Zullen we een keer afspreken om een hapje te gaan eten? vraag ik aan mijn oude collega Anne. Nou, laten we dit gelijk doen, zegt ze vastberaden en ze haalt gelijk haar agenda tevoorschijn. Wanneer kun jij? Anne is een klassieke Pitta. Georganiseerd, duidelijk, gedreven en efficiënt.

Ayurveda onderscheidt drie typen: vata, pitta en kapha. Alledrie hebben ze een unieke samenstelling van mentale en emotionele eigenschappen. 

In vergelijking met anderen Ayurvedische typen onderscheidt pitta  zich door een hele scherpe, efficiënte, intellectuele geest en een vurig temperament.

In deze blog deel ik 5 kenmerken met je waar je pitta aan kunt herkennen.


1. Pitta is intelligent


Pitta leert snel en heeft een goed geheugen. Ze  heeft geen herhaling nodig maar absorbeert de geleerde stof snel en wanneer nodig, kan ze de geleerde stof oproepen. 

Pitta heeft goede analytische vermogens. Ze  zit veel in haar hoofd en rationaliseert en analyseert alles. Dit is een zegen en een vloek. Een van de gevolgen is dat ze te veel in haar hoofd zit en moeite heeft met voelen.  

Pitta is ondernemend. Ze komt graag met initiatief en boekt snelle vooruitgang. Ze staat ook open voor nieuwe uitdagingen. Dit is wat haar drijft. 

Pitta is opmerkzaam. Ze heeft oog voor detail en niks in haar omgeving ontgaat haar. Ze weet wanneer iemand naar de kapper is geweest of dat er een knoop van het jurkje van haar vriendin ontbreekt. 


2. Pitta is vastberaden


Pitta is standvastig. Ze onderbouwt zichzelf met harde logica en feiten die haar mening bevestigen. Ze zorgt dat haar visie kloppend is en staat beperkt open voor andere invalshoeken. Pitta gaat de confrontatie niet uit de weg om haar standpunt te verdedigen. 

Pitta is resultaatgericht. Ze is resultaat- en taakgericht. Alles moet een doel hebben voor een pitta. 

Pitta is gedisciplineerd. Als een pitta zegt dat ze iets doet dan doet ze dat ook. 

Pitta is een natuurlijke leider. Mensen willen naar pitta luisteren en willen graag door haar geleid worden. Ze straalt autoriteit uit en trekt mensen met zich mee. 


3. Pitta is ambitieus


Pitta houdt graag de controle. Ze houdt graag de controle over de things to do en de omgeving zodat ze zeker weet dat het goed gebeurd. 

Pitta is competitief. Ze wil graag de beste  zijn. Daarom zoekt ze graag naar iemand om  mee te concurreren. Concurrentie geeft haar een boost. 

Pitta legt de lat hoog.  Ze stelt hoge eisen aan zichzelf, en doet haar best die te bereiken.  

Pitta is succesvol. Dit in de zin van rationeel en materieel. Ze is iemand die bijvoorbeeld op jongere leeftijd een eigen onderneming heeft gestart of zichzelf snel financieel onafhankelijk heeft gemaakt of gepromoveerd is. 

Pitta is kritisch. Ze observeert, analyseert en beoordeelt op een hele snelle en nauwkeurige manier. Dit is een geweldige eigenschap van mensen die zich bijvoorbeeld met het optimaliseren van processen bezig houden. 


4. Pitta heeft een wilskracht


Pitta is georganiseerd. Ze is ondanks de hoeveelheid werk die ze tot haar neemt heel georganiseerd en rondt taken een voor een af. 

Pitta is betrouwbaar. Ze is heel betrouwbaar in het uitvoeren van de taken die ze zichzelf opgelegd heeft of aan gecommitteerd heeft. 

Pitta is efficiënt. Ze werkt snel en gestructureerd en probeert met zo weinig mogelijk middelen en in een korte tijd haar doel te bereiken. 

Pitta is zelfstandig. Ze zal niet aan meerdere mensen raad vragen voor een keuze die ze gaat maken. Ze zal dit zelf goed afwegen en doen.


5. Pitta is duidelijk


Pitta praat duidelijk. Zowel in articuleren als het overbrengen van de boodschap is zij erg effectief.  

Pitta is zeer precies. Ze heeft oog voor detail, wil deze allemaal kennen en er grip op hebben. 

Pitta houdt van kwaliteit. Dit geldt bijna voor alles waar ze mee te maken heeft.  Ze geeft namelijk niet makkelijk geld uit maar als zij dat doet dan voor luxe, praktische dingen en kwaliteit. Maar bijvoorbeeld ook de kwaliteit van haar werk en dat van anderen heeft zij in een hoog vaandel staan.


Herken je jezelf in deze kenmerken?


Herken je jezelf in de meeste van deze kenmerken? Dan is de kans groot dat je dominante dosha pitta is en dat je de neiging hebt om druk op jezelf te leggen. Dit gaat gepaard met een groot verantwoordelijkheidsgevoel om alle taken die je op jezelf genomen hebt op te volgen en gedaan te krijgen. Pitta heeft namelijk een instelling van: niet zeuren maar werken. 

Het resultaat is dat je familie blij is, je klanten blij zijn, je baas is blij en je vrienden zijn blij. Maar tegen welke prijs – dat weet jij alleen. Dit kan ten koste van je gezin, je relatie, van je sociale leven en vooral helaas van je eigen gezondheid gaan. 

Wil je tips ontvangen om om te gaan met jouw dominante dosha? Word lid van mijn community en schrijf je in voor mijn e-mail.


Aanbevolen blogs

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *