Piekeren….je kent het wel. Je blijft met iets zitten in je hoofd, bijvoorbeeld een ongemakkelijk gesprek met een collega of bezorgd zijn over een vriend of familielid. Je krijgt het niet meer uit je hoofd en de alle leuke dingen die je je had voorgenomen om te doen lukken niet meer of maar half half. Allemaal omdat je blijft piekeren over dat ene… Helemaal frustrerend is dat het ook niet constructief is. Het geeft alleen maar onrust, beroofd je van je energie, kost tijd en het geeft een rotgevoel en geen oplossing. Tijd dus om te stoppen met piekeren, zodat je zorgelozer en gelukkiger door het leven gaat. Moeilijk denk je? Nee hoor, het kan! Eerst er maar eens achter komen wat nou de oorzaak van piekeren is.

 

Waarom piekeren we?

Volgens Ayurveda zijn piekeren en malen het gevolg van een onrustige geest. Een geest die overactief is, gestrest, ongehoorzaam en zelfs ongetemd, zou je kunnen zeggen. Een geest die zijn eigen pad bewandeld of je het wel of niet wilt.

Piekeren lijkt op nadenken, maar is het niet. Bij nadenken besluit jij wanneer je dit wilt, bij piekeren verlies je de controle. Om de controle terug te winnen, moeten we de teugels in eigen handen nemen. We willen onze geest weer gehoorzaam maken.

 

Wat kun je doen om te stoppen met piekeren?

Volgens Ayurveda en Yoga filosofie is de beste manier om de controle terug te krijgen over je geest door controle over je adem te krijgen wat veel makkelijker en tastbaarder in uitvoering is. Ayurveda en Yoga zegt namelijk dat je geest en je adem nauw met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. (Als je adem onrustig wordt, word je geest ook onrustig en vice versa) Als je dus last van piekeren of malen hebt, kun je dit dus het best doorbreken door de controle over je adem te krijgen.

“By controlling the pranas, the mind is automatically controlled”.

 

3 technieken om per direct te stoppen met piekeren

De technieken die zich bezig houden met de controle over de adem heten in Sanskriet Pranayama. Waarbij prana – adem betekent en yama – controle betekent. In deze blog deel ik de drie meest effectieve methoden met je die je toe kan passen elke keer als merkt dat je aan het piekeren bent.

 

Techniek 1 Adem door je linker neusgat

Chandra Bheda is een aftakking van de Pranayama die Anulom Vilom heet – ook afwisselende adem genoemd. In de Anulom Vilom wissel je steeds van het neusgat terwijl je aan het in- en uitademen bent. Deze techniek balanceert vrouwelijke oftewel kalme, stabiele en ontspannende energie en mannelijke oftewel actieve, agressieve, sterke energie. Met andere woorden brengt deze techniek het parasympatische en het sympathische zenuwstelsel in evenwicht.

In geval van malen, piekeren en tobben is het sympathisch zenuwstelsel het meest actief – je mannelijke energie is meer actief. Dit kun je zelf nakijken door je hand onder je neus te leggen en terwijl je aan het uitademen bent. Je zult merken dat je rechter neusgat meer open en actief is – Dat er meer lucht vanuit het rechter neusgat je lichaam verlaat. Om een einde aan het malen te brengen, willen we deze mannelijke energie balanceren door meer rust, stabiliteit en ontspanning te creëren. En dit doen we door het parasympatisch zenuwstelsel te activeren.

Hoe doe je dit?

Sluit met je duim je rechter neusgat en adem in door je linker neusgat. Sluit nu je linker neusgat en adem uit door je rechter neusgat. Sluit nu het rechter neusgat, adem weer in door je linker neusgat en adem uit door je rechter neusgat.

Inademen door je linker neusgat en uitademen door je rechter neusgat is Chandra Bheda pranayama.

Als je je zenuwstelsel nog meer wilt kalmeren dan kun je een nog sterkere variant gebruiken door alleen door je linker neusgat in- en uit te ademen, wat zeer aanbevolen is bij angstige gedachten.

Deze pranayama kun je elke dag doen gedurende 5 minuten of elke keer als je merk dat je gek aan het worden bent van je eigen gedachten.

 

Techniek 2 Doe een bij na

De tweede zeer kalmerende pranayama heet Bhramri Pranayama. Ook bijenadem genoemd. Het helpt je geest te kalmeren, verbetert de concentratie, helpt negatieve emoties te verdrijven en is vooral zeer effectief bij het doorbreken van obsessieve gedachten. Als je dus opmerkt dat je aan het piekeren en aan het malen bent, kun je deze gedachten doorbreken door deze ademhalingstechniek toe te passen.

Hoe doe je dit?

Sluit je oren met de duimen van je beiden handen. Sluit met de rest van je vingers je ogen.

Adem nu via je neus in en terwijl je uitadem maak je het geluid, met je gesloten lippen: mmm.

Ook deze pranayama kun je elke dag doen gedurende vijf minuten of elke keer als je aan het piekeren bent.

 

Techniek 3 Zing Ohm

De derde pranayama heet Udgeeth pranayama en is net zoals de twee vorige zeer kalmerend en ontspannend. Tegelijkertijd is het ook de meest eenvoudige ademhalingstechniek. Ideaal voor als je nog nooit met ademtechnieken aan de slag gegaan bent of je als je de controle van je adem eng vindt.

Hoe doe je dit?

Adem in door je neus en vul je longen met lucht. Adem nu uit, terwijl je het woord “Om” zingt. Het woord Om spreek je uit als AUM (Aaaaaaaaauuuuumm). Concentreer je op de vibratie van het woord OM en ontspan je.

Herhaal alles de komende 5 minuten.

 

Tot slot

Dit zijn technieken die je per direct in je leven toe kan passen als je je vervelende gedachtes wilt doorbreken en wilt stoppen met piekeren en malen zodat jij weer controle over je geest krijgt.

Kies een van deze technieken die je het meest aanspreekt en gebruik hem als een EHBO kit zodra je opmerkt dat je gedachten weg aan het dwalen zijn.

Uiteraard is het aangeraden om de pranayama elke dag te beoefenen als je langdurige mentale helderheid wilt bereiken.

Wil je meer weten over hoe je meer rust en emotionele stabiliteit kan bereiken? Doe hier de test: en ontvang 10 persoonlijke adviezen over hoe je jezelf in balans kan brengen.

Ontdek ook meer over mijn Innerlijke Stilte Pakket, een exclusieve reis naar sereniteit, ontworpen om diepgaande rust te brengen voor de overactieve geest en het zenuwstelsel.

Vooral als je moeite hebt met traditionele meditatie vanwege overmatige onrust, biedt dit Innerlijke Stilte Pakket een unieke reis naar het bereiken van de ultieme stilte zonder de noodzaak om stil te zitten.

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Eén van de kruiden die in Ayurveda vaak aanbevolen wordt maar in Nederland niet zo bekend is, is Ajwain. Ajwain is zenuwversterker en een geweldige specerij tegen darmproblemen. Probeer deze supergezond, aardend, interessant en vooral een heerlijke...