In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput waren. Iets waar de meesten van ons zich in zullen herkennen.

In deze blog deel ik mijn reis met Panchakarma – een reddingsmiddel dat mijn leven transformeerde op het moment van totale uitputting. Het is een uitgebreid verslag met tal van autobiografische elementen en “inside” informatie.

Ben je helemaal nieuw in Panchakarma? Dan nodig ik je uit om eerst mijn andere blog te lezen: Wat is Panchakarma? De helende kracht. 

 

Mijn Allereerste Panchakarma Ervaring

Mijn allereerste Panchakarma-ervaring vond plaats in India in 2013, tijdens mijn studie. Het was een combinatie van stage en heling tegelijkertijd. Ik was gedreven en omdat ik zeer pragmatisch ben en houd van het omzetten van theorie in praktijk, was ik heel benieuwd naar de effectiviteit van deze veelbelovende ayurvedische detoxkuur: Panchakarma.

Het was een prachtige ervaring, maar achteraf kon ik er geen vinger op leggen of de sereniteit die ik heb ervaren te danken was aan het betoverende India en ver weg zijn van een zorgelijk leven, of aan de magie van Panchakarma zelf.

 

De Tweede Panchakarma

De tweede Panchakarma was een noodzaak. Ik belandde in een lichamelijke en mentale crisis na mijn afstuderen. Een intens halfjaar van scriptie schrijven naast mijn nieuwe fulltime baan, een prachtige maar tegelijkertijd vermoeiende doorreis in Canada van zeven duizend kilometers en een verhuizing na mijn aankomst brachten mijn zenuwstelsel tot het uiterste.

In Ayurveda noemen we dit: Vata uit balans. En de symptomen waren als uit het boekje: oorsuizen, tandvleespijn, zwakte, pijn in de borst, wazig zien, gebrek aan motivatie, rugpijn, schouderpijn, hartkloppingen, slapeloze nachten, angstgevoelens en piekeren – mijn lichaam schreeuwde om aandacht.

 

Een Snelle Beslissing

Omdat ik een persoon ben met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en ik me fit en scherp wil voelen, wist ik meteen dat ik mezelf weer in balans moest brengen en de ontwikkeling van de onbalans onmiddellijk moest stoppen. Ook omdat ik wist dat ik me in het derde stadium van ziekte bevond en het volgende stadium nog minder leuk zou zijn. (Ayurveda onderscheidt de zes stadia van ziekte. Door te weten welke symptomen bij welk stadium horen, kun je je snel diagnosticeren en de ontwikkeling van ziekte stoppen. Hierover kun je meer lezen in mijn andere blog: “Vage klachten bestaan niet”).

De beslissing was dus snel genomen. Ik besloot mijzelf te genezen. Ik moest resetten en snel. Ik wist dat ik Panchakarma moest doen.

 

Voorbereiding op Panchakarma

Zoals velen van ons het internet raadplegen als we op zoek zijn naar oplossingen, deed ik dat ook. Ik wilde Panchakarma ondergaan, wilde dat iemand voor me zou zorgen, me zou ontlasten, maar omdat ik niet snel de juiste plek kon vinden, besloot ik om zelf aan de slag te gaan met de kennis en ervaring die ik had.

Ik koos de Panchakarma-therapieën die het zenuwstelsel in balans brachten en de degeneratie van het lichaam stopten, want alle vata-gerelateerde klachten zijn klachten die zorgen voor een snelle degeneratie van het lichaam en de geest, oftewel een snelle veroudering. Ik koos dus voor leverreiniging, dikke darm reiniging en versterking ervan, en alle ondersteunende behandelingen die ik op mezelf kon toepassen.

Ik schreef het hele proces van de kuur voor mezelf uit, maakte menu’s voor elke dag, schafte alles aan wat nodig was, koos de datum, informeerde mensen om me heen over mijn sociale afwezigheid en vroeg mijn partner om geduld en begrip wanneer de emoties de overhand zouden nemen, want Panchakarma maakt namelijk veel emoties los.

Gelukkig heb ik dit gedaan, want na mijn eerste therapie (leverreiniging) stond ik bijna ingepakt om mijn partner te verlaten en was van plan om nooit meer naar huis te komen.

Ik moet er nu enorm om lachen, en hij trouwens ook, maar tijdens de leverreiniging, ook wel virechana genoemd, komen veel frustraties en opgehoopte woede naar boven, en helaas, mensen die het dichtst bij je staan, krijgen de meeste klappen. Daar moet je op voorbereid zijn.

 

De Panchakarma Ervaring

Alles was dus voorbereid en ik kon aan de slag. Ik wist dat het stoppen met suiker en cafeïne voelbaar zou zijn. Daarom deed ik op de dagen dat de ontwenning het meest voelbaar was, mijn best om mezelf comfort te bieden met dingen die me blij maakten en kalmeerden, waaronder warme lichaamsmassages, licht verteerbaar maar lekker eten, muziek en stilte. Heel veel stilte.

De ontwenningssymptomen van caffeine en suiker waren dus snel voorbij. En na de eerste therapie, zoals ik eerder schreef, toen de emotionele piek voorbij was, begon ik terug in mijn lichaam te zakken en me met mezelf verbonden te voelen.

De vata-verminderende therapieën, zoals de reiniging en versterking van de dikke darm lieten me elke dag meer geaard, veilig en verzorgd voelen. En ondanks dat dit proces behoorlijk wat inspanning met zich mee brengt, als je dit zelf thuis doet, merkte ik naarmate de kuur vorderde dat mijn lichaam, geest en emoties rustig begonnen te worden. Totdat de klachten waar ik mee worstelde helemaal verdwenen.

Het was bijzonder om te zien, dat als je op het moment van totale uitputting, even alles rondom je heen op stop zet en je volledige aandacht aan jezelf geeft, je tegelijkertijd toestemming aan je lichaam geeft om te genezen.

Eigenlijk stel je hiermee je lichaam veilig door te zeggen: ik zie je, ik erken wat er speelt en ik geef je ruimte om te herstellen.

Dit is precies het tegenovergestelde van wat we normaal gewend zijn om te doen. In de staat van uitputting jakkeren we ons lichaam nog meer af omdat onze geest of ego, hoe je dit ook wilt noemen, gewoon niet kan accepteren dat ons lichaam de ratrace niet meer trekt. In plaats van slapen, omdat ons lichaam dat nodig heeft, gaan we tot laat in de avond op de computer zitten op zoek naar wonderoplossingen. De geest wil gaan, terwijl je lichaam zegt: ik kan het niet meer.

 

Panchakarma – Het Terugkerende Ritueel

Panchakarma is voor mij een onmisbaar jaarlijks ritueel geworden. Ik omarm deze detoxkuur op cruciale momenten, vooral wanneer mijn gezondheid het meest kwetsbaar is of wanneer ik een stressvolle periode voor de boeg heb. Deze jaarlijkse toewijding aan Panchakarma is mijn geheime wapen geworden, een manier om mijn lichaam te revitaliseren en mijn welzijn te vernieuwen. Het is niet slechts een routine, maar eerder een bewuste keuze voor zelfzorg, een manier om in verbinding te blijven met mijn lichaam en geest.

Ontdek zelf de transformerende kracht van Panchakarma en maak van deze jaarlijkse reis naar welzijn jouw eigen ritueel van zelfliefde en vernieuwing.

Ben je geïnteresseerd in het ervaren van deze helende reis? Ontdek meer over mijn Panchakarma traject hier.

Gerelateerde blog berichten
Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

In de rijke wereld van Ayurveda, waar gezondheid wordt bevorderd en ziektes worden genezen door middel van diverse natuurlijke methoden zoals voeding, levensstijl, en kruiden, schittert een bijzondere therapie: Panchakarma Kuur - de prachtige en...

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...