De zomerse dagen nodigen ons uit om te genieten van de warme zonnestralen en de verkwikkende energie die ze met zich meebrengen. Voor sommige vrouwen, vooral die met het Vata-huidtype, kan blootstelling aan de zon echter leiden tot uitdagingen zoals droogheid en vroegtijdige veroudering, zoals rimpels en verkleuringen. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing die zowel bescherming als verzorging biedt: natuurlijke zonnebrand, ook bekend als Ayurvedische zonnebrandolie.

In deze blog deel ik de voordelen van deze natuurlijke zonnebrand met je en ontdek je waarom het een uitstekende keuze is als je van de zon wilt genieten en tegelijkertijd je huid gezond en stralend wilt houden.

Bovendien deel ik een eenvoudig recept om je eigen natuurlijke zonnebrandolie te maken, zodat je kunt genieten van een op maat gemaakte formule die perfect is voor jouw Vata-huidtype.

 

Natuurlijke zonnebrand – op basis van 3 ingrediënten.

Ayurveda maakt gebruik van veel natuurlijke ingrediënten, waaronder plantaardige oliën, die breed worden toegepast voor verschillende doeleinden, waaronder natuurlijke zonnebrandmiddelen. Een voorbeeld van zo’n zonnebrandmiddel is gemaakt op basis van drie oliën: tarwekiemolie, avocado-olie en sesamolie. Deze oliën staan bekend om hun beschermende eigenschappen tegen de zon zoals:

 

1. Ze beschermen je huid met een natuurlijke zonnefilter

Deze drie oliën bevatten natuurlijke stoffen die een beschermende barrière vormen op de huid en de schadelijke effecten van UV-straling verminderen. Ze fungeren als een soort natuurlijk zonnefilter, waardoor de huid minder blootgesteld wordt aan de schadelijke effecten van de zon.
Door het gebruik van natuurlijke zonnebrandmiddelen met deze plantaardige oliën kunnen we dus op een natuurlijke en effectieve manier onze huid beschermen tegen UV-straling. Het is een geweldige manier om veilig van de zon te genieten zonder je zorgen te hoeven maken over de schadelijke gevolgen van overmatige blootstelling aan de zon.

 

2. Ze hydrateren je huid

Deze oliën zijn ook rijk aan voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en onverzadigde vetzuren, en ze helpen je huid gehydrateerd te houden.

Wanneer we onze huid blootstellen aan de zon, kan deze uitdrogen en gevoelig worden voor schilfering. De oliën in natuurlijke zonnebrandmiddelen helpen om de natuurlijke vochtbalans van de huid te behouden. Ze dringen diep in de huid door en zorgen ervoor dat deze gehydrateerd blijft, waardoor uitdroging en schilfering voorkomen.

Door het gebruik van natuurlijke zonnebrandmiddelen met deze hydraterende oliën, krijgt onze huid niet alleen de nodige bescherming tegen de zon, maar ook de voeding en hydratatie die het nodig heeft om gezond en soepel te blijven.

 

3. Ze houden je huid jong

Een andere reden waarom deze oliën geweldig zijn, is omdat ze antioxidanten bevatten. Vooral mensen met het Vata-huidtype zijn gevoelig voor oxidatieve stress en vroegtijdige veroudering. Blootstelling aan de zon veroorzaakt meer vrije radicalen in de huidcellen dan bij andere huidtypen, wat schade kan veroorzaken en leidt tot rimpels en ouderdomsvlekken.

Gelukkig bevat de avocado-olie antioxidanten. Antioxidanten helpen onze huidcellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Ze verminderen de schadelijke effecten van de zon en helpen onze huid er jong en gezond uit te laten zien.

Dus, door het gebruik van natuurlijke zonnebrandmiddelen met antioxidanten zoals avocado-olie, kunnen mensen met een Vata-huidtype hun gevoelige huid beschermen tegen vroegtijdige veroudering.

 

4. Ze kalmeren je onrustige hoofd

De laatste reden waarom deze zonnebrandolie ideaal voor je is, is omdat olie (gebruikt op het lichaam of ingenomen als voedingssupplement) de neiging heeft om Vata in balans te brengen en de eigenschappen van onrust te verlichten. Het gewicht en de olieachtige eigenschappen van de olie helpen om droogheid en lichtheid te verminderen, waardoor de zenuwen worden gekalmeerd.

Het aanbrengen van warme olie op het lichaam in een ritueel dat bekend staat als “Abhyanga” is een veelgebruikte Ayurvedische praktijk om Vata te kalmeren en in evenwicht te brengen. Het helpt bij het voeden en hydrateren van de huid, het verminderen van droogheid, het ontspannen van de spieren en het kalmeren van de zenuwen. Het gebruik van het zonnebrandmiddel op basis van de olién is dus een win-win situatie voor mensen met een Vata-huidtype.

 

Hoe maak je zo’n zonnebrandolie?

Zoals ik al eerder schreef, is het heel eenvoudig om zo’n zonnebrandolie te maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn drie koudgeperste oliën: tarwekiemolie, avocado-olie en sesamolie, en een leeg flesje waarin je de olie kunt bewaren. Zelf bestel ik meestal mijn oliën en kruiden hier.

Om de beste kwaliteit zonnebrandolie te krijgen, meng je dezelfde hoeveelheden van deze drie oliën met elkaar. Bijvoorbeeld, als je 100 ml zonnebrandolie nodig hebt, meng dan 33 ml sesamolie, 33 ml avocado-olie en 33 ml tarwekiemolie.

Bewaar deze natuurlijke zonnebrandolie op een koele en donkere plek, goed afgesloten.

Of je nu van plan bent om op vakantie te gaan naar een zonnige bestemming of gewoon wilt genieten van de stralende dagen in je eigen achtertuin, zal deze natuurlijke zonnebrand je helpen om veilig van de zon te genieten, terwijl je je huid voedt en beschermt. Ben je van plan om zo’n natuurlijke zonnebrand te maken?

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...