Is je tandvlees kwetsbaar ongeacht hoe vaak je je tanden poetst en hoeveel ragers je gebruikt? Wil je je teruggetrokken tandvlees zelf herstellen? In deze blog leg ik je uit hoe je stap voor stap voor je terugtrekkend tandvlees kan zorgen zodat je tanden je zo lang mogelijk kunnen dienen en zodat je pijn vrij kan leven.

Waarom is het zorgen voor je tandvlees zo belangrijk?
Als je last van je tandvlees hebt, ben je waarschijnlijk al door je mondhygiëniste gewaarschuwd over de gevolgen ervan. En de gevolgen zijn angstaanjagend: je tanden kunnen loskomen te zitten en uiteindelijk uitvallen. Poeh…dit wilt niemand.

Het wordt nog meer frustrerender als je tandvlees niet gezond is ondanks dat je je netjes aan de mondhygiëne voorschriften houdt.

In deze blog laat ik je kennis maken met de oudste methode van de mondhygiëne die gebaseerd is op de oudste geneeskunde ter wereld. Ik leg je stap voor stap uit hoe je volgens Ayurveda voor je mond kan zorgen en zodoende je mond en je tandvlees gezond te houden.

 

Teruggetrokken tandvlees zelf herstellen? Hoe doe je dat?

Doe deze stappen in de ochtend, nog voordat je aan het ontbijt begonnen bent.

Stap 1. Poets je tanden.
Ayurveda raadt aan om je tanden met pasta’s of poeders te poetsen die rijk in de smaak bitter zijn. De gedachte hierachter is dat dat alles wat de smaak bitter bevat, of dit nu groenten of kruiden zijn, ontgiftend is. Het meest bittere kruid in Ayurveda is neem en wordt gezien als het beste kruid voor mondhygiëne en teruggetrokken tandvlees. Je kan tegenwoordig makkelijk zo’n neem tandpasta op internet bestellen. Als je wilt weten welke merken ik aanbeveel, stuur me gerust een e-mail.

Stap 2. Schraap je tong.
De volgende stap, na het poetsen van je tanden, is het schoonmaken van je tong. Zelf gebruik ik hier een tongschraper voor van koper, maar als je geen tongschraper hebt kun je ook je tandenborstel gebruiken. Wees voorzichtig met het schoonmaken van je tong, probeer niet te hard op je tong te drukken zodat je je smaakpapillen niet beschadigt. In wezen gaat het erom dat je het tongbeslag (vaak wit, geel of bruin in kleur) verwijdert.

Stap 3. Spoel je mond met olie.
De derde stap is het spoelen van je mond. Dit doe je met olie en de soort olie die je hiervoor kan gebruiken is sesam- of kokosolie. Omdat sesamolie tegen degeneratieve ziekten werkt, is dit de beste keus als je last van terugtrekkende tandvlees hebt of van gevoelige tanden of tanderosie. Als je echter last van mondontstekingen of bloedend tandvlees hebt, dan kun je kokosolie gebruiken.

Hoe doe je de mondspoeling? Je neemt 1 a 2 eetlepels olie in je mond – de hoeveelheid die je makkelijk in je mond kan houden. Gedurende 15 tot 20 minuten spoel je mond met deze olie met behulp van je mondspieren. Wellicht schrik je van het aantal minuten, maar dit is echt niet nodig. Terwijl je je mond aan het spoelen bent kun je veel dingen doen. Ik zet bijvoorbeeld de was aan, ik vouw de was op of ik zoek kleding uit. Er zijn echt heel veel dingen die je kan doen. Dus laat je niet ontmoedigen! Je kunt het beste je teruggetrokken tandvlees zelf herstellen als je je aan dit aantal minuten houdt.

En wat zijn de voordelen van de mondspoeling? Ten eerste beschermt het je glazuur, daarnaast maakt het je tanden en tandvlees sterker, voorkomt het rimpels en ontgift het je mond. Wees dus niet verbaasd als de olie die je na 15 of 20 minuten uit je mond spuugt een onaangename geur heeft. Dit betekent dat je lymfeklieren gereinigd zijn!

Stap 4. Masseer je tandvlees.
Nadat je de olie uitgespuugd hebt, is het tijd voor de tandvleesmassage. Dit kun je doen door je tandvlees zacht met je wijsvinger te masseren. Je kan ongeveer 20 keer met je vinger heen en weer bewegen. Hierdoor verhoog je de bloedcirculatie in je tandvlees en zodoende voorkom je terugtrekkend tandvlees.

Stap 5. Spoel je mond met zout water.
Je sluit de mondhygiëne af met de spoeling van je mond met zout water om de zuurgraad in je mond te neutraliseren. De meeste problemen met tanden ontstaan namelijk door een te hoge zuurgraad in je mond. Zout dat alkaliserend van aard is, zorgt dus voor een gezonde omgeving in je mond.

Hoe doe je dit? Doe een theelepel zout in een glas lauw water en spoel je mond 3 tot 5 keer.

 

Tot slot

Dit zijn de 5 stappen die ervoor zorgen dat je tanden en tandvlees is een gezonde staat blijven. Je kunt ze per direct in je dagelijks leven integreren als onderdeel van je ochtendroutine.

Weet dat kwetsbaar tandvlees een aandoening is, die ayurvedisch gezien vaak voorkomt bij mensen waar vata overheerst. Ik zou zeggen: zorg goed voor je vata!

Wil je meer lezen over hoe je voor een vata zorgt? Lees mij blog: De 10 beste voedingsadviezen voor een vata.

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...