Omarm je vata

Is jouw doshatype vata of is je vata uit balans? Voel jij je vaak overweldigd door emoties en gevoelens, en heb je moeite om hiermee om te gaan? Dan ben je niet alleen. 

Als vata ambassadrice weet ik als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om te accepteren dat je vata bent en wat dat precies inhoudt. 

Toch wil ik je graag vertellen over de kracht die in je schuilt als vata. Met jouw buitengewone intuïtie, creativiteit en charmante persoonlijkheid, kun je de wereld veroveren als je jouw vata accepteert en omarmt. Want als je jouw vata niet accepteert, kan dit leiden tot lichamelijke klachten en onderdrukking van je eigen natuur. 

In deze blog zal ik je meer vertellen over mijn eigen verhaal en de redenen waarom ik een vata ambassadrice ben geworden, en ook hoe jij jouw vata kunt omarmen om de vruchten van deze dosha te plukken en in je kracht te komen.

Wat ia Vata?

Laten we beginnen met wat een Vata is en wat het betekent om een Vata te zijn. 

Volgens Ayurveda wordt iedereen geboren met een bepaalde lichaamstype, het zogenaamde doshatype dat je mentale en fysieke eigenschappen bepaalt. Dit lichaamstype wordt bepaald op basis van de verhouding van de drie dosha’s: vata, pitta en kapha waar je mee geboren werd. De meest dominante of aanwezige dosha of dosha’s is wat je dosha type bepaalt – wat je uniek maakt. Bijvoorbeeld als de vata het meest dominant is dan is je doshatype vata, maar als je vata en kapha even dominant zijn dan is je doshatype vata kapha. (Hierover kun je meer lezen in de blog: Je dosha type versus je huidige gezondheidstoestand). 

“Vata” zijn betekent dat je dosha type vata is – je werd dus geboren met dominante vata – en dat je karakterkenmerken van een vata hebt.

Wat betekent het dat je een vata bent?

Vata betekent dat je heel gevoelig en vatbaar bent voor veranderingen. Dat je makkelijk beïnvloedbaar bent door emoties van andere mensen, werksfeer, omgeving en het weer. 

Als het weer buiten verandert, dan verandert je stemming. Als iemand je bekritiseert dan raakt dit je tot het diepste van je hart. 

Dit is ook de reden waarom vata’s gek van zichzelf worden want ze kunnen vaak vijf emoties op een dag ervaren. Van blijheid en zich top voelen tot depressieve gedachten en het leven niet meer zien zitten. En dit is heftig. Dit zijn moeilijke eigenschappen waar je als een vata mee moet leren omgaan om goed te kunnen functioneren. 

Maar vata’s zijn ook vrije zielen, ze zijn creatief, hebben buitengewoon ontwikkelde intuïtie en zijn charmant. Hier zal ik straks meer over vertellen. 

En toch…

En toch hebben vatavrouwen (ook vrouwen bij wie vata uit balans is) heel veel moeite om zichzelf te accepteren. Ik heb meerdere keren cliënten op consult gehad en het eerste wat ze zeiden was: Maar ik wil helemaal geen vata zijn of ik haat vata!  

En ik begreep ze. Ik herkende mijzelf in hun. Toen ik zelf voor het eerst naar een Ayurvedische arts ging en ik te horen kreeg dat ik een vata ben, ben ik vervolgens nog drie keer teruggegaan om te vragen: Weet je het zeker? 

Ik wilde ook geen vata “zijn”. Ik wilde niet “gevoelig” zijn, ik wilde niet vatbaar voor “onrust”, “angst” of “onzekerheid” zijn. 

En ik denk, als ik toen gerustgesteld zou zijn dat het helemaal oké is om vata te zijn, mij dit veel zoeken bespaard zou hebben over hoe ik mijn vata moet gaan balanceren. 

Als ik toen, behalve kruiden en adviezen wat wel en niet te eten, ook psychologische ondersteuning gekregen had, als aan mij uitgelegd was hoe ik met mijn kwetsbaarheden om moest gaan en te horen gekregen had hoe ik van mijn vata mijn kracht kon maken, dan had ik makkelijker kunnen accepteren dat ik vata ben. Dan had ik in plaats van tegen haar te strijden, haar kunnen accepteren, integreren en omarmen. 

Zodat ik de vruchten van vata zou kunnen plukken en in mijn kracht kon komen.

Wat is de kracht van vata?

De voornaamste kracht van een vata is buitengewone intuïtie. Ze weet wat voor haar het juiste is. Vata is ook creatief en innovatief en kan gemakkelijk verschillende dingen bedenken uit het niets. Ze heeft een enthousiaste persoonlijkheid die mensen van nature aantrekt en dit maakt het haar gemakkelijk om relaties op te bouwen. Vata is heel open, spraakzaam, tolerant en open minded. Ze accepteert de meeste mensen. Ze neemt ze zoals ze zijn, met goede en minder goede kanten – met open armen en een open hart.  

Wat gebeurt er als je je vata niet accepteert?

Laat me je nu vertellen wat de gevolgen zijn als je je vata in je niet accepteert. Want de gevolgen kunnen heel pijnlijk zijn. Letterlijk en figuurlijk. 

Als je je vata in je niet accepteert (dit geldt voor ons allen, want iedereen heeft vata in zich, alleen sommigen in grotere en anderen in kleinere mate), als je je vata niet in haar hele spectrum accepteert, dus haar goede en slechte kanten, dan begraaf je als het ware dat stukje van jezelf levend. Je onderdrukt je natuur. 

Ten eerste sluit je de toegang af tot alle positieve kenmerken van vata die ik hierboven genoemd heb. Ten tweede zal die vata zich alsnog uiten, alleen dan door middel van hele vervelende klachten. Zoals koude handen en voeten, onregelmatige en pijnlijke menstruatie, darmklachten, laag libido, zenuwpijnen, rugpijnen, problemen met slapen, piekeren, onzekerheden en onrust. Dit zijn allemaal signalen van de vata in je die zegt: Laat me toe, zie me, accepteer me! 

Kortom, als we haar niet volledig accepteren, zal ze zichzelf bij je opdringen, met klachten die zich in het lichaam uiten en ongewenste emotionele toestanden zoals angst, onzekerheid en verstrooidheid. Ze houdt op aanwezig te zijn als creativiteit, vertrouwen en intuïtie. Hoe dieper je haar verstopt, hoe meer ze zich zal uiten met juist die negatieve eigenschappen.

Omarm je vata

En wat gaat er gebeuren als je je vata accepteert, integreert en omarmt? Dan kun je van haar gebruik maken. Van haar creativiteit – vanaf het moment van visie tot het moment van uitvoering. Van haar intuïtie die je de juiste, de beste weg voor je wijst. Van haar vertrouwen en verbeeldingskracht waarmee je je droomleven kan manifesteren. 

Door je vata te omarmen zal je je authentiek voelen. Je zal je echt voelen. Je hoeft je dan niet meer voor te doen als iemand die je niet bent, je hoeft dan niks meer verbergen of te doen alsof. Wat overblijft is de echte jij. 

Ook de geblokkeerde energie in je lichaam zal verdwijnen en zodoende je klachten waar zelfs de artsen geen raad mee weten. Want vataklachten zijn “ontastbaar”, ze zijn niet te vinden in de laboratoriatesten. Ze zijn de uitingen van je onderdrukte natuur. 

Dit is wat er gebeurt, als je je vata accepteert en beslist om goed voor haar te zorgen en dat ook daadwerkelijk gaat doen. 

Ayurveda heeft hele prachtige middelen om je vata in balans te brengen en te houden. Maar eerst, laat haar toe. Omarm haar. “Omarm me, omarm me..” Hoor je dat liedje in je oren van Bløf? 

Mijn missie als vata ambassadrice

Door de jaren heen heb ik veel liefde en mededogen ontwikkeld voor vrouwen die vata zijn en die met vatagerelateerde klachten worstelen. 

Ik heb zo vaak gezien hoe deze van nature vrije, creatieve, enthousiaste, gevoelige en inspirerende vrouwen hun aangeboren persoonlijkheid buigen, zichzelf onder druk zetten en het masker van de “Iron Lady” opzetten om aan de huidige normen van onze maatschappij te voldoen. Een maatschappij die productiviteit, prestaties en snelheid op een voetstuk zet en intuïtie, creativiteit en oprechte kinderlijke vreugde in de doofpot stopt. 

Mijn missie is om deze vrouwen te vertegenwoordigen, ze bij elkaar brengen en ze met hun klachten te helpen. 

Alles om deze vrouwen te helpen weer hun plek in deze wereld in te nemen. Precies zoals ze zijn met hun talenten en met hun kwetsbaarheden.

En daarom heb ik me gespecialiseerd in het behandelen van vata klachten zowel fysieke als mentale. Hiervoor heb ik mijn programma ontwikkeld “Healing Vata” waar ik je door middel van Ayurveda help om van je klachten af te komen en leer ik je hoe je voor je vata kunt zorgen. 

Als je lid wilt worden van mijn vata community dan kun je mij volgen op Instagram en je inschrijven voor mijn mailinglijst waar ik specifiek tips aan vata’s geef. 

Aanbevolen blogs

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *