Het spirituele aspect, is volgens Ayurveda, één van de vier aspecten die de kwaliteit van ons leven en onze gezondheid bepalen. Naast spiritualiteit bestaan nog: fysieke aspect, mentale aspect en sociale aspect. Als al deze vier aspecten van je leven in balans zijn, kun je van een gezond leven genieten. En andersom: als iets aan één van deze aspecten mankeert wordt je ziek.


In deze blog focus ik me op het spirituele aspect van ons leven. Eerst leg ik je uit wat spiritualiteit precies is en vervolgens vertel ik je hoe kan spiritualiteit aan je totale, holistische, gezondheid bijdragen. 


Wat betekent spiritualiteit precies volgens Ayurveda?


Het woord spiritualiteit kan in de Sanskriet vertaald worden als: Adhyatam. Waarbij Adhya studeren betekent en Atam, in deze context, Zelf betekent. Spiritualiteit betekent dus het bestuderen van jezelf, of studeren naar het Ware Zelf – naar je Ware Ziel.

Als je dit leest, kun je snel tot conclusie komen dat spiritualiteit niet perse iets met religie te maken heeft en zelfs een atheïst een heel spiritueel persoon kan zijn. Boeddha is hier een goed voorbeeld van. 

Nu, dat je weet dat spiritualiteit de studie van jezelf betekent, wil je waarschijnlijk ook weten wat het Zelf precies is. 


Wat is het Zelf?


Volgens Upanishad – de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie, betekent Zelf de optelsom van je daden, oftewel de verzameling van al je daden die je tot nu toe gedaan hebt. Kun je mij volgen? En met daden worden niet alleen fysieke handelingen bedoeld. De daad is elke actie die je verricht. Dit zijn fysieke daden zoals wat je eet, drinkt, waar je naar kijkt, hoe je loopt, wat je zegt, hoe je het zegt, het zijn je mentale daden en je emotionele daden. Alles wat je doet zijn daden – iets wat Ayurveda Karma noemt.

Als je dit nu weet, dat het Zelf de optelsom van alle daden is, dan kun je snel concluderen dat het Zelf, zichzelf eigenlijk voortdurend aan het (re) creëren is. Je eigen daden maken dus wie jij op dit moment bent – Jij bent het product van al je daden.

Zoals mijn leraar zei: Niemand heeft Boeddha of Jezus geweldig gemaakt, maar dat deden ze zelf door de middel van hun eigen daden.

Klinkt dit nog te abstract? Laat me je een voorbeeld geven.

Heb je ooit met iemand gesproken die maandenlang alleen Cola en Red Bulls drinkt? Hoe warrig deze persoon is, hoe moeilijk deze persoon zich kan concentreren? Hoe hyper deze persoon is? Eigenlijk heeft deze persoon de kwaliteiten van de suiker en cafeïne overgenomen die in deze drankjes zitten. Dit zijn oppeppers en zo is een persoon die dat voor de langer periode gedronken heeft. Als je elke dag alcohol drinkt wordt je alcoholist. Als je elke dag bang bent, wordt je een angstig persoon. Begrijp je wat ik bedoel? Je daden bepalen wie je bent en ze bepalen je lot. Je daden bepalen of je gezond blijft of dat je ziek wordt.


Hoe kan spiritualiteit bijdragen aan je emotionele en lichamelijke gezondheid?


Als het product dat je nu bent gebaseerd is op je vorige daden, betekent dat ook dat je huidige daden bepalen hoe je over een week, maand, een jaar of tien jaar kan zijn. Als je per vandaag voor komende tijd andere daden gaat verrichten dan toe nu toe, kun je een nieuwe Zelf creëren. Je kunt een andere persoon worden.

Als je dus over een jaar energieker, stabieler, gelukkiger en fitter wilt zijn, is het nodig dat alles wat je vanaf nu doet, bewust doet. En dat je veel aandacht aan je fysieke, mentale, sociale en spirituele leven besteedt.

Alleen als deze vier aspecten in je leven gebalanceerd worden, alleen als je elk aspect met de juiste dingen voedt dan kun je genieten van een gezond leven, dan kun je praten over een gelukkig leven.

En hoe weet je hoe je voor al deze aspecten moet gaan zorgen? Het antwoord zit in de Ayurvedische kennis, want Ayurveda is de wetenschap die zich met al deze vier aspecten bezig houdt en tools heeft hoe je je ultieme gezondheid kan behouden en herstellen. 


Tot slot


Tot slot wil ik graag een citaat afkomstig van Brihadaranyaka Upanishad delen met je dat mooi deze blog afsluit. Voel je hem?

Je bent wat je diepe, bezielende wens is.

Zoals je wens is, zal je wil zijn.

Zoals je wil is, zullen je daden zijn.

Zoals je daden zijn, zal je lot zijn.

Wie kies jij te zijn?


Zin om meer te leren?


1. Doe hier de test en kom erachter welke dosha je in balans kan brengen.

2. Behoefte aan begeleiding? Boek hier een gratis gesprek en kom achter hoe ik je kan helpen?

3. Volg mij op Instagram voor de tips hoe je jezelf emotioneel in balans kan houden.    

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *