Streef een Ayurvedische leefstijl na zodat je kan profiteren van wat Ayurveda ons te bieden heeft. De ultieme gezondheid.

Mijn klachten zijn weg! Wat kan ik nog meer doen om Ayurveda in mijn leven toe te passen? Marijke vroeg het enthousiast tijdens ons tweede gesprek, nadat ik haar geholpen had om van haar spijsverteringsklachten af te komen.

Deze vraag maakte mij blij. Weer iemand die de essentie van Ayurveda onthuld heeft.

Je kunt Ayurveda deel van je leven maken. Iets wat ook een Ayurvedische leefstijl genoemd wordt – antwoordde ik. En ik legde uit hoe. Ben jij ook benieuwd? 

Hoe maak je een Ayurvedische leefstijl onderdeel van je leven?

Het voornaamste doel van Ayurveda is preventie – op tijd ingrijpen voordat problemen ontstaan. De problemen kunnen verschillen van aard. Dit kunnen fysieke ongemakken zijn, maar ook mentale problemen. Ayurveda helpt je ze op te lossen en vervolgens te voorkomen.

Om dit te bereiken kun je gebruik maken van de ayurvedische richtlijnen die je helpen om je gezondheid te behouden en te bevorderen.

Dinacharya, het ayurvedische dagritme, is een van deze richtlijnen die we kunnen nastreven om optimaal te profiteren van wat Ayurveda ons te bieden heeft.

En wat houdt het ayurvedisch dagritme of de ayurvedische routine precies in? 

Lees dit hieronder.

De gezonde gewoontes

Ayurvedische routine houdt in dat je gezonde gewoontes aanleert en deze op vaste tijdstippen uitvoert. In Ayurveda draait namelijk alles om het juiste tijdstip.

Om welke gewoontes het gaat zal ik je nu uitleggen.

Stap 1: Breng regelmaat in het opstaan en naar bed gaan

Een gezond slaappatroon is volgens Ayurveda niet alleen wat wij als mensen horen te hebben maar het is essentieel voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Ayurveda raadt aan om voor 22:00 uur naar bed gaan en voor 06:00 wakker te worden.

Stap 2: Beweeg dagelijks

Volgens Ayurveda hebben we minstens dertig minuten per dag nodig aan dagelijkse beweging. Afhankelijk van je lichaamstype kun je de juiste bewegingsactiviteit voor jezelf kiezen. Sommige mensen hebben namelijk meer intensieve sport nodig dan anderen.

Wat in ieder geval op iedereen van toepassing is, is wandelen! Wandelen geeft je namelijk meer energie dan het kost. En dit brengt mij naar de volgende gewoonte: breng tijd door in de natuur.

Stap 3: Breng tijd door in de natuur

Er zijn bepaalde plekken op de wereld waar je gelijk tot rust komt zodra je daar bent. Eén van deze plekken is de natuur. Natuur is een bron van levensenergie die wij als mensen nodig hebben om onze mentale gezondheid te bevorderen. Onze huidige maatschappij zuigt deze energie van ons weg en tijd doorbrengen in de natuur laadt ons weer op.

Stap 4: Gebruik drie maaltijden per dag

Ayurveda raadt aan om drie maaltijden per dag te eten en afhankelijk van je lichaamstype een bepaalde hoeveelheid tussendoortjes. Het consumeren van je voeding dient altijd op hetzelfde tijdstip gedaan te worden om je verteringsproces gezond te houden.

Stap 5: Plan tijd in voor ontspanning

Ayurvedische lichaamsmassage, meditatie, tijd doorbrengen in de natuur, knuffelen, in stilte zitten, of luisteren naar rustgevende muziek en pauzes van social media of televisie zijn alleen voorbeelden die Ayurveda aanraadt om ons sympathische zenuwstelsel tot rust te brengen. Deze (non) activiteiten zijn onvermijdelijk om je lichaam en geest te laten herstellen.

Ten slotte: Leer jezelf hygiënische routines aan

Warm water op de lege maag drinken, tong schrapen, waar je opgehoopte toxines mee van je tong verwijdert, je ogen met koud water spoelen, zelf-massage, je darmen leeg maken en douchen zijn voorbeelden van de hygiënische ochtend routine die je lichaam klaar maakt voor de nieuwe dag.   

Waarom dit alles?

Waarom dit alles? Als je al deze stappen toepast, blijf je gezond. Dan heb je genoeg energie en zin om je werk goed te doen, om je aandacht te richten aan je gezin, vrienden en je hobby.

Toepassen in je dagelijks leven?

Wil je deze stappen actief in je dagelijks leven gaan uitvoeren? Begin dan met een reinigingskuur. Een reinigingskuur is de beste manier om gezonde gewoontes aan te  leren en om van gewoontes af te komen die je niet meer dienen.

De ayurvedische reinigingskuur is het moment om je leven te resetten en inzicht te krijgen in hoe het anders kan.

Zo zijn mijn klanten van bepaalde voedingspatronen afgekomen en hebben ze  geleerd hun tijd beter te managen.

Wil je hier meer over weten?

Wil je meer weten over hoe verschillende dosha’s met de ochtend routine omgaan? Lees mijn blog: Hoe “De slimste mens” mij hielp om mijn dagelijkse routine te hervatten – en wat jij hieruit kunt leren.  


Aanbevolen blogs

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *