Veel klanten die bij mij aankloppen zijn klanten die letterlijk niet naar de huisarts durven te gaan omdat ze denken dat hun klachten niet ‘serieus’ genoeg zijn omdat ze in de categorie van “vage klachten” vallen. Ze voelen zich al langer niet helemaal prettig, maar weten niet precies wat er speelt. En met zo’n vaag verhaal kan de huisarts ook niet veel.
Even wat voorbeelden: hoe vaak ben jij naar de huisarts gegaan omdat je last van constipatie hebt? Of omdat je maagzuur hebt? Het is makkelijker om een Rennie te nemen toch? En hoe zit dat met stress? Ga je naar de huisarts als je hartkloppingen of schouderpijn hebt? Of wacht je totdat je echt overspannen bent?
In deze blog wil ik je laten zien dat je niet hoeft te wachten totdat de ziekte zich volledig ontwikkeld heeft om je klachten serieus te nemen. Ook in een eerder stadium is het verstandig om naar je lichaam te luisteren en hier actie op te ondernemen. Ayurveda leert je niet alleen naar je lichaam te luisteren maar geeft je ook praktische tools hoe je deze ‘vage’ klachten kan herstellen.
Ayurveda, het systeem voor vroege opsporing
Een van de bijzondere aspecten van Ayurveda is dat het een geneessysteem is dat gespecialiseerd is in de vroege opsporing van de verstoring in het lichaam. Deze verstoring kan veroorzaakt worden door je omgeving waarbij de zwakke delen of plaatsen in je lichaam als eerste aangetast zullen worden. Je aangeboren constitutie, je prakriti, kennen geeft je de indicatie over welke delen het gaat. Oftewel, voor welke aandoeningen je vatbaar bent.
Vroeg opsporen is belangrijk want hoe eerder je aandoening ontdekt wordt hoe gemakkelijker het zal zijn om deze te behandelen.
De zes stadia van ziekte
Volgens Ayurveda is ziekte een gevolg van een verstoring die plaats vindt in het functioneren van ons lichaam. Ayurvedisch gezien is dit een verstoring in de drie doshas – de drie krachten: vata, pitta en kapha, die alle functies van ons lichaam en geest aansturen. De ontwikkeling van ziekte ontstaat in zes stadia:
- Ophoping van de dosha (s) in de spijsvertering.
- Verergering – de dosha (s) blijven zich ophopen.
- Verspreiding – de dosha (s) verlaten de spijsvertering en komen in het circulatiesysteem terecht.
- Lokalisatie – de dosha (s) lokaliseert zich op een plek.
- Manifestatie – de ziekte manifesteert zich.
- Complicatie – de huidige ziekte leidt tot andere aandoeningen.
Om een beeld te geven, we gaan meestal naar de dokter als de ziekte stadium vier heeft bereikt, dus wanneer de ziekte zich een bepaalde deel van je lichaam of geest heeft bevestigd. Dit is het moment wanneer er een label aan de ziekte kan worden gegeven. Je hebt obesitas, je hebt reuma. Noem maar wat.
Ziekte ontstaat dus niet van de een op de andere dag. De signalen worden al vanaf het eerste stadium door ons lichaam gestuurd.
Wat gebeurt er in de eerste stadia van ziekte?
Al vanaf het eerste stadium krijgen wij signalen dat er iets niet gaat zoals het zou moeten gaan. Aan het begin zijn dat hele subtiele signalen die steeds duidelijker worden naarmate de ziekte zich ontwikkelt. Ken je dit gevoel? Het gaat wel goed, maar niet helemaal zoals je zou willen… koude ledematen, maagzuur, spierpijn, extra vet op de buik, geïrriteerde ogen, vermoeidheid, concentratie problemen. Met deze signalen is eigenlijk je lichaam om aandacht aan het vragen. Please! Help me, zegt je onbewuste jij aan jezelf. Ik ben je iets aan het laten zien! Negeer mij alsjeblieft niet!
Gebrek aan kennis
De reden waarom wij over grenzen heengaan met betrekking tot onze gezondheid is omdat wij niet geleerd hebben hoe wij onze lichaam kunnen lezen. We zitten veel te vaak in ons hoofd dat notabene slechts klein deel van ons lichaam is en besteden minder aandacht wat de rest van ons lichaam ons aan het vertellen is. Wat wij ook niet weten is dat deze symptomen verholpen kunnen worden!
Hoe pakt Ayurveda de vage klachten aan?
Wat ik, als een Ayurvedische therapeut tijdens de diagnose doe, is juist heel veel aandacht aan deze signalen besteden. Op deze manier kan ik vaststellen welke functie in je lichaam verstoord is. Op basis van deze informatie stel ik samen met jou vast welke factoren geleid hebben tot deze verstoring (want ja, alles heeft een oorzaak) en tot welke ziekte kunnen deze signalen leiden als dit proces niet op stop gezet wordt. Vervolgens geef ik je adviezen hoe je jezelf kan herstellen.
Vage klachten bestaan niet
Vage klachten bestaan niet. Alle klachten zijn serieuze signalen die serieus genomen mogen en moeten worden. Als ze genegeerd worden zullen ze uiteindelijk tot ziekte leiden. Bagatelliseer ze niet. De eerste drie stadia kun je meestal alleen al met aanpassingen in je voeding en levensstijl herstellen. En dan leiden ze ook niet meer tot de echte ziekten.
Ervaar je ook ‘vage’ klachten en je wilt van ze af? Plan een persoonlijk consult in en ontdek hoe Ayurveda jou kan helpen. Reserveer hier jouw consult.
Gerelateerde blog berichten
Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata
Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...
Je dosha type versus je huidige gezondheidstoestand – Hoe zit dit precies?
Om Ayurveda in je eigen leven toe te kunnen passen en de juiste adviezen voor jezelf er uit te vissen is het belangrijk en onmisbaar dat je het concept van de drie dosha’s (het dosha type) begrijpt. In deze blog leg ik je eerst uit wat een dosha is...
Is “Vata uit balans” de oorzaak van je fysieke gezondheidsklachten?
Het bijzondere aan Ayurveda is dat je heel snel erachter kan komen welke dosha verantwoordelijk voor je gezondheidsproblemen is oftewel welke functie in je lichaam verstoord is en gezondheidsproblemen creëert. Als je meer wil leren over wat dosha’s...