Vanuit mijn eigen observatie, tijdens mijn werk als leidinggevende voor twaalf jaar, viel mij op dat de meerderheid van alle leidinggevenden een pitta geest hebben. Dit is niet gek want pitta’s zijn mensen die van alle andere dosha’s de meeste leidinggevende capaciteiten hebben. En dat pitta’s leidinggevende functies vervullen komt door hun aangeboren talenten. Hoe word je een charismatische leider?

Naast leidinggeven worden functies zoals een eigen onderneming, competitieve sporten, politiek, directeurs of vergelijkbare intensieve rollen vaak vervuld door mensen met dit gepassioneerde, intensieve en vurige temperament. In Ayurveda wordt dit omschreven als het Pitta type.

Zolang een pitta in balans is kun je volledig gebruik maken van je talenten en er voor zorgen dat mensen je graag volgen en bewonderen.

Dit verandert wanneer je uit balans raakt en je negatieve neigingen het stuur over nemen. Je kunt dan gerust zeggen dat je in plaats van een charmante leider een “baas” wordt wat tot weerstand, frustratie en de boosheid leidt.

 

5 Ayurvedische tips voor managers

In deze blog heb ik vijf tips voorbereid voor je die je zullen helpen om je mentale gezondheid te bevorderen en het beste in jezelf om hoog te halen.

 

1. Creëer evenwicht tussen werk en privé

Het creëren van evenwicht tussen werk en privé is voor een pitta de grootste uitdaging maar tegelijkertijd de beste remedie.

Pitta’s houden van werk en resultaten boeken. Ze zijn ambitieus en betrouwbaar in het uitvoeren van alle taken die ze zichzelf opgelegd hebben of waaraan ze zich hebben gecommitteerd.

Dit leidt vooral tot een gigantische lijst met things to do waar pitta zich verantwoordelijk voor voelt en tot laat in de avond werken. Met overspannenheid en uitputting als gevolg.

De beste commitment die jij als een pitta met jezelf kan maken in het belang van je eigen gezondheid is om geen overuren te maken en minder taken op je te nemen.

 

2. Laat de controle los

Pitta heeft de neiging om alles en iedereen te controleren en naar haar eigen hand te zetten. Dit omdat zij vindt dat er niemand is die het werk zo goed zal verrichten als pitta dat zelf doet.

Wanneer je anderen onder druk zet door bepaald gedrag van hen te verwachten, probeer je eigenlijk hun energie weg te nemen. Je creëert een spanning die, bewust of onbewust, als druk wordt ervaren. Waar druk is, is weerstand.

Het is belangrijk voor een pitta om zich dit te realiseren en leren vertrouwen in anderen te hebben. Dit brengt nieuwe kansen met zich mee en bespaart veel frustraties en boosheid. Iedereen is anders en kan niet functioneren zoals jij. Er zijn mensen die jouw kwaliteiten niet hebben. Maar ze hebben wel andere. Je kunt deze kwaliteiten benutten en daar ook zelf van leren.

 

3. Leer je kwetsbaar op te stellen

Pitta’s zijn doeners en hele praktische mensen. Het uiten van hun emoties gebeurt dus ook praktisch. Ze zijn beter in het geven van een cadeaubon voor goede prestaties dan in het geven van een compliment. Of zijn ze beter in het nadruk leggen op iemands ander fouten dan in het geven van opbouwende feedback.

Kwetsbaar opstellen is het durven uiten van je emoties. Dus je durft te zeggen dat je verdrietig bent, bang bent of bijvoorbeeld boos bent. Hier heeft een pitta het precies moeilijk mee.

Pitta is namelijk een binnenvetter. Volgens Ayurveda is het binnenhouden van emoties even schadelijk als het drinken van alcohol of roken. Dit zorgt voor enorme spanning in het lichaam die soms jarenlang meegedragen kan worden en die uiteindelijk op een of andere manier zich in lichamelijke klachten zal uiten.

 

4. Leer te ontspannen

Als ik aan Pitta vraag hoe die ontspant, krijg ik een waslijst vol met activiteiten:

  • Ik ontspan als mijn kinderen in bed liggen en ik rustig kan werken
  • Ik ontspan als ik aan het hardlopen ben
  • Ik ontspan als ik mijn tuinhuisje aan het opknappen ben

Pitta’s denken altijd te kort aan tijd te hebben waardoor ze hun hele dag vol proppen met allerlei activiteiten. Dit zijn mensen ‘on run’ en hebben altijd wat te doen.

Wat Ayurveda bedoelt met ontspannen is om een pauze te nemen van alle activiteiten om je hoofd en je lichaam rust te gunnen. De belangrijkste Ayurvedische adviezen voor pitta om te ontspannen zijn meditatie en contact maken met de natuur.

Meditatie zal je vuur kalmeren net zoals de frisse eigenschappen van de natuur. Het beste moment voor de wandeling zal voor pitta vroeg in de ochtend en laat in de avond zijn. Vooral in de zomer dient een pitta rekening met de zon houden. Pitta’s kunnen heel slecht tegen de hitte maar blootstelling aan het licht van de maan kalmeert deze dosha.

 

5. Weet met wie je werkt

Pitta’s worden vaak “beschuldigd” van het gebrek aan empathie oftewel gebrek aan inlevingsvermogen. Dit is niet wat Pitta’s bewust aan het vermijden zijn maar simpelweg – omdat ze deze eigenschap niet in het pakketje gekregen hebben toen de talenten verdeeld werden. Deze eigenschap viel aan een andere ayurvedische type toe, namelijk aan vata.

Dit is een gevoelig stukje want empathie is een heel belangrijke eigenschap voor succesvol leidinggeven die de samenwerking en de relaties laat bloeien wat uiteindelijk tot goede resultaten leidt.

Het beste wat je kan doen is echt oprecht naar mensen gaan luisteren, vermijden van het opleggen van eigen mening en open vragen stellen. Zo leer jij je mensen beter kennen en soms zal je je verbazen hoe mensen van elkaar verschillen en dat de wereld niet alleen uit pitta’s bestaat.

 

Tot slot

Ik hoop dat je nu met deze vijf allerbelangrijkste ayurvedische tips weet hoe je je pitta in je geest kan balanceren zodat je je beste kwaliteiten naar boven kan halen en die mindere kan omarmen op weg naar charismatische leider

Gerelateerde blog berichten