslaten van een bepaalde emotie.

En tot slot gebruik ik op dagelijkse basis een oliebrander maar dan met de geuren die ik op die dag nuttig vindt om te gebruiken.

 

Welk flesje zou jij bij je dragen?

Subtiele therapieën waaronder aromatherapie zijn de therapieën die in de huidige tijden vaak onderschat worden. En dat is zonde, want dit zijn juist hele krachtige methodes die voor instant kalmering van onze emoties zorgen. En dit geldt niet alleen voor de emotie angst maar ook onder andere: verdriet, boosheid, onzekerheid, stress en rouw.

Heb jij zelf last van angst? Welk flesje zou jij bij je willen dragen?

Gerelateerde blog berichten

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...