Anne heeft een klassieke vata vertering. Haar eetlust is onregelmatig en afhankelijk van haar humeur. Soms eet ze heel veel, soms eet ze een klein beetje en heeft ze de neiging om maaltijden over te slaan. Ook als ik naar haar ontlasting vraag dan is het duidelijk dat vata de problemen veroorzaakt: De consistentie van haar poep is hard, droog en vaak in de vorm van losse korrels. Daar bovenop komen nog klachten zoals constipatie, last van winderigheid en andere vage klachten die komen en gaan… Deze voedingsadviezen zijn dus zeer toepasselijk.

Vervelend? Ja! Kan Anne hier iets aan doen? Ja! Hoe? Door te beginnen met deze 10 ayurvedische voedingsadviezen voor een vata op te volgen.

 

1. Kies voor de smaken: zoet, zout en zuur

Deze drie smaken zoet, zout en zuur zijn de smaken die vata balanceren. Kies voor natuurlijke smaak zoet, zoals smaak van melk, rijst of pasta bijvoorbeeld. Smaak zout vind je in zeewieren en zuur bijvoorbeeld in citroen, limoen, azijn en gefermenteerde voedingsmiddelen in deze voedingsadviezen.

 

2. Eet warm

Eet warm en gekookt voedsel met een kleine hoeveelheid rauwe groenten en fruit. Kies je voor een sla? Doe dat het liefst in de zomer, wanneer de temperatuur buiten hoog is, in de middag met een flinke hoeveelheid olie met citroen in je salade.

 

3. Gebruik verwarmende specerijen

Gebruik specerijen die je van binnenuit opwarmen. De kruiden “must have” voor vata zijn: Ajwain, asafoetida, kardemom, verse gember en venkelzaad. Pas tegelijkertijd op met specerijen die heel pittig zijn en vata alleen nog meer uit balans brengen.

 

4. Drink veel water en het liefst warm

Zorg dat je genoeg water op een dag drinkt en kies het liefst voor warm water. Vata is namelijk heel droog van binnen (en buiten trouwens ook) en koud water wordt niet zo makkelijk door je lichaam geabsorbeerd als warm water. De smaak van het water kun je voor jezelf wat aangenamer maken door het toevoegen van bijvoorbeeld een muntblaadje of stukje kaneel volgens deze voedingsadviezen.

 

5. Zeg JA tegen VET

Zeg ja tegen gezonde vetten zoals geklaarde boter (ghee), sesam olie en tahini die het zenuwstelstel, vet-, en vetweefsel versterkt.

 

6. Eet simpele maaltijden

Hoe simpeler je maaltijden hoe beter. Hoe minder ingrediënten hoe beter. Het is het beste als vata dieet licht maar gezond is. Vata moet uit de buurt blijven van moeilijk verteerbare gerechten met meerdere ingrediënten.

 

7. Plan je menu

Plan je menu het liefst voor de hele week en in ieder geval voor de volgende dag. Als je weet dat je bijvoorbeeld een pap met abrikozen gaat eten, doe dan de abrikozen de dag ervoor in het water. Als je weet dat je linzen gaat eten, wek ze dan al de avond ervoor. Het plannen van je menu voorkomt dat je maaltijden overslaat en geeft veel rust die vata nodig heeft.

 

8. Eet drie maaltijden en drie tussendoortjes per dag

Zorg voor zes eetmomenten op een dag. Waarvan drie maaltijden (ontbijt, lunch en diner) en drie tussendoortjes.

 

9. Wek het droge fruit

Droog fruit is niet aanbevolen voor een vata mits van tevoren gewekt. Op deze manier kun je ook meer van noten profiteren zoals bijvoorbeeld amandelen.

 

10. Leer bonen voorbereiden

Bonen bevatten een grote hoeveelheid eiwit die gedeeltelijk afkomstig is van de omzetting van stikstof in de lucht. Dit maakt de bonen en andere peulvruchten voor vata bijzonder moeilijk te verteren, omdat net zoals andere gassen, ook stikstof verhoogt vata enorm. Wil je echter dat bonen meer goeds opleveren dan schade veroorzaken? Neem de tijd om bonen te leren voorbereiden.

Algemene richtlijn is: hoe kleiner de bonen hoe beter voor vata. Altijd van tevoren gewekt en altijd met de specerijen die de vertering van de vata versterken.

 

11. Tot slot – Ayurvedisch eten is niet per se vegetarisch eten

Tot slot wil ik meteen de kans grijpen om mijn observatie betreft vegetariërs met je te delen.

Het valt me op dat de meeste mensen die vegetariër worden vata’s zijn. Dit is niet gek, want vata’s zijn het meest gevoelig en nemen de emotionele lading van het geconsumeerde vlees sterk over.

Tegelijkertijd is vata de enige dosha die volgens Ayurveda baat bij het eten van vlees zou kunnen hebben. Vooral, als deze zeer uit balans is. In dit geval wordt vlees als medicijn aanbevolen. Bijvoorbeeld het consumeren van vleesbouillon zou vata zeer versterken.

Ben jij vata – vlees eter?

Het beste vlees voor vata is vlees afkomstig van dieren die in het wild hebben geleefd en geen negatieve emoties met zich dragen over de manier waarop ze gefokt en gedood zijn.

Ben jij vata-vegetariër?

Zorg ervoor dat je maaltijden warm, voedend en tegelijkertijd licht verteerbaar zijn. Ondanks wat er op dit moment mode is.

 

Anne ging aan de slag… doe je dit ook?

Anne ging aan de slag met bovenstaande voedingsadviezen. Niet met alle tegelijkertijd. Dit zou ik aan niemand aanraden. Ook niet aan jou. Wat ze deed en wat ik ook jou aanbeveel, is met één advies te beginnen. Heb je dit onder controle ga dan naar de volgende en de volgende… continu verbeteren heet deze aanpak van verandering.

 

Heb je behoefte aan meer?

Ben je op zoek naar een warm en voedzaam ontbijt, vooral als je een Vata-persoon bent en iets anders wilt dan het gebruikelijke vata ontbijt zoals pap? Probeer dan dit heerlijke recept: Franse toast met wortel.

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Eén van de kruiden die in Ayurveda vaak aanbevolen wordt maar in Nederland niet zo bekend is, is Ajwain. Ajwain is zenuwversterker en een geweldige specerij tegen darmproblemen. Probeer deze supergezond, aardend, interessant en vooral een heerlijke...