
Vaak kom ik klanten tegen die zich ingelezen hebben over Ayurveda. Ze zijn er door gefascineerd geraakt en voelen dat Ayurveda de weg naar een beter leven is. Ze willen Ayurveda in hun leven toepassen maar hebben geen idee waar te beginnen.
Dit is ook niet helemaal gek want Ayurveda is breed. Zo breed als de tijd van nu en 5000 jaar geleden omgerekend in kilometers. Het is breed en wellicht overweldigend tot het moment dat het op eenvoudige manier uitgelegd wordt.
In deze blog leg ik je in 5 stappen uit hoe je het beste met Ayurveda aan de slag kan gaan.
STAP 1: Maak voor jezelf concreet waarom je Ayurveda in je leven toe wilt passen.
Wat wil je in je leven veranderen? Hoe wil je dat je leven er over een jaar uit ziet? Wil je van je fysieke klachten af? Wil je van je angsten af? Wil je meer energiek zijn? Wil je gezond en fit oud worden? Wil je meer routine in je leven, wil je beter eten of wil je afvallen? Er zijn tientallen redenen waarom mensen gebruik van Ayurveda maken. Wat is jouw reden?
STAP 2: Leer jezelf kennen door een Ayurvedisch consult.
Heb je je vraag concreet? Dan is de tijd om jezelf te leren kennen. Dit is een heel fascinerend onderdeel van je Ayurvedische reis want tijdens een Ayurvedisch consult leer je drie belangrijke aspecten over jezelf:
1) Hoe werkt je lichaam? Deze informatie is belangrijk zodat je weet hoe je je lichaam fit en gezond kan houden. Bijvoorbeeld welke voeding het best bij jou past zodat deze volledig in energie omgezet kan worden en welke lichamelijke activiteiten passen het best bij jou die je wederom energie geven en niet tot uitputting leiden.
2) Hoe werkt je geest? Dit onderdeel omvat Ayurvedische psychologie. Deze informatie is heel belangrijk zodat je weet hoe je geest functioneert en hoe hij tot uiting komt als hij in balans en uit balans is. Je kunt bijvoorbeeld van nature een heel open, tolerant en vrolijk persoon zijn maar door gebeurtenissen in je leven ben jij angstig en onzeker geworden. Je kunt bijvoorbeeld van nature ook een ondernemend en ambitieus persoon zijn maar je worstelt op dit moment met stress, perfectionisme en boosheid. Door vast te stellen wat de natuur van je geest is kun je te weten komen welke acties ondernomen dienen te worden om je geest in je natuurlijke staat terug te brengen.
3) Waar ben jij nu? Ondanks dat onze genen genetisch bepaald zijn kan onze erfelijke aanleg alsnog beïnvloed worden door ervaringen en leefomstandigheden. Dit is de leer van Epigenetica en ook van Ayurveda.
Alles wat wij eten, waar wij werken, hoe wij onze vrije tijd doorbrengen heeft invloed op onze gezondheid. Zo lang onze levensstijl en onze keuzes in afstemming met onze natuur zijn kunnen we een gelukkig en ziektevrij leven leiden. Gebeurt dit niet dan raken wij uit balans en worden we ziek.
Aan dit onderdeel van een consult zal een grondige diagnose plaats vinden zodat je Ayurvedisch therapeut vast kan stellen hoe ver je van je natuur afgedwaald bent en welke factoren hebben geleid tot waar je nu bent.
Door deze twee stappen helder te krijgen kan ik aan de slag met het opstellen van het strategisch behandelplan om je terug in balans te brengen. Ik noem expres een strategisch plan want de veranderingen komen niet van zelf. Dit breng me naar de volgende punt.
STAP 3: Breng de veranderingen in je leven stap voor stap.
Je Ayurvedisch therapeut zal je vertellen of je aandoeningen geest of lichaam gerelateerd zijn en zal je adviezen geven hoe je weer gezond kan worden.
Weet dat geest en lichaam nauw met elkaar verbonden zijn en dus als je lichamelijke klachten hebt zal dat altijd impact op je mentale toestand hebben en andersom. Schrik er dus niet van als je voor geestelijke problemen buiten psychologische adviezen ook voedingsadviezen krijgt.
Ga voor jezelf na welke adviezen je per direct in je leven toe kan passen en in welke volgorde. Wees ook eerlijk naar je therapeut toe over waar je wel en niet toe in staat bent. Ik zie vaak klanten die zich in hun enthousiasme verliezen en willen in een dag hun hele leven omgooien. Vervolgens worden ze teleurgesteld omdat het niet lukt. Weet dat veranderingen niet van zelf komen!
STAP 4: Vraag om extra begeleiding indien nodig.
Het kan zijn dat je alle adviezen netjes op papier gekregen hebt maar je komt er achter dat je niet weet hoe je hiermee aan de slag kan. Stel bijvoorbeeld dat je een lijst met producten gekregen hebt die je moet gaan eten maar het blijkt dat je niet weet hoe je hier een menu voor jezelf mee op kan stellen. Vraag dan je Ayurvedisch therapeut om in een extra sessie met jou het menu voor de hele week op te stellen. Als je een advies gekregen hebt om tien minuten te mediteren per dag vraag dan om een concrete meditatie en om een uitleg hoe je dit moet gaan doen.
STAP 5: Observeer je voortgang.
Observeer je voortgang. Maak lijstjes, hou je agenda bij, alles wat je nodig hebt om je voortgang te borgen. Heb je een specifiek dag indeling? Check dagelijks wat wel en niet lukt en ga na waarom niet. Het aan de slag gaan met Ayurveda is alsof je een project start waar jij het onderwerp van bent. Ayurveda is niet just do it maar het is een project dat tijd nodig heeft.
Ik hoop dat ik je in deze vijf stappen goed uitgelegd heb over hoe je het best met Ayurveda aan de slag kan. Mij is opgevallen dat mensen meestal afhaken niet omdat ze niet weten wat ze moeten doen maar hoe en waarom ze iets moeten doen.