Volgens Ayurveda zijn alle mentale problemen het gevolg van een verkeerd gebruik van de geest die ontstaat door het gebrek van kennis over het functioneren van onze geest.


De drie staten van je geest


Onze geest kan zich in drie verschillende staten (sattva, rajas en tamas) bevinden waarin elke staat bepaalde kenmerken in je geest zal triggeren die je mentale gezondheid beïnvloeden.

De geest die zich in sattva bevindt is een harmonieuze, vol inspiratie, liefde, rust en focus.

De geest die zich in rajas bevindt is de geest van activiteit, soms zelfs hyperactiviteit. Het is een gepassioneerde, soms manipulatieve geest.

De geest die zich in tamas bevindt is een luie geest. Deze is in de war, soms in de duisternis. 

Lees ook: Dit is wat je over je geest moet weten.


Wat beïnvloedt je geest?


In welke staat je geest zich bevindt is geheel afhankelijk van alles wat je op de dag doet.

Wat je eet, hoe laat je opstaat, hoe laat je naar bed gaat, hoe je met mensen communiceert, wat je denkt, wat je in je vrije tijd doet, met wat voor soort mensen je omgaat, welke programma’s je op televisie kijkt, wat je leest.

En alle deze activiteiten zullen kalmerende, stressvolle of lethargische effecten op je hebben. In deze blog heb ik vijf praktische tips voorbereid voor je die je per direct in je leven toe kan passen. Deze zullen je dichterbij Sattva brengen en je mentale gezondheid bevorderen.


1. Leer mediteren


Meditatie is een belangrijk behandelmiddel in Ayurveda en is de primaire therapie die ingezet wordt voor het behandelen van psychosomatische aandoeningen.

Er zijn veel voordelen aan meditatie. Het vermindert bijvoorbeeld angstgevoelens, zorg voor emotionele stabiliteit en creëert helderheid en rust van de geest. Het verhoogt als het ware Sattva in jezelf.

Ik weet nog toen ik meer dan tien jaar geleden aan de slag ging met meditatie ik mijzelf niet voor kon stellen dat ik überhaupt één minuut stil kon zitten en die ene minuut duurde lang! Langzaam begon ik met het opbouwen en op dit moment kan ik me geen leven zonder meditatie voorstellen.

Er zijn verschillende technieken en scholen waar je kan leren mediteren maar in de essentie komt het er op neer dat je leert een rustige plek in jezelf te vinden waar je altijd naar toe kan keren wanneer er chaos om je heen gebeurt. Meditatie maakt je kort gezegd immuun voor stress.


2. Kies je gezelschap zorgvuldig 


Ga met mensen om die Sattva in je verhogen. Ken je dit gezegde? Waar je mee omgaat word je door besmet. Dit gezegde heeft een behoorlijk negatieve lading maar het kan ook positief geïnterpreteerd worden.

Je omgeving en de mensen om je heen hebben namelijk meer impact op je dan je zou kunnen bedenken. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een persoon bent die heel onzeker is en je gaat alleen met mensen om die je ook onzeker maken. Er is dan weinig kans dat je van je onzekerheid afkomt. Toch?

Sta stil met wat voor mensen je omgaat. Wat voor effect hebben ze op jou? Liften ze jou op? Geven ze jou energie en stellen ze je gerust of zuigen ze je energie juist op?

Als jij op dit moment veel negatieve mensen om je heen hebt, probeer dit te compenseren door zo veel mogelijk tijd door te brengen met mensen die je liefde en een energie boost geven.


3. Bezoek plekken op die je Sattva verhogen. 


Spirituele ruimtes, zoals meditatie centrums, yoga ruimtes, voor sommige kerken voor anderen moskee en tempels zitten vol met Sattvische energie. Dit zijn de plekken waar je gelijk tot rust komt zodra je binnen stapt.

De natuur zelf zit ook vol met Sattvische energie. Vooral de onbewoonde natuurplekken. Lege stranden, bossen, weilanden, bergen. Dit zijn de plekken vrij van prikkels waar het oordeel vervalt en je wordt een met de natuur.

Kijk met wat voor plekken je het meest resoneert, zoek ze op en laad je zo veel mogelijk met deze energie op.


4. Sta voor zonsopgang op.


Sta voor zonsopgang op. Het hele dagritme is ook aangestuurd door Sattva, Rajas en Tamas energieën. Sattva tijd is in de ochtend wanneer de natuur wakker aan het worden is. Dit is het moment waar de frisheid en lichtheid domineren in de natuur. Daarna begint rajas, de activiteit. We gaan naar werk, we ruimen op, we brengen en halen kinderen naar school. En dan komt de nacht, de tamas. De zon gaat onder en de natuur vertraagt en herstelt zich om de dag cirkel opnieuw te beginnen.

Ayurveda adviseert om net voor de zonsopgang op te staan juist om zich met deze frisheid en lichtheid te verbinden en deze mee kunt nemen door de hele dag. 


5. Voed je geest en ziel 


Volgens Ayurveda kan voeding verdeeld worden in drie verschillende categorieën:

* Sattva voeding die voor helderheid, kalmte en zuiverheid van je geest zorgt

* Rajas voeding die je geest actief en soms hyperactief maakt  

* Tamas voeding die je geest duister maakt en die noch lichaam nog geest voedt

Voeding die je hyperactief en rusteloos maakt is bijvoorbeeld thee, koffie, rauwe ui en knoflook, gefermenteerde voeding, en rijk gekruide maaltijden.

Voeding die je lethargisch maakt is alle voeding die bevroren is, ingeblikt, fast-food, geconserveerd en na een dag opgewarmd – de left-overs dus.

Dit is voeding waarvan je moe wordt, verward, beledigend en onwetend.

Wat blijft er over, zou je kunnen vragen?

Wat overblijft is voeding die je bewust, kalm, vrolijk, rustig en gefocust maakt.

Dit zijn water, verse groenten en fruit, granen, bonen en noten, ghee en verse melk.

Hoe gezonder je gaat eten, hoe rustiger en gefocust je geest gaat worden.


Waar begin jij vanaf morgen mee?


Zojuist heb je vijf tips van mij gelezen die je helpen om je mentale gezondheid te bevorderen. Er zijn nu twee mogelijkheden. Of je doet helemaal niks met deze tips of je kiest er één van die je per morgen in je dagelijks leven in kan zetten. Weet dat motivatie van actie komt.


Aanbevolen blogs

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *