“Je kunt je niet gelukkig voelen als je darmen niet gezond zijn” – zei ooit mijn leraar tegen mij. Een gezonde darmflora is niet alleen belangrijk voor een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem, maar heeft ook een directe invloed op onze emotionele gezondheid en mentale helderheid. Ayurveda wist dit al 5000 jaar geleden en de moderne wetenschap bevestigt dit alleen maar.

 

3 Ayurvedische superfoods voor je darmen

In deze blog deel ik daarom drie manieren met je – drie superfoods die je helpen je darmen gezond te houden en daarmee ook je emotionele stabiliteit te verbeteren.

 

1. Triphala: de kracht van drie bessen

Triphala is een unieke combinatie van drie vruchten, van drie bessen om exact te zijn: haritaki, amalaki en bibhitaki die gedroogd en gemalen zijn. De veranderingen die triphala in het lichaam veroorzaakt, zijn verbluffend, vooral voor de gezondheid van je darmen en het gevolg daarvan – je mentale helderheid.

Het heeft een laxerende werking, maar niet zoals andere acute laxerende producten die de ontlasting ter plekke veroorzaken. Triphala stimuleert de peristaltische bewegingen van de darmen en laat de darmen zich opnieuw herinneren hoe het is om efficiënt te functioneren, hoe het is om efficiënt te ontlasten.

In welke vorm neem je triphala?

Er zijn twee vormen van triphala op de markt beschikbaar: in de vorm van poeder en in de vorm van tabletten. Als je triphala wilt gebruiken om de peristaltische beweging van je darmen te stimuleren, dan raad ik je aan om bij voorkeur triphala in de vorm van poeder te gebruiken. Dit komt doordat tijdens het maken van de tabletten de laxerende eigenschappen van triphala worden verzwakt. (De triphala in tabletten blijft nog steeds een geweldig middel voor verjongingskuren). Poeder daarentegen bevat alle eigenschappen die deze drie vruchten ons te bieden hebben. Let er echter op dat je triphala poeder van een goede leverancier krijgt. De houdbaarheid van het poeder is namelijk veel korter dan die van tabletten.

Neem 5 tot 15 gram in warm water voor het slapengaan.

 

2. Ghee: het kroonjuweel van de Ayurvedische geneeskunde

In de moderne wereld, waar margarine als gezonder wordt beschouwd dan boter, is het voor een gewoon mens soms moeilijk te accepteren dat Ghee niet alleen gezond is, maar ook een geweldig medicijn kan zijn. Ghee is geklaarde boter, wat betekent dat het honderd procent pure vet is dat volledig vrij is van eiwitten, water en andere substanties.

Waarom is dit een geweldig middel voor onze darmen? Omdat ons microbioom er dol op is! Ghee wordt beschouwd als het voedsel met de hoogste concentratie boterzuur die onze darmen bekleedt en, om het simpel te zeggen, het voedt de goede bacteriën die daar leven. Ghee is daarom een natuurlijk probioticum en een remedie voor de meeste spijsverteringsproblemen.

Bovendien maakt ghee je lichaam flexibel. Gewrichten worden gehydrateerd, waardoor ze minder kraken. Het houdt onze huid glad – rehydrateert van binnenuit en maakt je hoofd rustig!

Hoe neem je ghee in?

Ten eerste kun je ghee dagelijks gebruiken als een vet om mee te bakken of te koken. Daarnaast raad ik je ten zeerste aan om een theelepel in je soep, pap of zoals ik het doe, in mijn melk te doen. Je hoeft ghee dus niet per se mee te laten koken, maar als je maaltijd klaar is, kun je een schepje ghee toevoegen.

 

3. Psyllium: vezels voor een gezonde darmflora

De derde remedie voor gezonde darmen en dus ook voor emotionele stabiliteit is Psyllium, oftewel vezels.

Psyllium is een prebioticum dat afvalstoffen opzuigt, zodat deze snel kunnen worden uitgescheiden. Het is ook voedsel voor je interne microbioom, de heilzame bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van het immuunsysteem, het helpen bij de spijsvertering en het produceren van belangrijke stoffen, waaronder neurotransmitters (die van essentieel belang zijn voor je stemming en emoties).

Vezels stimuleren de groei van goede bacteriën en helpen bij het elimineren van de slechte. Naarmate je lichaam gezonder wordt, beginnen schadelijke bacteriën af te sterven en worden ze uit het lichaam verwijderd. Hierdoor zul je je op de lange termijn veel beter voelen!

Hoe neem je Psyllium?

Het beste kun je Psyllium ‘s avonds innemen. Los een theelepel Psyllium op in warm of lauw water en drink het direct op. Onthoud echter dat als je Psyllium in combinatie met Triphala gebruikt, het voldoende is om dit om de dag te nemen.

Geef je darmen tijd om te wennen aan de vezels.

Soms, nadat je begonnen bent met het innemen van psyllium, kun je vervelende bijwerkingen ervaren, zoals een opgeblazen gevoel of gasvorming. Dit betekent dat je darmbacteriën moeten wennen aan de vezelinname.

Omdat ze gewend zijn aan suiker en vet, weten ze niet goed raad met een plotselinge toename van vezels.

Maar maak je je geen zorgen, vezels bevorderen de groei van gunstige bacteriën in de darmen en dit zorgt ervoor dat het lichaam snel went aan de vezelinname en de onaangename bijwerkingen verminderen.

Als je toch last hebt van deze bijwerkingen, kun je de dosis vezels verlagen. Begin bijvoorbeeld met een halve theelepel psyllium. Na verloop van tijd zul je vezels gemakkelijker kunnen verdragen. Je zult je geweldig voelen, omdat je spijsvertering niet meer traag en oncomfortabel zal zijn.

 

Overweeg de reiniging van je darmen zodat je emotionele gezondheid ook verbetert.

Naast deze drie ayurvedische superfoods voor je darmen is regelmatige reiniging van je darmen sterk aanbevolen volgens Ayurveda. In feite is reiniging van je darmen de snelste manier om je goed te laten voelen.

Je bent bezig met je darmen en je mentale gezondheid plukt hier de vruchten van.

Is dit niet bijzonder?

Zo’n darmreiniging is onderdeel van mijn traject ‘Panchakarma Kuur’. Als je geïnteresseerd bent in het reinigen van je darmen en meer wilt weten over dit specifieke traject, kun je hierover lezen: Panchakarma Kuur. Het programma biedt een holistische benadering om niet alleen je darmen te reinigen maar ook om jouw algehele welzijn te bevorderen.

 

Tot slot

Het onderhouden van een gezonde darmflora is essentieel voor onze emotionele gezondheid en mentale helderheid. Volgens Ayurveda zijn je darmen nauw verbonden met de vata dosha, de dosha die verantwoordelijk is voor je mentale gezondheid. Het gebruik van Triphala, ghee en psyllium kan je darmen gezond houden en zo je vata dosha in balans brengen. Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je een duurzame verbetering van je gezondheid ervaren.

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

In de rijke wereld van Ayurveda, waar gezondheid wordt bevorderd en ziektes worden genezen door middel van diverse natuurlijke methoden zoals voeding, levensstijl, en kruiden, schittert een bijzondere therapie: Panchakarma Kuur - de prachtige en...

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...