Voel je een energiedaling na de winter? Kom je moeilijk uit bed? Voel je je zwaar in je lichaam of heb je last van opgezwollen enkels of benen? Probeer dan deze massage droog borstelen en kijk hoe energieker je wordt!

 

Wat is droog borstelen?

Droog borstelen, ook Garshana genoemd houdt in dat je je lichaam droog masseert met een zijden handschoen of een speciale borstel. Deze techniek is buitengewoon belangrijk voor je lymfestelsel, dat zich onder je huid bevindt en alleen werkt als je het in beweging brengt. Door het borstelen van je huid stimuleer je de lymfe en versnel je de ontgifting van je lichaam waardoor je plek creëert voor nieuwe energie.

 

Droog borstelen: stap-voor-stap handleiding

Hieronder volgt een stap-voor-stap handleiding om je te helpen bij het uitvoeren van een Garshana zelfmassage. Onthoud alvast dat plaatsen op je lichaam waar cellulitis (een van de aandoeningen van lymfe stagnatie) is met meer aandacht gemasseerd moeten worden. Wanneer de lymfe beweegt, neemt het vloeibare gehalte van vetcellen af en wordt je huid gladder.

 

Stap 1: Kies een geschikte borstel

Het kiezen van de juiste borstel is belangrijk voor een effectieve massage. Gebruik een borstel met natuurlijke haren en een stevige handgreep. Een lange steel kan handig zijn om moeilijk bereikbare plekken te masseren. In plaats van een borstel kun je ook een zijden handschoen gebruiken. Zelf gebruik ik deze borstel.

 

Stap 2: Begin met je hoofd en nek

Begin de massage met je hoofd en nek. Gebruik cirkelvormige (alsof je met een borstel een cirkel op het lichaam zou willen tekenen), krachtige bewegingen om je hoofdhuid en nek te masseren. Je hoofd zal dit heel fijn vinden – eindelijk iets anders dan nadenken en analyseren!

 

Stap 3: Masseer je armen

Masseer eerst je polsen en ellebogen met cirkelvormige bewegingen. Masseer vervolgens je hele arm van de vingers tot aan de schouders. Dit doe je met lange stroken waarbij je meer kracht geeft richting je hart dan van je hart af. Besteed ook tijd aan je schouders, vooral als je de neiging hebt tot stress ophoping in dit gebied van je lichaam.

 

Stap 4: Masseer je borsten en je buik

Masseer je borsten met cirkelvormige bewegingen. Ga daarna naar je buik en masseer deze met de klok mee, hiermee volg je de natuurlijke pas van je spijsvertering.

 

Stap 5: Masseer je rug en je billen

Masseer je rug zo veel mogelijk. Als je borstel een lange handgreep heeft, kun je makkelijk bij alle plekken komen. Besteed ook veel tijd aan het masseren van je onderrug waar de nieren zich bevinden. Masseer vervolgens je billen met cirkelvormige bewegingen.

 

Stap 6: Masseer je benen en voeten

Masseer je benen met lange stroken van de enkels naar de heupen. Masseer je knieën en enkels met cirkelvormige bewegingen. Eindig de massage bij de zolen van je voeten met krachtige op- en neergaande bewegingen.

 

Stap 7: Neem een warme douche

Na de massage is het belangrijk om jezelf af te spoelen onder een warme douche. Hiermee verwijder je alle losse huidcellen en stimuleer je de bloedcirculatie.

 

Hoe vaak moet je droog borstelen?

Ik raad je aan om jezelf 3 tot 5 minuten te masseren voordat je gaat douchen, bij voorkeur 7 dagen per week, maar niet minder dan 5 dagen.

 

Het moeilijkste deel van de massage

In feite is het moeilijkste deel van deze massage het pakken van de borstel en aan de slag te gaan. Op een gegeven moment wordt deze massage intuitief. Je lichaam vertelt je wat je moet doen en wat goed voor je voelt. Probeer het eens en ervaar zelf de voordelen van deze heerlijke massage.

Ben jij op zoek naar meer energie en wil je je lichaam op een natuurlijke manier ontgiften? Dan is het wellicht een ayurvedische detox kuur iets voor je, waarbij we onder andere gebruik maken van droog borstelen. Met een Ayurvedische detox kuur creëer je meer ruimte voor nieuwe energie en voel je je vitaler. Lees meer over een Ayurvedische detox: Panchakarma kuur

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

In de rijke wereld van Ayurveda, waar gezondheid wordt bevorderd en ziektes worden genezen door middel van diverse natuurlijke methoden zoals voeding, levensstijl, en kruiden, schittert een bijzondere therapie: Panchakarma Kuur - de prachtige en...