Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? Vraag ik aan mijn oude collega Irene. Ja! Leuk! Doen we! Misschien kunnen we ook daarna naar de bioscoop? Ik zag dat ze een leuke film draaien. Of eerst naar de bioscoop en daarna uiteten? Super! Ik kan niet wachten! Ik zal ook Marieke bellen. Maken we een gezellige meidenavond van! Irene is klassieke Vata. Enthousiast, snel, sociaal met hoofd vol ideeën.

In deze blog benoem ik vijf kenmerken die je een indicatie geven hoe vata zich op het mentale niveau uit. 


1. Vata is gevoelig 

Vata is gevoelig. Vata’s zijn het meest gevoelig en kwetsbaar van alle drie de dosha’s. Ze zijn gevoelig voor sfeer maar ook voor de energie van andere mensen. 

Vata is spontaan. Ze brengt veranderingen in haar  leven vaak uit spontaniteit. Ze houdt niet van een saai leven dus als ze de mogelijkheid krijgt om een beetje spanning in haar leven te creëren dan doet ze dit graag! 

Vata is creatief. Vata is heel creatief en denkt “out of the box”. Haar hoofd is vol van ideeën en ze put inspiratie uit alles. Mensen vinden het leuk om met ze te brainstormen.

Vata is enthousiast. Vata wordt snel enthousiast, vooral als zij geïnspireerd wordt of iets haar aanspreekt. Haar enthousiasme is zo groot dat ze anderen er mee aansteekt. 

2. Vata is instabiel

Vata is instabiel. Het humeur van vata verandert snel als de omstandigheden veranderen. Gezien haar gevoeligheid wordt zij snel beïnvloed door prikkels van buitenaf. Zowel positief als negatief. 

Vata heeft moeite met doorzettingsvermogen. Ze begint makkelijk aan verschillende taken maar ze heeft moeite om ze af te ronden. 

Vata kan moeilijk sparen. Financiële stabiliteit is geen sterk punt bij een vata omdat ze altijd een reden vindt om geld uit te geven. 

Vata is onzeker. Vata is van nature een authentiek persoon die niet aan de “normen” van de maatschappij voldoet. Het besef hiervan maakt haar soms onzeker over haarzelf. 

Vata is bang. Als het gaat om stressvolle situaties, heeft vata snel neiging om bang of angstig te worden. Dit in tegenstelling tot een pitta die confrontaties makkelijk aan gaat en voor een kapha die zich terugtrekt en afstand neemt. 

3. Vata is snel 

Vata loopt snel. Ze loopt snel en gehaast. Zij is zich niet bewust van wat er rondom haar gebeurt want ze zit vaak met haar gedachten helemaal ergens anders. 

Vata praat snel. Ze houdt van praten en dat doet ze snel, kleurig en uitgebreid. 

Vata verveelt zich snel. Vata heeft een korte spanningsboog omdat ze zich snel verveelt. Zij is daardoor vaak met meerdere dingen tegelijkertijd bezig en ze heeft er moeite mee om zich voor langere tijd op één ding te concentreren. 

Vata is een snelle leerling. Vata leert snel maar zij vergeet ook snel. Vooral dingen die ze niet belangrijk vindt. Een heel jaar leuke dingen doen en een week voor het eindexamen studeren en alsnog halen is een hier een goed voorbeeld van. 

4. Vata is sociaal 

Vata is een sociaal mens. Ze is makkelijk in vrienden maken en ze krijgt er steeds nieuwe vrienden bij! 

Vata is communicatief. Een sterk punt van een vata is communicatie. Ze kan met iedereen over alles praten. Ze legt snel contacten door bijvoorbeeld iemand in een café een compliment te geven over een leuk kledingstuk of haarkleur. Voor een vata maakt het niet uit of ze met een directeur of een stratenmaker praat. Zij heeft namelijk altijd genoeg onderwerpen voor een goed gesprek. 

Vata is gul. Ze geeft geld makkelijk uit aan bijvoorbeeld cadeautjes, avontuur maar ook aan bedelaars. 

Vata is makkelijk van vertrouwen. Vata gaat van het goede van de mens uit waardoor ze makkelijk van vertrouwen is en omdat ze een open persoon is, kan ze zich snel blootstellen wat het voor anderen makkelijk maakt om haar te kwetsen en te manipuleren. Dit citaat geeft een beeld van hoe dat bij een vata gaat: “I’ll tell you my sins and you can sharpen your knife”. 

Vata is nieuwsgierig. Vata wil weten hoe, wat, waarom en wanneer. Wat haar avontuurlijk maakt maar ook heel sociaal. Haar nieuwsgierigheid verandert echter in achterdochtigheid naarmate ze uit balans raakt. 

5. Vata is humanitair en liefdevol 

Vata doet alles voor de liefde. Een vata is vol van liefde en ze doet er ook alles voor, zelfs als ze naar de andere kant van de wereld moet gaan. 

Vata vergeeft. Omdat een vata heel kwetsbaar is, kan ze ook snel gekwetst worden. Maar zij is ook vergevingsgezind. 

Vata is heel tolerant. Vata is heel tolerant en laat iedereen in hun waarde omdat ze weet dat iedereen uniek is. Voor een vata is namelijk niks gek.   

Vata zoekt de schuld bij zichzelf. “Wat deed ik verkeerd? Als er iets misgaat en er is een probleem, geeft ze zichzelf de schuld. Dit leidt tot piekeren over wat ze verkeerd heeft gedaan en wat ze anders had kunnen doen. 

Herken je jezelf in deze kenmerken?

Hierboven heb ik de belangrijkste kenmerken van een vata benoemd. Ik ben benieuwd of je je in deze kenmerken herkent. Hoe meer herkenbaarheid, hoe meer kans dat een vata een dominante dosha bij je is. 

Aanbevolen blogs

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *