Heb je interesse in de ayurvedische detox kuur oftewel Panchakarma, maar word je tegengehouden door bepaalde angsten of obstakels?

In deze blog ga ik in op zeven veel voorkomende zorgen die ik hoor van mijn klanten en geef ik tips en adviezen om deze zorgen weg te nemen. Lees verder voor meer informatie!

 

Mythe 1: Ik heb geen tijd voor een detox kuur.

Je leest over een panchakarma kuur en je voelt dat het precies is wat je nodig hebt, maar je hebt het druk! Het is moeilijk voor je om een uur in je dagelijkse agenda te vinden om te ontspannen en laat staan 11 dagen. Je wacht dus op het perfecte moment.

Ik denk dat ik je niet hoef te vertellen dat zoiets als een perfect of gunstig moment niet bestaat, want zoals Brigitte Kaandorp het zegt: “Het is altijd wat”.

Laat ik me je geruststellen. Ten eerste hoef je niet 11 dagen vrij te nemen. Tijdens stap 1 en stap 2 en stap 4, oftewel tijdens grondig consult, voorbereidingsfase en nazorg, kun je gewoon je dagelijkse bezigheden blijven doen. Wat wel sterk aanbevolen wordt, is om zoveel mogelijk vrije tijd te nemen tijdens de reinigingsfase (stap 3). Deze fase duurt doorgaans 5 dagen.

Ik zal je vertellen hoe mijn “drukke” klanten dit oplossen en wellicht zal dit je een andere kijk op je situatie geven. Sommige klanten hebben de mogelijkheid om 5 dagen vrij te nemen. Dit is meer dan voldoende. Sommigen die geen volle weken werken, maken ook gebruik van hun roostervrije dagen. Er zijn ook klanten die slechts een halve dag vrij nemen. Dit zijn klanten die heel graag willen en alsnog in staat zijn om de detox succesvol af te ronden.

Ik zeg altijd: “Doe wat je kunt, waar je bent, met wat je hebt!” Je zult hier altijd van profiteren.

Heb je tips of vragen over hoe je je agenda het beste kunt organiseren voor je detox kuur in combinatie met je dagelijkse verantwoordelijkheden? Plan dan een consult met mij door op deze knop te drukken. Dan denk ik met je mee!

 

Mythe 2: Ik hou het vast niet vol.

Er zijn zoveel nieuwe dingen die je moet doen en zoveel dingen die je juist niet mag doen. Je weet niet meer wat je meer stress oplevert.

Weet dat als je ergens aan iets nieuws begint, je intentie hierbij het belangrijkst is. Zodra je jezelf iets toezegt, neem je tegelijkertijd verantwoordelijkheid voor je leven en zul je vanzelf motivatie krijgen om door te zetten. En deze motivatie zal van alle kanten komen. Je zult aan alle kanten ondersteund en geholpen worden om je besluit waar te maken. Wat verder ook helpt, is om in plaats van gespannen te zijn over de detox, enthousiast te zijn! Ja! Het is een beetje spannend, maar het is leuk spannend! Het zal je lukken!

 

Mythe 3: Detoxen betekent dat ik niets mag eten.

Je kunt je waarschijnlijk geen dag zonder eten voorstellen, laat staan een aantal dagen!

Maak je geen zorgen! Detoxen betekent niet dat je helemaal niet mag eten.

Tijdens een detox zal je nog steeds drie maaltijden per dag eten, maar wat je precies eet hangt af van je klachten en doelen. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, zullen je maaltijden wat monotoner zijn, maar nog steeds voedzaam. Als je echter zo min mogelijk wilt afvallen, zullen je maaltijden iets gevarieerder zijn. Hoe dan ook, je zult tijdens de detox niet verhongeren!

 

Mythe 4: Dat innemen van ghee, dat lukt echt niet.

Je bent geen fan van boter en zelfs als je dat wel bent, niet in zo’n grote hoeveelheid op een lege maag.

Maak je geen zorgen, er zijn trucjes die het makkelijker voor je kunnen maken om ghee in te nemen en die ga ik je leren. Afhankelijk van je dosha kun je bepaalde kruiden aan je ghee toevoegen die het drinken aangenamer maken. Je kunt ook je neus dichtknijpen terwijl je de ghee drinkt en het gelijk met warm water of groentebouillon wegspoelen. Misschien vind je dit op dit moment raar, maar de meeste van mijn klanten, vooral vata-klanten, voelen zich daarna heerlijk geaard en emotioneel stabieler.

 

Mythe 5: Het lukt me niet om van suiker af te komen.

Eet je bijna elke dag suiker? Laten we eerlijk over zijn. Suiker is suiker. Het is verslavend. Hoe meer suiker je in je dieet hebt, hoe meer je het gaat missen.

Maar dat gaat voorbij! En dat vertelt een suikerjunk zoals ik je! De symptomen van suiker ontwenning kunnen fysiek onaangenaam zijn. Je kunt je zwak voelen, geïrriteerd, prikkelbaar, afgeleid, hoofdpijn krijgen of last krijgen van een lage bloedsuikerspiegel.

Deze symptomen gaan na een paar dagen voorbij, het lichaam keert terug naar normaal en je begint je steeds beter te voelen. Het grootste gedeelte van wat je tijdens de Panchakarma kuur doet, is gericht op het zo aangenaam mogelijk voelen en het bevorderen van je stemming – dit maakt de afkickfase veel aangenamer en minder vervelend!

 

Mythe 6. Ik moet aan iedereen uitleggen wat ik precies doe waar ik helemaal geen zin in heb.

Je bent blij dat je eindelijk hebt besloten om je gezondheid naar een hoger niveau te brengen en de Ayurvedische detox kuur te doen, maar je bent bang hoe anderen hierop gaan reageren. Ayur watte?

Er zijn een aantal mensen die ik mijn cliënten altijd aanraad om op de hoogte te stellen van wat je doet. Dit zijn: je partner, je huisgenoten en je vrienden. Waarom is het zo belangrijk voor je partner en huisgenoten? Omdat je tijdens de detox verschillende emoties kunt ervaren en het goed is om te weten dat eventuele conflicten, meningsverschillen of stemmingswisselingen niet voortkomen uit jouw gedrag, maar simpelweg uit het proces waar je aan deelneemt.

Ook is het verstandig om je vriendengroep op de hoogte te stellen om te voorkomen dat ze met allerlei verleidelijke ideeën bij je aankloppen, zoals tijd doorbrengen met cake en koffie of uit eten gaan.

Als je je dierbaren waarschuwt, zal iedereen op de hoogte zijn van de spelregels en het zal je leven niet alleen makkelijker maken, maar je zult ook steun van ze krijgen.

Onthoud echter dat je niet altijd positieve reacties zult krijgen. Mensen hebben altijd iets te zeggen over onze keuzes. In plaats van het persoonlijk op te vatten, moet je er diplomatiek over zwijgen. Het gaat erom dat je gewoon zegt wat je hebt besloten en wat je belangrijk vindt. Je vraagt niet om toestemming of hun mening. Je informeert ze gewoon om het jezelf en anderen makkelijker te maken om deze bijzondere periode door te komen.

 

Mythe 7: Ik kan het vast niet goed doen.

Je bent bang dat je iets verkeerd doet en dat je daardoor de voordelen van de detox misloopt.

Onthoud dat het belangrijkste is dat je het probeert en je best doet. Ik zal je begeleiden en ondersteunen tijdens het proces, zodat je alle informatie hebt die je nodig hebt om succesvol te zijn. Stap-voor-stap in je eigen tempo.

Ik zal de hele tijd voor je beschikbaar zijn zodat je alle vragen bij mij kan stellen en alle twijfels met mij delen. Je zal het prima doen!

 

Ben je benieuwd wat anderen over de Panchakarma Kuur te zeggen hebben?

Dit is wat een van mijn cliënten, Ditri Zandstra, over Panchakarma vertelt:

De Panchakarma kuur is niet gemakkelijk te vergelijken met een andere behandeling. Het is belangrijk je mentaal voor te bereiden door de week vrij te houden en vooraf je voeding aan te passen als dat voor jou relevant is. Doordat je meerdere dagen ondergedompeld wordt in reiniging, massage en de behandeling direct op je energiehuishouding werkt, is het vollediger, dieper en werkt het veel langer door. Ik zou zeggen dat het niet het plakken van een pleister is, maar juist een verschuiving creëert die langdurig is, zowel geestelijk als lichamelijk. Het is daarmee een echte investering in jezelf waar je van mag en zult genieten, maar dan ook niet ‘even tussendoor’ wilt doen.”

 

Ben je klaar om aan de slag te gaan?

Ik hoop dat deze antwoorden je hebben geholpen om eventuele twijfels over de detox weg te nemen. Onthoud dat de detox bedoeld is om je gezondheid en welzijn te verbeteren, en het is een geweldige manier om je lichaam te resetten. Als je geïnteresseerd bent in een Panchakarma kuur, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Dit kun je doen door een consult met mij in te plannen via deze link. Ik kijk ernaar uit om je te assisteren op weg naar een gezonder en gelukkiger leven.

 

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

In de rijke wereld van Ayurveda, waar gezondheid wordt bevorderd en ziektes worden genezen door middel van diverse natuurlijke methoden zoals voeding, levensstijl, en kruiden, schittert een bijzondere therapie: Panchakarma Kuur - de prachtige en...

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Warme linzensalade met bieten en ajwain

Eén van de kruiden die in Ayurveda vaak aanbevolen wordt maar in Nederland niet zo bekend is, is Ajwain. Ajwain is zenuwversterker en een geweldige specerij tegen darmproblemen. Probeer deze supergezond, aardend, interessant en vooral een heerlijke...