Word je gek van je eigen besluiteloosheid? Dan is de tijd om hier een einde aan te maken. In dit artikel lees je hoe.

Heb je last van je eigen besluiteloosheid? Ken je het gevoel dat je lichaam opeens verlamd en je krijgt een soort black-out op het moment dat je een beslissing moet nemen? Je voelt je alsof iedereen om je heen stappen vooruit aan het nemen is behalve jezelf omdat je niet weet wat goed voor je is en je durft geen keuzes te maken?

Dan is de tijd om hier een einde aan te maken. In dit artikel deel ik drie tips met je die je helpen om voor altijd van je besluiteloosheid af te komen.

1. Neem beslissingen die aan je welzijn bijdragen

Het eerste en makkelijkste wat je kan doen is dat je je ayurvedische type leert kennen zodat je weet wat aan je gezondheid bijdraagt en wat juist niet. Als je dit weet dan wordt het veel makkelijker voor je om keuzes te maken.

Het leukste aan Ayurveda is dat als je je type weet, je een waslijst krijgt met richtlijnen over wat je wel en niet in balans brengt. Je krijgt als het ware je eigen, unieke gebruiksaanwijzing en de adviezen over hoe je liefdevol met jezelf om kan gaan zijn veelomvattend. Van voeding en levensstijl tot hoe om te gaan en communiceren met anderen.

Hiermee los je bijvoorbeeld het dilemma op over wat wel en niet te eten, hoe je je moet kleden, zelfs wat voor kleur jurk je kan kopen. Veel dagelijkse twijfels los je hier mee op. 

Jezelf leren kennen en wat je wel en niet dient zal de keuzes veel makkelijker maken.

De belangrijkste vraag die je per vandaag aan jezelf kan stellen, en ik weet het zeker dat het je helpt zonder jezelf te kennen, is simpel:

Breng de uitkomst mij meer stabiliteit of juist niet?

Als het antwoord ja is: doen. Als het antwoord nee is: niet doen. Er is nog een andere optie: Doen maar maak het onschadelijk voor jezelf, maar dit is een thema voor een andere blog.

2. Zoek antwoord in jezelf

De tweede tip die ik je geef is onvermijdelijk en belangrijk voor je zelfontwikkeling en zelfvertrouwen.

Ga er nooit van uit dat je een bepaald probleem niet op kan lossen maar probeer de uitdaging zelf aan te pakken.

 Voordat je dus “ik weet het niet” of “ik heb hulp nodig” zegt, neem de tijd om de oplossing in jezelf te vinden. Je weet namelijk meer dan je denkt. Ga stil zitten, sluit je ogen en vraag om de oplossing. Vroeger of later verschijnt het antwoord, vertrouw erop. Dit antwoord kan op verschillende manieren verschijnen. In het boek dat je op dat moment leest of in het televisie programma dat je aan het kijken bent.

De vraag die ik mijzelf graag stel op het moment wanneer ik vastloop luidt: Wat zou ik doen als ik dit probleem zelfstandig op zou moeten lossen? 

Door op deze manier regelmatig het gesprek met jezelf te voeren, ontwikkel je een geheel nieuwe relatie met jezelf. Je zult ontdekken dat je in je hebt wat je altijd buiten jezelf hebt gezocht.

Het moeilijkste aan deze oplossing is om te leren een duidelijke vraag te stellen en, wat veel van ons niet doen, open te staan voor de signalen die de antwoorden op onze vragen onthullen. 

3. Je hoeft niet altijd beslissingen te nemen

De derde tip zou je misschien in dit artikel niet verwachten maar het is cruciaal: je hoeft niet altijd beslissingen te nemen, sterker nog: in sommige gevallen is het helemaal niet handig om beslissingen te nemen, vooral als het gaat om de besluiten die je leven op zijn kop zetten.

Ayurveda zegt dat als je vata uit balans is oftewel je bent besluiteloos, onrustig, je voelt je overspannen, moe en je kunt je slecht concentreren dan neem je beslissingen die deze staat nog meer versterken.

Klinkt dit abstract? Laat me je een voorbeeld geven:

Wanneer voelde je je voor het laatst niet lekker in je vel en in plaats van voedend en vers eten voor te bereiden heb je besloten patat te halen? Of wanneer was je om 23:00 oplossingen voor je burn-out problemen op internet aan het zoeken terwijl je eigenlijk met zulke klachten voor 22:00 in bed zou moeten liggen en zo weinig mogelijk beeldschermen gebruiken?

Veel van mijn klanten doen dit namelijk wel. Sterker nog, ze beëindigen relaties, ze veranderen van baan, ze reiken naar alcohol, suiker of andere verslavende middellen. Alles wat hun zich beter laat voelen is op dat moment welkom maar met een schuldgevoel als gevolg.

Daarom, als je niet kan beslissen, beslis dan niet. Accepteer dat je het even niet weet. Als je in een baan zit waar je denkt oerongelukkig te zijn maar je weet  niet wat anders te doen – accepteer dit en laat het even los. Als je in een relatie zit en denkt dat je niet begrepen wordt maar tegelijkertijd ben je niet zeker van je besluit – laat dit even los.

Dit betekent natuurlijk niet dat je op je lauweren moet gaan rusten, het enige wat je doet, is dat je dit bepaalde vlak in je leven laat rusten. In plaats daarvan concentreer je je op andere dingen. Het beste wat je in dit geval kan doen is aan je gezondheid werken om je weer in balans te brengen. Om weer focus en helderheid creëren. Om je geest tot rust te brengen zodat de besluiteloosheid geen probleem meer voor je is en dat je veel makkelijker knopen door kan hakken. Een van de uitspraken van Einstein is ook niet voor niks een van de bekendste, he?  “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”.

Tot slot – over besluiteloosheid

Besluiteloosheid kan hardnekkig zijn en als je hier voor langere tijd last van hebt, bestaat er geen quick-win tip voor. Het is super belangrijk om de kern van je besluiteloosheid weg te halen en dit is waar mijn programma dat ik ontwikkeld heb voor vrouwen zoals jij je helpt.

Wil je dus meer vreugde in je leven, helderheid en emotionele stabiliteit dan is wellicht het programma “Healing Vata” je oplossing. Je kunt er hier meer over lezen.

Wil je meer doses aan inspiratie? Laten we elkaar volgen op Instagram!


Aanbevolen blogs

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *