Maar hij snapt helemaal niet wat ik tegen hem zeg! Het lijkt alsof ik tegen een muur praat!

Je wilt niet weten hoe vaak ik deze zin hoor uit de mond van mijn moeder, mijn klanten en mijn vrienden.

Communicatie problemen zijn universele problemen. Ze zijn iets waar we allemaal tegenaan lopen. Met je partner, met je kinderen, met je collega’s, je baas of je ouders. Gebrek aan de juiste communicatie brengt niet alleen frustraties en woede met zich mee maar ook het gevoel van eenzaamheid, omdat niemand weet wat er in ons omgaat.

Als ex-leidinggevende heb ik tientallen trainingen gevolgd met betrekking tot communicatie en coaching. En toch is Ayurveda waar ik mijn meeste communicatievaardigheden geleerd heb. En ik heb het niet over de taal of goed articuleren maar echt over het begrijpen wat de gesprekspartner mij te vertellen heeft en de mogelijkheid om mijzelf uit te drukken en zelf begrepen te worden.


Het concept van drie dosha’s


Het concept van de drie doshas is de leer over de drie krachten (de doshas) die in ieder van ons in een bepaalde verhouding aanwezig is. De dosha of de doshas die in onze geest domineren (en dit kan een andere dosha zijn die in je lichaam domineert) bepaalt onze perceptie waaronder onze communicatievaardigheden.

Alleen al deze kennis over welke dosha in jou en je gesprekspartner domineert kan je helpen om een constructief gesprek te voeren.

Laten we nu kijken hoe de afzonderlijke doshas communiceren.


Pitta communicatiestijl


Pitta’s hebben een hele praktische en logische persoonlijkheid en denken altijd tijd te kort komen. Dit zijn mensen die resultaatgericht zijn en altijd wat te doen hebben. Hun agenda is vol en strak.

Pitta’s zijn mensen die liever niet over koetjes en kalfjes praten. Ze communiceren rechtdoorzee. Ze stellen duidelijke vragen en ze verlangen naar directe antwoorden.Ze denken ook dat hun mening de ultieme waarheid is en staan zeldzaam open voor andere meningen.Pitta heeft scherpe communicatievaardigheden. Als ze uit balans zijn, zijn ze kritisch en vaak gemeen in hun manier van praten vooral via e-mails en telefoon. Dan voelen ze zich veilig.


Pitta’s manier van praten

Pitta’s articuleren woorden heel goed en hebben een directieve manier van praten.


Waarover kun je met een pitta praten?

Pitta’s zijn heel intelligent en zijn hele goede adviseurs. Een pitta is dus een perfecte gesprekspartner als je behoefte hebt aan ongezouten advies.Je kunt met een pitta leuke en intellectuele gesprekken voeren en redeneren.


Hoe kun je met een pitta praten?

Het is van groot belang dat je vraag duidelijk is en dat je in het kort je verwachting kan scheppen.

Als je met een Pitta in gesprek bent weet dat ze altijd hun eigen mening over elke onderwerp hebben en respecteer dat. Respecteer ook het persoonlijke leven van een pitta en bemoei je er ook niet mee.


Waarover wil je met een pitta niet praten?

Je hoeft bij een pitta niet te komen voor emotionele steun (ga dan liever dan een kapha of een vata) en probeer “hete” gesprekken te vermijden. Als een pitta ongeduldig en boos wordt kan zij heel gemeen doen.

Als het gesprek uit de hand loopt, houd je hoofd koel en maak er eind aan of haal voor jezelf en de pitta koud water, dit zal de emoties letterlijk en figuurlijk kalmeren. Je hoeft ook niet je woorden terug te nemen maar sta altijd achter je woorden. Pitta’s houden van gelijke tegenstanders. Ondanks dat een Pitta dan misschien geïrriteerd is, zal zij je hiervoor respecteren.  


Wat kun je van een pitta leren?

Wat kun je van een pitta leren? Je vragen duidelijk stellen en directe antwoorden geven. Als je het echt moeilijk vindt om een antwoord te geven, zeg gewoon: ik denk hierover na en ik kom er op terug. Hiermee schep je gelijk duidelijkheid waar Pitta’s van houden. Belangrijk is dat je hier ook op terug komt en het liefst dat je zegt wanneer je hier op terug komt. Zo creëer je niet alleen duidelijkheid maar ook houd je je aan de afspraak waar Pitta’s veel waarde aan hechten.


Vata communicatiestijl


Vata’s zijn open-minded, enthousiast en spontane mensen. Ze praten graag en over alles. Ze houden er ook van om te filosoferen. Vata’s zijn heel creatief en ze hebben hun brein vol met ideeën.

Vata’s kunnen kleurrijk en interessant praten. Vaak zijn zij de persoon op een feestje die de aandacht trekt met geweldige verhalen over hun gezin, reizen en carrière.

Een vata is intelligent in communicatie. Ze kunnen lezen tussen de woorden door. Ze kunnen ook goed aanvoelen of de gesprekspartner eerlijk is.


Vata’s manier van praten

Vata’s praten snel en gehaast en als ze uit balans zijn wordt hun manier van praten vaag. Het gesprek lijkt meer op lawaai maken en lijkt nergens naar toe gaan. Vata’s hebben ook de neiging om van de hak op de tak te springen waardoor ze niet te volgen zijn.

Vatas zijn bang om te zeggen wat ze precies willen. Ze hebben vaak problemen om zichzelf uit te drukken. Tijdens een gesprek kunnen ze zenuwachtig of emotioneel worden.


Waarover kun je met een vata praten?

Een Vata is een perfecte gesprekspartner als je behoefte hebt aan creatieve ideeën of brainstormsessies, als je vreugde wilt ervaren of een spontaan gesprek wilt aanknopen.


Hoe kun je met een vata praten?

Met geduld en een open hart.


Waarover wil je niet met een vata praten?

Vata’s kunnen met iedereen en over alles praten. Ze kunnen hun gespreksstijl aanpassen aan alle niveaus. Ze praten net zo makkelijk met een directeur als met een stratenmaker. Ook hebben ze een heel natuurlijk talent voor het leggen van nieuwe contacten.

Houd er wel rekening mee dat als het om logica, plannen en strategie gaat, je niet echt bij een vata terecht kunt voor een advies. Je kunt een vata wel vragen om met je mee te brainstormen.


Wat kun je leren van een vata?

Oefen de kunst van het luisteren met vata. Hier kun je het beste 80/20 methode gebruiken, dat wil zeggen 20% praten en het liefst vragen stellen en 80% luisteren. Op deze manier kun je inspirerende ideeën krijgen en de vata voelt zich serieus genomen.


Kapha communicatiestijl


Kapha’s zijn mensen van kalmte en stabiliteit. Ze zijn heel loyaal en betrouwbaar. Het zijn mensen van weinig woorden die een veiligheidsgevoel scheppen alleen door hun aanwezigheid.

Kapha’s zijn in het algemeen tevreden en ze klagen niet. Kapha’s hebben zelf weinig behoeften en zijn het meest in hun element als ze voor de mensen om hun heen kunnen zorgen.


Kapha’s manier van praten

Kapha’s praten langzaam maar vloeiend. Als ze uit balans zijn kunnen ze monotoon worden waardoor ze snel hun aandacht verliezen.


Waarover kun je met een kapha praten?

Een Kapha is een perfecte gesprekspartner als je meer kalmte en stabiliteit nodig hebt. Geniet van hun verzorgde en kalme karakter.


Hoe kun je met een kapha praten?

Het is niet moeilijk om met een kapha gesprek aan te gaan maar houd er wel rekening mee dat een kapha meer luistert dan praat.


Waarover wil je niet met een kapha praten?

Kapha’s vermijden heftige gesprekken en discussies. Ze zijn zeer begripvol maar als ze gekwetst worden dan is dat voor het leven.


Wat kun je leren van een kapha?

Tijdens een gesprek met een kapha kun je een aantal dingen leren. Geduld, je ego opzij zetten, luisteren en aandacht aan iemand anders geven dan jezelf. De aanwezigheid van kapha’s is heel erg nodig. Kapha’s brengen balans in het leven van pitta’s en vata’s, samen met wat luchtigheid en een veiligheidsgevoel. 


Welke communicatiestijl heb jij?


Zoals je ziet in deze blog, verschillen we van elkaar en zolang we ons niet open stellen voor elkaar, zullen we weinig bereiken. Communicatie is een kunst. Je hoeft vandaag niet in een keer alles te leren maar ik nodig je uit om vanaf nu wat bewuster gesprekken in te gaan. Je zult ook zien dat hoe meer aandacht we hieraan besteden hoe sterker de verbinding in elke relatie gaat worden.


Aanbevolen blogs