Breng je vata dosha in balans

Word je helemaal gek van zichzelf? Ben je heel onrustig, kun je je moeilijk concentreren en draait je hoofd overuren? Weet je niet hoe je je morgen gaat voelen omdat je energieniveau en emoties onvoorspelbaar zijn?

Je ervaart klassieke stress klachten die volgens Ayurveda op vata dosha uit balans duiden. Volg deze Ayurvedische adviezen om je vata dosha in balans brengen en observeer hoe je leven aangenamer wordt. 

1. Hou jezelf warm

Hou jezelf warm door je warm te kleden en ervoor te zorgen dat je nieren en je gewrichten goed warm gehouden worden. Je kunt jezelf ook warm houden door het drinken van verwarmende thee (bijvoorbeeld gemberthee) of soep te eten die je van binnenuit opwarmt.

 2. Zorg voor een goede dag routine

In Ayurveda zeggen we ‘timing is everything” en dit geldt voor iedereen. Voor een vata is routine echter zeer belangrijk om zo goed mogelijk in balans te blijven. Vata’s dienen om vaste tijdstip te eten, ontspannen en werken.

3. Haast je langzaam

Doe alles rustig aan en ik bedoel alles. Begin met langzaam lopen, langzaam praten, langzaam naar de keuken gaan, langzaam douchen en lezen. Als je moet kiezen tussen haasten of langzaam doen, kies dan voor de tweede. Ken je dit gezegde, haast u langzaam? Zo niet, sta hier dan even bij stil en voel de landing ervan.

4. Wijd je toe aan één project tegelijkertijd 

Ja, lieve vata. Doe een ding tegelijkertijd. Ik weet dat je hoofd vol met ideeën zit en je wilt ze het liefst tegelijkertijd uitvoeren, maar dit werkt niet voor je. Eerder verlies je je enthousiasme dan deze projecten tot einde brengen. Je op een project te concentreren zal je rust en focus geven die je als vata nodig hebt. Vata raakt uit balans van overvloed. Hoe meer dingen op de to do lijst, hoe meer overweldigd ze wordt en ze haakt vroeger of later af.

5. Maak angsten en onzekerheden bespreekbaar

Een ding met vata uit balans is, is dat deze niet graag over dingen praat waar ze van wakker ligt. Niet omdat vata niet over gevoelens kan praten maar omdat ze bang voor afwijzing is. Bang dat ze beoordeeld wordt. Voor een vata is echter heel belangrijk dat ze gehoord wordt, dat ze zich geliefd gaat voelen. Dus in wat voor problemen je ook zit, zoek een onafhankelijk persoon die je vertrouwt en die oprecht naar je luistert.

6. Gun jezelf lichaamsmassage

Met een lichaamsmassage heb ik zelf een liefdesverhouding omdat ik door de jaren heen mensen zag veranderen, alleen omdat ze op de dagelijkse basis een massage namen. Als je een zelfmassage wilt uitproberen dan raad ik je aan om dit in de ochtend te doen tien minuten tot half uur voordat je gaat douchen.

En als je denkt dat je niet weet hoe je jezelf een massage moet geven, maak je geen zorgen. Mijn advies is om olie op te warmen (bij voorkeur koudgeperste sesamolie) en deze met liefde op je lichaam te smeren. Met lange stroken op je ledematen en circulerende handelingen op je gewrichten. Je begint met je hoofd en je eindigt bij je voeten.

7. Zoek de stilte op

Allerlei geluiden, alarmklokken, praatgroepjes, fabrieksgeluiden, harde muziek en radio talkshows zorgen dat je vata uit balans raakt. Breng je vata dosha in balans door tegenovergestelde te doen: De stilte opzoeken. Vata heeft elke dag het moment nodig wanneer ze niet praat. Dit is een prachtige oefening die de geest in evenwicht brengt. Als je veel aan het praten bent omdat je werk dit van je vereist, zorg ervoor dat je daarna voor jezelf tijd gunt om stil te zijn.

8. Zorg voor een goede nachtrust

Slaap is een natuurlijke methode om vitaliteit te herstellen en wordt beschouwd als een remedie voor de gezonde geest. Een slechte nachtrust zal bij iedereen vroeg of laat klachten creëren. Klachten die gerelateerd aan verstoorde vata dosha. Denk aan: gebrek aan concentratie, piekeren, vermoeidheid.

9. Kies je gezelschap zorgvuldig

Vata is een sociaal beest en een gebrek aan sociale contacten en een sociaal leven heeft een sterk negatief effect op haar. Helaas hebben vaak de mensen waar vata mee omgaat niet altijd een goed effect op haar. Dat kunnen zelfdestructieve vata’s zijn of bijvoorbeeld ongebalanceerde pitta’s zijn die heel veel druk op een vata leggen en kritiek leveren. Wees voorzichtig met wie je vertrouwt.

10. Gebruik je stem om jezelf aan te moedigen

Gebruik je stem om jezelf aan te moedigen. Net zoals je dit doet bij andere mensen. Vata’s hebben een enorme neiging om slecht over zichzelf te praten en de toon van praten is meestal vol van wantrouwen. Zoals: Ik ben niet goed genoeg of dit gaat me toch niet lukken. Elke keer als je dus tegen jezelf zegt: Ik kan het niet. Vraag je jezelf de volgende vraag: Wat kan ik wel? Op deze manier leg je de nadruk op je kwaliteiten in plaats van wat je niet kunt.

11. Leer luisteren naar je innerlijke wijsheid

Elke dosha, mits in balans, krijgt makkelijk toegang tot eigen innerlijke wijsheid. Vata’s, gezien hun gevoelige en ontvankelijke aard zijn hier helemaal goed in. Aangezien vata uit balans vol twijfels zit kan zij gebruik van haar innerlijke wijsheid maken bij het nemen van beslissingen.

12. Zorg voor zoveel mogelijk ontspanning

De staat van ontspannenheid is de staat waar vata het meest van profiteert.

Vata kan de vorm kiezen die het beste bij haar past en ontspanning bevordert. Zoals ontspannende muziek, kalmerende oefeningen, meditatie in beweging, in een rustige omgeving zijn, een dutje doen of gewoon liggen.

13. Zorg voor de media detox

Pauze nemen van je telefoon, een uur per dag minder televisie kijken, regelmatige pauzes van je computer nemen. Media geven veel prikkels. Hoe meer prikkels hoe meer vata uit balans raakt. Naast de prikkels, triggeren media nog iets anders bij vata en dat is het vergelijken met anderen. Hoe meer succesverhalen (of ze waar of niet waar zijn) hoe meer onzekerheid bij vata.

14. Neem niet te veel op je schouders

Voor vata is het belangrijk dat ze niet te veel taken en verantwoordelijkheden op zich opneemt. Te grote verantwoordelijkheidsgevoel overweldigt haar en leidt er naar toe dat een vata geen volgende stap neemt.

15. Kies voor rustige oefening routine

Kies voor rustige oefening routine met een rustige stijl van sport. Denk aan wandelen (die meer energie geeft dan wegneemt) en ontspannende yogastijlen zoals bijvoorbeeld yin-yoga. Ik zie vaak vata’s die bijvoorbeeld voor Ashtanga yoga kiezen – een hele intensieve yoga stijl, omdat ze gewoon goed in zijn. Op de langere termijn kunnen intensieve sporten, waaronder dus ook yoga (hoe gezond het ook klinkt) vata uit balans brengen. Als je dus, als vata, aan intensieve sporten doet, compenseer ze daarna met niks doen.

Tot slot

Ieder van ons heeft vata in zich en bij iedereen gaat vata dosha wel eens uit balans. Bij sommige mensen sneller en heftiger dan bij anderen. De wereld om ons heen is namelijk zeer vata verhogend en deze adviezen met betrekking tot het balanceren van de vata is de geest zullen dus bij iedereen in kleinere of grotere maten van toepassing zijn. Ongeacht welk dosha type je bent.  

Wil je zeker weten of je vata uit balans is? Doe hier de test en ontvang meer persoonlijke adviezen over hoe je vata in je geest kan balanceren.

Wil je meer over een vata lezen? Dat kan! Lees hier een blog en ontdek of vata uit balans ook je fysieke klachten veroorzaakt.

Aanbevolen blogs

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *