Lidia heeft een klassieke kapha vertering. Haar trek in eten gaat nooit weg en het is moeilijk voor haar om de verleiding te weerstaan om dingen te eten die ze eigenlijk niet zou moeten eten. Ze komt aan alleen door naar het eten te kijken en haar hele leven worstelt zij met haar gewicht. Wat is het perfecte dieet voor mij ?– luid de hulpvraag van Lidia. Ga er voor zitten, zeg ik, want ik leg je met plezier alles precies uit. Dit zijn mijn 12 beste voedingsadviezen voor een kapha:

 

1. Eet warm eten

Alles wat je eet moet zo warm mogelijk zijn qua temperatuur en qua eigenschappen.

Wat betekent dit? Alles wat je eet dient gekookt en warm opgegeten te worden. Dit geldt ook voor water en thee.

Daarnaast wordt in Ayurveda onderscheidt gemaakt in producten die een verhittend of verkoelend effect op je lichaam hebben. Bijna alle kruiden bijvoorbeeld zijn verhittend en zullen je van binnenuit opwarmen. Denk aan zoals gember, zwarte peper, chili en kaneel.

 

2. Vermijd zout

Vermijd zout. Dit zorgt voor waterophoping (een van de symptomen van verhoogde kapha). Zout dat door kapha veilig gebruikt kan worden is Kala namak ook zwaart zout genoemd.

 

3. Kies voor de smaken: pittig, wrang en bitter

De smaken pittig, wrang en bitter zijn de smaken die kapha in evenwicht brengen en die ervoor zorgen dat het gewicht onder controle gehouden wordt.

Bittere smaak is de smaak die Ayurveda in de keuken introduceert door middel van kruiden en donkergroene groenten zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, rucola, witlof of spinazie. De bittere smaak vermindert de trek naar zoet en geeft ons het gevoel van lichtheid. Zowel letterlijk als figuurlijk.

De smaak pittig vinden we vooral in kruiden zoals chili, zwarte peper, ui maar ook in radijs of rucola.

De smaak wrang oftewel samentrekkend is bijvoorbeeld te vinden in fruit zoals aronia, kersen en cranberry’s. Ook verschillende kruiden zijn wrang.

 

4. Kies voor peulvruchten in plaats van vlees

Het beste dieet voor een kapha is eigenlijk een dieet zonder vlees. Kun je echt niet zonder? Kies dan voor kalkoen, kip of vis en eet het het liefst een keer in de week. Bonen en peulvruchten zijn ook een bron van eiwitten en een hele goede vervanger voor vlees. Vermijd echter kikkererwten.

 

5. Koolhydraten? Het liefst in de middag

Voor kapha is het meest gunstig om koolhydraten een keer per dag te eten. Het liefst in de middag wanneer het verteringsvuur het meest optimaal is.

 

6. Gebruik zo weinig mogelijk vet

Gebruik zo weinig mogelijk vet in je keuken. De beste oliën voor kapha’s zijn: Mosterdolie, zonnebloemolie en lijnolie.

 

7. Eet zo veel mogelijk groenten

Hoe meer groenten, hoe beter voor Kapha en het liefst gestoomd of gewokt. In het algemeen zijn bijna alle groenten kapha balancerend. Uitzonderingen zijn komkommer, zoete aardappel, aubergine, courgette en zeewier.

 

8. Eet zo weinig mogelijk suiker

Eet zo weinig mogelijk suiker. Hoe minder hoe beter. Wat betreft zoetigheden is honing enige aanbevolen zoetigheid voor kapha’s. Hoe gek dit ook voor je misschien klinkt stimuleert honing ook afvallen. Maar zoals met alles volgens Ayurveda, dien je ook met honing met respect om te gaan. Nooit verwarmen, nooit mee bakken en maximaal 4 a 5 theelepels honing per dag eten.

 

9. Eet kleine hoeveelheden noten en zaden

Noten bevatten veel vet en dienen vermeden te worden. Kapha kan beter voor zaden kiezen zoals pompoen -en zonnebloempitten.

 

10. Eet zo weinig mogelijk zuivel

Alle zuivel dient door kapha vermeden te worden. Melk, kaas en yoghurt bijvoorbeeld zullen de vertering vertragen en kapha verstoren. Ben jij echter iemand die zuivel heel lekker vindt? Kies dan voor geitenkaas of voeg een pittige smaak toe aan je zuivelproducten. Dit kan bijvoorbeeld ui, peper of zelfs honing zijn die de slijmvormende eigenschappen van kapha balanceert.

 

11. Eet het liefst drie maaltijden per dag

Kapha is de enige dosha die genoeg aan drie maaltijden per dag heeft. De vertering van kapha is namelijk langzaam en het lichaam heeft wat meer tijd nodig om alles te verteren. Er zijn natuurlijk Ayurvedische methodes om de vertering te versnellen en te versterken. Hier gebruikt Ayurveda speciale kruiden voor die voor en na het eten gegeten kunnen worden. Dit wordt aan een kapha van harte aanbevolen.

 

12. Eet niet als je geen trek hebt

Kapha’s eetlust wordt langzaam wakker en het heeft geen nut voor een kapha om te eten alleen maar omdat het etenstijd is. Als je in de ochtend geen eetlust hebt, kies dan voor warm water met gember, citroen en honing. Deze thee zal je voeden en je eetlust opwekken zodat je van je volgende maaltijd kan genieten.

 

Tot slot

Deze 12 voedingsadviezen voor een kapha zijn niet alleen geschikt voor mensen met dominante kapha in hun constitutie. Ze kunnen ook gevolgd worden door iedereen die af wil vallen, die in vorm wil komen na zwangerschap, voor mensen die een hele langzame metabolisme hebben en voor diegenen die worstelen met aan kapha gerelateerde klachten. Denk hierbij aan hoog cholesterolgehalte, overgewicht of diabetes.

 

Tip: Als je wilt afvallen

De beste tijd om af te vallen is volgens Ayurveda de zomer. In dit jaargetijden verlies je moeiteloos extra kilo’s. Mits je deze 12 voedingsadviezen voor een kapha volgt natuurlijk. Toch zijn er een heleboel mannen en vrouwen die al in de winter met hun figuur aan de slag gaan. Denk aan Nieuwjaarsvoornemens.

Aan deze klanten, bijvoorbeeld Lidia, adviseer ik om in de winter alvast tijd te nemen om te experimenteren. Ik geef ze recepten zodat ze nieuwe maaltijden kunnen leren voorbereiden, ik geef ze betrouwbare bronnen waarmee ze zich in de suiker industrie kunnen verdiepen, ik leer ze structuur in hun eetpatroon aan te brengen.

Ook moedig ik jou aan om je lichaam voorzichtig te benaderen en het voor te bereiden om af te vallen. Dan zal je lichaam (en je geest) je ondersteunen in dit proces en niet tegenwerken.

 

Gerelateerde blog berichten

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Eén van de kruiden die in Ayurveda vaak aanbevolen wordt maar in Nederland niet zo bekend is, is Ajwain. Ajwain is zenuwversterker en een geweldige specerij tegen darmproblemen. Probeer deze supergezond, aardend, interessant en vooral een heerlijke...

Hoe herken je kapha? 5 gedrags- en karakterkenmerken van kapha

Hoe herken je kapha? 5 gedrags- en karakterkenmerken van kapha

Hoe herken je kapha? Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Sylvia. Ja, leuk. Zegt ze met kalme stem. Maar misschien kan ook het bij mij thuis dan maak ik iets lekkers te eten. Ik heb namelijk niet...