Wist je dat het opruimen van je huis niet alleen goed is voor het creëren van fysieke ruimte, maar dat het ook effect heeft op je mentale en emotionele welzijn? Door bepaalde items weg te doen, kun je negatieve energie verwijderen en ruimte creëren voor nieuwe en positieve energie.

In deze blog zal ik zeven tips met je delen over welke items je van je huis weg moet doen om van je huis een rustige omgeving te creëren waar je kunt regenereren, ontspannen en je energie kunt opladen. Deze tips zijn de eerste stap naar het omtoveren van je huis in een heiligdom waar je jezelf kunt zijn en kunt herstellen van de dagelijkse stress en drukte.

De tips die ik met je deel zijn afkomstig van Vastu Shastra; een oeroude vedische wetenschap van architectuur, design en inrichting van huizen die zich richt op het creëren van een harmonieuze leefomgeving, gevuld met goddelijke energie die aan je persoonlijke ontwikkeling, spirituele groei en welzijn bijdraagt.

Laten we beginnen.

Volgens Vastu Shastra is schoonmaken en opruimen van je huis bewust omgaan met je levensenergie. Het bewaren van onnodige items die we niet gebruiken, die kapot zijn of die een “negatieve lading” hebben, berooft ons niet alleen van energie en blokkeert ons van succes maar zorgt er ook voor dat dat we ziek en zwak worden.

Hier zijn 7 dingen om weg te gooien voor een betere mentale en emotionele gezondheid.

 

1. Kapotte spullen

Denk aan gebroken glazen, borden, dienbladen, kapotte spiegels, lampen. Ook alle elektronische apparaten die niet meer werken moeten onmiddellijk worden weggegooid, omdat dit het negatieve, zware en lage energie vergroot. Deze kapotte spullen roepen melancholie, verdriet en gevoelens van hopeloosheid op.

 

2. Negatieve kunstwerken

Denk aan de foto’s van huilende kinderen, schilderijen met oorlogstaferelen, wilde dieren, wapens en graven zoals bijvoorbeeld piramides of Taj Mahal. Deze negatieve kunstwerken kunnen pijnlijke, verdrietige, vijandige en agressieve sfeer brengen. Ze kunnen ook energetisch bij familieconflicten bijdragen.

 

3. Gedroogde bloemen of planten

Ook gedroogde en kunstbloemen vallen onder de spullen die je thuis niet wilt hebben, aangezien ze onder de dode materie vallen en zodoende de bron van negatieve energie zijn. Dit geldt ook voor cactussen die volgens Vastu Shastra bij interpersoonlijke problemen in het gezin bijdragen.

 

4. Oude en kapotte kleding

Versleten en gescheurde kleding en oude dekbedden en handdoeken kunnen volgens Vastu Shastra problemen veroorzaken in je liefdesleven en een negatieve invloed op je financiën hebben. Controleer daarom regelmatig kasten en verwijder spullen die je niet meer draagt of die gebruikt of kapot zijn.

 

5. Dode dieren

Taxidermische dieren, dierenhuiden, ivoor, schelpen of geweien veroorzaken energie stagnatie – ze symboliseren de dood en je wilt dit niet in je omgeving hebben.

 

6. Oude documenten

Oude kranten, dossiers, documenten moeten regelmatig worden weggegooid omdat ze nieuwe kansen in de weg staan. Ze blokkeren ons van het nieuwe. Van nieuwe ideeën en van onze creativiteit.

 

7. Verlopen producten

Eten en drinken waarvan de houdbaarheidsdatum is versterkt moeten onmiddellijk worden weggegooid, aangezien ze het herstel van angst- en paniekaanvallen kunnen vertragen. Ook alle medicijnen en cosmetica met vervaldatum moeten weg.

 

Zin om aan de slag te gaan?

Nu je weet welke ontwerpen en items je het beste kunt weggooien, is het tijd om aan de slag te gaan: Detox je huis. Een handige tips is om te beginnen met een kamer tegelijk en daarbij elk item vast te houden en te beoordelen of het nog nuttig is en positieve energie brengt.

Als je moeite hebt om items weg te gooien, kun je jezelf afvragen of het item nog past bij wie je nu bent en wie je wilt zijn in de toekomst.

Het kan ook helpen om te bedenken dat het wegdoen van onnodige items je helpt om meer rust en ruimte in je geest en je hart te creëren, en om jezelf te bevrijden van oude ballast. Vergeet ook niet om dankbaar te zijn voor de spullen die je wel hebt en die je energie geven.

Door te op te ruimen en bewust om te gaan met je spullen, creëer je een harmonieuze omgeving die bijdraagt aan je mentale en emotionele gezondheid.

 

De volgende stap

Voel je de behoefte niet alleen om je huis te detoxen, maar ook je lichaam en geest? Dan is wellicht de   Panchakarma Kuur de perfecte oplossing voor je. Samen begeleiden we jou stap voor stap in het proces van het ontgiften van je lichaam, zodat je vol nieuwe energie en vitaliteit aan de slag kunt gaan! Ervaar de harmonie en welzijn die deze traditionele methoden kunnen brengen.

Je bent van harte welkom in mijn praktijk in Gorinchem, die is ingericht volgens de principes van Vastu Shastra.

Gerelateerde blog berichten

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

Panchakarma: Mijn reddingsboei in tijden van uitputting

In de wereld van deadlines, carrière en voortdurende groei ben ik altijd een gedreven vrouw geweest, voortgestuwd door mijn passie voor werk en ontwikkeling. Echter, te midden van deze drukte besefte ik plotseling dat mijn lichaam en geest uitgeput...

Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

Wat is Panchakarma? Ontdek de helende kracht

In de rijke wereld van Ayurveda, waar gezondheid wordt bevorderd en ziektes worden genezen door middel van diverse natuurlijke methoden zoals voeding, levensstijl, en kruiden, schittert een bijzondere therapie: Panchakarma Kuur - de prachtige en...

Wat is spiritualiteit en hoe draagt dit bij aan je gezondheid?

Wat is spiritualiteit en hoe draagt dit bij aan je gezondheid?

Het spirituele aspect, is volgens Ayurveda, één van de vier aspecten die de kwaliteit van ons leven en onze gezondheid bepalen. Naast spiritualiteit bestaan nog: fysieke aspect, mentale aspect en sociale aspect. Als al deze vier aspecten van je...