Detox je huis

Wist je dat het opruimen van je huis niet alleen goed is voor het creëren van fysieke ruimte, maar dat het ook effect heeft op je mentale en emotionele welzijn? Door bepaalde items weg te doen, kun je negatieve energie verwijderen en ruimte creëren voor nieuwe en positieve energie.  

In deze blog zal ik zeven tips met je delen over welke items je van je huis weg moet doen om van je huis een rustige omgeving te creëren waar je kunt regenereren, ontspannen en je energie kunt opladen. Deze tips zijn de eerste stap naar het omtoveren van je huis in een heiligdom waar je jezelf kunt zijn en kunt herstellen van de dagelijkse stress en drukte. 

De tips die ik met je deel zijn afkomstig van Vastu Shastra; een oeroude vedische wetenschap van architectuur, design en inrichting van huizen die zich richt op het creëren van een harmonieuze leefomgeving, gevuld met goddelijke energie die aan je persoonlijke ontwikkeling, spirituele groei en welzijn bijdraagt.

Laten we beginnen. 

Volgens Vastu Shastra is schoonmaken en opruimen van je huis bewust omgaan met je levensenergie. Het bewaren van onnodige items die we niet gebruiken, die kapot zijn of die een “negatieve lading” hebben, berooft ons niet alleen van energie en blokkeert ons van succes maar zorgt er ook voor dat dat we ziek en zwak worden.

Hier zijn 7 dingen om weg te gooien voor een betere mentale en emotionele gezondheid.

1. Kapotte spullen

Denk aan gebroken glazen, borden, dienbladen, kapotte spiegels, lampen. Ook alle elektronische apparaten die niet meer werken moeten onmiddellijk worden weggegooid, omdat dit het negatieve, zware en lage energie vergroot. Deze kapotte spullen roepen melancholie, verdriet en gevoelens van hopeloosheid op. 

2. Negatieve kunstwerken

Denk aan de foto’s van huilende kinderen, schilderijen met oorlogstaferelen, wilde dieren, wapens en graven zoals bijvoorbeeld piramides of Taj Mahal. Deze negatieve kunstwerken kunnen pijnlijke, verdrietige, vijandige en agressieve sfeer brengen. Ze kunnen ook energetisch bij familieconflicten bijdragen.

3. Gedroogde bloemen of planten

Ook gedroogde en kunstbloemen vallen onder de spullen die je thuis niet wilt hebben, aangezien ze onder de dode materie vallen en zodoende de bron van negatieve energie zijn. Dit geldt ook voor cactussen die volgens Vastu Shastra bij interpersoonlijke problemen in het gezin bijdragen.

4. Oude en kapotte kleding

Versleten en gescheurde kleding en oude dekbedden en handdoeken kunnen volgens Vastu Shastra problemen veroorzaken in je liefdesleven en een negatieve invloed op je financiën hebben. Controleer daarom regelmatig kasten en verwijder spullen die je niet meer draagt of die gebruikt of kapot zijn. 

5. Dode dieren

Taxidermische dieren, dierenhuiden, ivoor, schelpen of geweien veroorzaken energie stagnatie – ze symboliseren de dood en je wilt dit niet in je omgeving hebben. 

6. Oude documenten

Oude kranten, dossiers, documenten moeten regelmatig worden weggegooid omdat ze nieuwe kansen in de weg staan. Ze blokkeren ons van het nieuwe. Van nieuwe ideeën en van onze creativiteit.

7. Verlopen producten

Eten en drinken waarvan de houdbaarheidsdatum is versterkt moeten onmiddellijk worden weggegooid, aangezien ze het herstel van angst- en paniekaanvallen kunnen vertragen. Ook alle medicijnen en cosmetica met vervaldatum moeten weg.  

Zin om aan de slag te gaan?

Nu je weet welke ontwerpen en items je het beste kunt weggooien, is het tijd om aan de slag te gaan met opruimen. Een handige tips is om te beginnen met een kamer tegelijk en daarbij elk item vast te houden en te beoordelen of het nog nuttig is en positieve energie brengt. 

Als je moeite hebt om items weg te gooien, kun je jezelf afvragen of het item nog past bij wie je nu bent en wie je wilt zijn in de toekomst. 

Het kan ook helpen om te bedenken dat het wegdoen van onnodige items je helpt om meer rust en ruimte in je geest en je hart te creëren, en om jezelf te bevrijden van oude ballast. Vergeet ook niet om dankbaar te zijn voor de spullen die je wel hebt en die je energie geven. 

Door te op te ruimen en bewust om te gaan met je spullen, creëer je een harmonieuze omgeving die bijdraagt aan je mentale en emotionele gezondheid. 

Detox je huis – De volgende stap

Nu alle spullen in je huis gesorteerd, weggegooid en opgeruimd zijn, kun je de overgebleven energie in je huis positief maken, want als de opgeslagen energie in je huis positief is, geniet je als bewoner van een goede gezondheid, rijkdom en geluk. Dit kun je doen door middel van zout, edelstenen, wierook – een aantal eenvoudige en tegelijkertijd krachtige rituelen waar ik je over in een andere blog vertel. 

Voor nu, adviseer ik je om door je spullen thuis heen te gaan! Succes en vooral veel plezier ermee! 

Heb je niet alleen behoefte aan een detox van je huis maar ook van je lichaam en geest? Dan nodig ik je uit voor mijn programma: Panchakarma thuis. In dit programma zal ik  je stap-voor-stap helpen om je lichaam te detoxen zodat je met nieuwe energie de lente en zomer in kan! Lees hier meer over Panchakarma thuis – detoxkuur.

Aanbevolen blogs

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *