Reizen, zowel korte als lange reizen, van een bezoekje aan de winkel tot fietsen naar je werk of naar de andere kant van de wereld, verstoren je zenuwstelsel in verschillende mate en veroorzaken stress. Ayurveda noemt dit een verstoring van Vata, een van de dosha’s. Ook wel vakantiestress.

In het vliegtuig wordt Vata nog meer verhoogd vanwege de droge lucht. Daarom voelen we ons een beetje gedesoriënteerd, een beetje “high” zodra we op de bestemming aankomen.

We verliezen onze focus, voelen ons licht in het hoofd en raken een beetje de weg kwijt.

Daarnaast krijgen velen van ons problemen met de spijsvertering. We willen genieten van het eten dat een nieuwe plek ons te bieden heeft, maar ons lichaam werkt niet mee. In plaats daarvan voelen we ons opgeblazen.

Verhoogde angstgevoelens, slapeloosheid, rusteloosheid en spijsverteringsproblemen zijn slechts enkele gevolgen van reizen.

Dus, wat moet je doen om je reis zo aangenaam mogelijk te maken?

Ayurveda weet het, en ik weet het omdat ik het al zo vaak heb geprobeerd!

In deze blog deel ik een aantal tips met je over hoe je Ayurvedische principes kunt gebruiken om je goed voor te bereiden op reizen en vakantiestress zoveel mogelijk te verminderen. Ik deel met je wat je moet doen voordat je vertrekt, tijdens de reis en nadat je op je bestemming bent aangekomen.

 

Hier zijn 7 tips om vakantiestress te voorkomen.

 

Voordat je vertrekt:

  • Voordat je vertrekt, gun jezelf een lichaamsmassage met warme sesamolie. Dit kun je ook zelf doen door jezelf net voor het douchen in te smeren met warme olie. Dit zal je zenuwstelsel tot rust brengen en omwikkelen met een dun laagje dat je vervolgens beschermt tegen onrust en overprikkeling.
  • Vergeet ook niet drie druppels sesamolie in elk neusgat te doen. Als je geen druppelaar hebt, doe dan een beetje olie op je pink en smeer het goed in je neusgaten. Deze methode heet in Ayurveda Nasya en voorkomt uitdroging van je brein! Het geeft je ook een gevoel van kalmte en comfort, ideaal tegen de droge lucht in het vliegtuig.
  • Vermijd cafeïnehoudende dranken op de dag dat je aan het reizen bent. En als je nu denkt: “Ewa, doe eens even normaal! Ik kan niet zonder koffie!” Drink er dan minder van en spoel je koffie met een gelijke hoeveelheid water om het vochtgehalte in je lichaam te neutraliseren en uitdroging te voorkomen.

 

Tijdens het reizen:

Tijdens het reizen wil je zoveel mogelijk warm water drinken. Ik neem zelf een kleine thermosfles van 200 ml en een eigen theezakje mee in het vliegtuig. Gemberthee is ideaal om Vata in balans te houden. (Op het vliegveld, in ieder geval op Schiphol, kun je bij sommige restaurants gratis heet water krijgen. Op Eindhoven Airport kost heet water €3,30, een beetje overdreven veel, vind je ook niet?).

 

Op je bestemming:

Als je op je bestemming aankomt, wil je je zo snel mogelijk aarden en je lichaam laten wennen aan de nieuwe plek.

  • Zodra het mogelijk is, kun je je schoenen uittrekken en met blote voeten letterlijk en figuurlijk aarden. Je kunt een stukje gaan lopen of zitten en staan op het gras, zand of de grond.
  • Drink warme melk met een snufje gember en nootmuskaat. Als je geen gember of nootmuskaat hebt, drink dan op zijn minst melk. Dit zorgt ervoor dat je lichaam gevoed wordt, je beter slaapt en makkelijker ontlast.
  • Masseer jezelf opnieuw met sesamolie. Een hoofd- en voetmassage is voldoende.

Als je naar warme plekken gaat en van plan bent om te zonnen, kun je ook een natuurlijke zonnebrandcrème gebruiken die niet alleen beschermt tegen schadelijke zonnestralen, maar ook je zenuwstelsel kalmeert. Hoe je zo’n zonnebrandolie kan maken kun je in deze blog lezen: Natuurlijke zonnebrand voor vata’s.

 

Laat de vakantiestress achter je

Ik hoop dat deze tips je helpen om vakantiestress te voorkomen en je reis zo aangenaam mogelijk te maken. Onthoud dat Ayurveda je kan ondersteunen bij het in balans brengen van je zenuwstelsel en het bevorderen van welzijn tijdens het reizen. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen, zowel voor, tijdens als na je reis. Geniet van de ervaringen en laat de vakantiestress achter je. Veel plezier en een ontspannen reis gewenst!

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Hoe herken je vata? 5 gedrags- en karakterkenmerken van vata

Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten?...