“Maar wat is Ayurveda nu eigenlijk?  Eerst kwam mijn moeder met deze vraag toen ik tien jaar geleden aankondigde dat ik Ayurveda ging studeren, vervolgens raakte mijn vrienden geïnteresseerd en het ging helemaal los toen ik besloot om een carrière switch te doen en met mijn collega’s deelde dat ik als Ayurvedisch therapeut aan de slag ga. Wat voor therapeut? Ayur… wat? Vroeg mijn collega.


En ik ging los…


Wat betekent Ayurveda exact?


Ayurveda is een Sanskriet woord en betekent letterlijk de kennis van het leven. Waarbij Ayur voor het leven staat en Veda voor de kennis.

Ayurveda is een bewezen holistische geneeswijze uit India die door talloze artsen, patiënten, maar ook gezonde mensen toegepast wordt. Ayurveda is namelijk niet alleen gericht op genezing: Ayurveda als geneeskunde maar vooral op de preventie van ziekte en het behouden van een goede gezondheid: Ayurveda als levensstijl.


Renaissance van Ayurveda


Ondanks dat Ayurveda een 5000 jaar oude leer is, beleeft Ayurveda op dit moment een eigen Renaissance.

Steeds meer mensen voelen zich aangetrokken door de traditionele en universele benadering van Ayurveda op gezondheid.

De holistische aanpak die met een klap voor lichamelijke, mentale en spirituele gezondheid zorgt en die op het individu gericht is, is wat de Ayurvedische leer zo bijzonder en tegelijkertijd vanzelfsprekend maakt.


Hoe kun je gebruik maken van Ayurveda?


Hoe kun je gebruik maken van Ayurveda? Afhankelijk van je reden kun je dus Ayurveda als geneeskunde of Ayurveda als levenswijze gebruiken.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen naar Ayurveda reiken. Sommigen willen zichzelf beter begrijpen en de juiste keuzes voor zichzelf maken, zoals voor het eten kiezen die hun energie geeft in plaats van hen ziek maakt.

Er zijn ook mensen die last van verschillende aandoeningen hebben en op natuurlijke wijze behandeld willen worden.


Ayurveda als levenswijze


Als je de diepere betekenis in je leven aan het zoeken bent, gezond wilt leven en de grootste potentie van jezelf om hoog willen brengen dan kun je Ayurveda als levensstijl gebruiken.

Ayurveda biedt een aantal richtlijnen om je gezondheid te behouden en te optimaliseren.

De voorbeelden van de richtlijnen die we kunnen nastreven om optimaal te profiteren van wat Ayurveda ons te bieden heeft zijn: het leven volgens dag- en seizoen ritme, het aanleren en opvolgen van Ayurvedische gewoontes, het leven in afstemming met je eigen natuur (je dosha) en een jaarlijkse reinigingskuur.


Ayurveda als geneeskunde


Naar Ayurveda reiken ook mensen die hulp nodig hebben bij het afkomen van bepaalde klachten.

Als je bijvoorbeeld last van vage klachten hebt. Klachten die niet serieus genoeg zijn om naar de huisarts te gaan maar vervelend genoeg om zorgeloos te kunnen leven (ken je dit gevoel? Het gaat goed maar niet helemaal zoals je het zou willen?) dan kun je Ayurveda als geneeskunde gebruiken.

Dit zijn problemen die vaak opgelost kunnen worden met aanpassingen in dieet of levensstijl.

Maar ook als je chronisch ziek bent biedt Ayurveda ondersteuning.

Hier wordt vaak gebruikt gemaakt van de Ayurvedische reinigingskuur die Pancha Karma heet (de meest complexe en tevens de krachtigste therapie in Ayurveda) en natuurlijke medicaties.  


Ayurveda, de kunst van zelfgenezing


Zelf ben ik de Ayurvedische leer al tien jaar aan het bestuderen en gebruik ik hem als de kunst van zelfgenezing. Aan het begin was ik alle kennis aan het opzuigen als een spons maar de echte reis begon toen ik Ayurveda in mijn dagelijks leven ging toepassen. Met verbazing keek in naar de kunst van zelfgenezing en de mogelijkheid om jezelf in balans te brengen als het even niet gaat.


Ayurveda, het systeem voor vroege opsporing


Een van de bijzondere aspecten van Ayurveda is namelijk dat het een geneessysteem is dat gespecialiseerd is in de vroege opsporing van de verstoring in het lichaam en geest. Voordat we ziek worden krijgen we allerlei signalen dat er iets niet gaat zoals het zou moeten gaan. Lees meer hierover in mijn blog: Vage klachten bestaan niet.

Als je je lichaam en geest leert lezen en open staat voor de signalen die je lichaam je aan het versturen is, kun je vaak heel snel en eenvoudig je balans weer herstellen.


Zelfgenezen? Dit kun je ook!


Zelfgenezen? Dit kun jij ook doen, iedereen kan dit doen met de basis kennis over de dosha’s.

Het concept van de dosha’s is namelijk het fundament van de ayurvedische leer die ook het fundament voor de diagnostiek legt. Met deze kennis kun je heel veel voor jezelf betekenen. Maar ook voor je naasten. Zelfgenezing begint met een diep begrip van jezelf en hoe je lichaam en je geest reageren op prikkels van buitenaf. Zodra je dit begrijpt kun je makkelijk keuzes gaan maken. Keuzes maken die je beter laten voelen in plaats van ziek maken.


Stel dat ik Ayurveda in mijn leven wil toepassen…waar begin ik?


En stel dat je Ayurveda in je leven toe wil passen, waar begin je? Bijna iedereen die de reis met Ayurveda begint wilt het antwoord krijgen op de vraag: Welke dosha ben ik?

Achter het antwoord ligt namelijk je unieke gebruiksaanwijzing waarin je het antwoord op de belangrijke vraag krijgt: Wat draagt bij aan mijn gezondheid en wat juist niet?

Wil je weten hoe je erachter komt welke dosha je bent? Lees hier mijn blog: Hoe kom ik erachter welke dosha ik ben? Wil je liever gelijk aan de slag? Maak een afspraak voor Ayurveda Fundament en ik help je je dosha’s te identificeren.

Ben jij benieuwd of je je eigen dosha op het mentale niveau kan herkennen?

Word lid van mijn community en download hier je gratis wegwijzer: Hoe herken je je dosha.

Aanbevolen blogs

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *