
Ik ben zo bang vaak! Waarom heb ik dat altijd? Anne, mijn cliënt, kijkt me vragend aan. Ze is een typische vata en daarin ligt al het antwoord op haar vraag.
Iedereen heeft wel eens last van angst. Toch voelt dat bij iedereen anders. Hoe komt het dat de intensiteit en frequentie van angst per persoon kan verschillen?
Dit leg ik je uit in deze blog.
Hoe weet Ayurveda waar je vatbaar voor bent?
Eén van de meest bijzondere aspecten van Ayurveda is dat je er achter kan komen voor welke aandoeningen je vatbaar bent. Dit gebeurt door vast te stellen wat je prakriti is – je aangeboren psychosomatische type, die je fysieke, mentale en emotionele eigenschappen bepaalt.
Deze kennis geeft inzicht in welke organen en systemen in je lichaam kwetsbaar zijn en extra aandacht nodig hebben. Ook kom je erachter wat je aangeboren talenten zijn en wat voor emotionele en gedrag gerelateerde tendensen je hebt.
De aandoeningen die veroorzaakt worden door je prakriti noemt Ayurveda natuurlijke aandoeningen.
De ayurvedische typen
Ayurveda onderscheid drie soorten typen: vata (zoals Anne), pitta en kapha. Dit worden dosha’s genoemd. Deze typen sturen alle functies in het lichaam en geest aan. Lees hierover in blog: Drie dingen die je over je lichaam moet weten. Alle drie de dosha’s zijn in elk mens aanwezig maar de dominante dosha of dosha(s) is wat je psychosomatische type bepaalt.
Dosha’s en de emotionele valkuilen
Volgens Ayurveda heeft elke dosha neiging tot bepaald gedrag en emoties. Zo heeft vata bijvoorbeeld meer last van angst, pitta van bijvoorbeeld boosheid en kapha van bijvoorbeeld verdriet. In deze blog richt ik me op angst.
Angst bij een vata type
Vata types zijn het meest kwetsbaar en emotioneel van alle drie de doshas. De personen met deze dominante dosha zullen het vaakst last krijgen van psychologische klachten. Als vata ook jouw dominante dosha is, zal dit betekenen dat je vaker dan mensen met andere dosha’s last krijgt van mentale ongemakken. Daar hoort angst ook bij.
Angst treedt vooral op als je uit balans bent. Want vata die wel in balans is, zal zich in hele prachtige eigenschappen uiten waar geen plek voor angst is.
Maar hoe zit het met andere typen? Krijgen die geen last van angst? Helaas wel.
Angst bij een pitta type
Als pitta de dominante dosha op je mentale niveau is, zal je minder last van psychologische klachten krijgen ten opzichte van vata’s. Pitta’s zijn namelijk van nature minder emotioneel. Toch kan bij een pitta ook angst ontstaan. Dit gebeurt wanneer een pitta een enorme druk op zichzelf legt, oververmoeid wordt en geen balans creëert tussen werk en ontspanning. Op de langere termijn zal het gebrek aan zelfverzorging en rust tot onbalans en uitbranden leiden en zo ontwikkelt pitta ook vata klachten.
En dit is het moment wanneer een pitta zichzelf niet meer herkent. Het niet goed in je vel voelen en jezelf niet herkennen zijn hier goede voorbeelden van.
Angst bij een kapha type
Kapha’s zijn emotioneel het meest stabiel en de emotie van angst zit net zoals bij een pitta, niet in hun natuur. Maar ook kapha’s kunnen uiteraard last van angst krijgen. Dit ontstaat als ze te vaak aan vata verhogende factoren blootgesteld worden. En vooral tijdens hun kinderjaren. Voorbeelden van dit soort vata verhogende factoren zijn traumatische ervaringen zoals een scheiding, het overlijden van een ouder, een verhuizing. Oftewel een instabiele jeugd en gebrek aan veiligheidsgevoel kan leiden tot een vata verstoring en dus aan vata gerelateerde klachten zoals angst.
Dit is ook de reden waarom sommige kapha’s zich niet herkennen in het profiel van een kapha nadat ze bijvoorbeeld een online dosha test hebben gedaan. Lichamelijk komen alle signalen overeen met kapha prakriti. Maar op het mentale niveau helemaal niet. Of een beetje van dit of een beetje van dat. Dit brengt verwarring.
Alle dosha’s hebben last van angst, maar vata het meest
Als je, volgens Ayurveda, met een dominante vata dosha in je prakriti geboren bent, ben jij automatisch meer vatbaar voor angst. Angst is namelijk de emotie die veroorzaakt wordt door een verstoring van deze dosha. En de vata dosha is de dosha die het snelst uit balans raakt.
Dit betekent niet dat vata’s de enigen zijn die last van angsten kunnen krijgen.
In iedereen zijn alle dosha’s vertegenwoordigd dus ook iedereen zal in een bepaalde mate angst ervaren in zijn of haar leven. Hoe meer je blootgesteld wordt aan de factoren die vata verstoren hoe meer last je zal krijgen van aan vata gerelateerde aandoeningen.
Wat kun je zelf doen aan angst?
Ayurveda raadt altijd aan om de oorzaak weg te nemen dat problemen creëert en de negatieve toestand te verlichten door therapieën toe te passen van een tegengestelde aard.
Ongeacht welke dosha je bent, het is belangrijk om te zien hoe veel factoren in je leven aanwezig waren en aanwezig zijn die hebben bijgedragen tot de verstoring van je vata. Het is dus belangrijk om deze vata verhogende factoren te herkennen en vata te balanceren.
Om welke factoren het gaat, lees je in mijn blog: 3 factoren die het welzijn van een vata verstoren.
Houd bij deze drie factoren rekening mee dat pitta en kapha personen alleen rekening houden met de gedragsfactoren. Vata’s met de zowel de voeding en gedragsfactoren.
Kijk voor jezelf op welke factoren je invloed hebt en wat je per direct kunt doen.
Tip: Doe niet alles tegelijkertijd. Anders word je overweldigd en zal je teleurgesteld worden. Vata’s hebben hier het meeste last van aangezien ze van nature enthousiast zijn en het liefst alle adviezen in een keer willen opvolgen. Lieve vata, dit werkt niet.
Extra hulp nodig?
Wil je een professionele diagnose en tips op maat? Weet je niet hoe je aan de slag kunt? Dan kun jij bij mij terecht. Samen maken we een concreet plan voor je.
No comment yet, add your voice below!